Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op dit moment liggen de temperaturen rond het vriespunt in de hogere delen van het Sauerland en valt de neerslag als regen of natte sneeuw. Maar komende week weet koudere lucht het Sauerland wederom te bereiken en kunnen we weer meerdere centimeters verse sneeuw verwachten! Hoe koud het precies gaat worden en hoeveel sneeuw we kunnen verwachten? Dat lees je allemaal in deze update.

Tijdelijke periode met dooi

Afgelopen week was het volop winterweer in het Sauerland. In de hogere delen vroor het overdag licht tot matig. In de nachten kwam matige tot strenge vorst voor. Vrijdag trok een sterk warmtefront over (welke ook in Nederland de sneeuw deed smelten) waardoor de temperaturen dit weekend rond het vriespunt liggen en de neerslag als regen en natte sneeuw valt. Met een sneeuwlaag van zo’n 25 centimeter op de Kahler Asten (837m) en sneeuw tot zo’n 400 à 500 meter hoogte is het toch nog winters in het Sauerland.

De sneeuwhoogtes van vanochtend in het Sauerland. Op de Kahler Asten werd 26 cm sneeuw gemeten. Bron: Kachelmannwetter
Vandaag heeft de sneeuw het nog zwaar in Winterberg. Bron: Skiliftkarussell
Dit webcambeeld van donderdag in Willingen liet een prachtige winterse omgeving zien. Bron: Bergfex
Vandaag is er vooral nog op de piste sneeuw te vinden. Bron: Bergfex

Vandaag

Vanaf vandaag gaat het weerbeeld weer veranderen. Een koufront en een occlusiefront zorgen ervoor dat koudere lucht het Sauerland weer weet te bereiken. Deze fronten horen bij een lagedrukgebied boven de Noordzee en zorgen ook voor de nodige neerslag. Vanaf het middaguur trekt een actief neerslaggebied over het Sauerland. Met een sneeuwvalgrens van rond de 700 à 800 meter zal de neerslag alleen in de hogere delen een winters karakter hebben in de vorm van (natte) sneeuw.

Een lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor storingen. Vandaag trekt een occlusiefront over waarachter koudere lucht zit. Bron: KNMI

Bij de passage van het occlusiefront in de vroege avond dan gaat de sneeuwvalgrens zakken naar 300-400 meter hoogte. Hierdoor zal de regen in steeds meer dalen overgaan in (natte) sneeuw. In totaal wordt er tot maandagochtend ongeveer 2 tot 5 cm sneeuw verwacht in de hogere delen. In de nacht naar maandag neemt de neerslagactiviteit sterk af en komen er wat opklaringen voor. Het koelt af naar zo’n 0 tot -2 graden.

Maandag

Lang duurt de periode van rustiger weer niet. Een nieuwe storing ligt klaar om over het Sauerland te trekken. Deze storing hoort bij het lagedrukgebied dat vanaf de Noordzee naar Denemarken is getrokken. Een bijbehorend langgerekt occlusiefront trekt op maandag over het Sauerland met de nodige hoeveelheid neerslag. Achter dit lagedrukgebied kan er koudere lucht vanuit het noorden het Sauerland bereiken. Dankzij de koudere lucht ligt de sneeuwvalgrens tot in de lagere dalen. De neerslag die valt die zal dus in de vorm van sneeuw gaan vallen.

Het lagedrukgebied is richting Denemarken getrokken, maar het occlusiefront zit nog altijd boven het Sauerland en zorgt voor veel sneeuw. Verder liggen er diverse lagedrukgebieden boven de Noordzee en Atlantische Oceaan. Bron: KNMI

In totaal valt er van maandagochtend tot dinsdagochtend zo’n 10 tot 15 cm verse sneeuw in de hogere delen! Lokaal kan dit door opstuwing nog wat meer zijn. De lagere delen kunnen met zo’n 1 tot 6 cm wat minder verwachten.

Verder waait er een matige westelijke wind die in de loop van de dag meer richting het noordwesten draait. In de hogere delen worden windstoten tot 70-80 km/h verwacht. In combinatie met de sneeuwval en lichte vorst lijken dit ingrediënten voor een gure dag.

In de nacht naar dinsdag trekt het neerslaggebied weg en gaat de wind ook weer liggen. Er komen ook nog wat lichte sneeuwbuien voor.

De rest van de week: in de koudere lucht en sneeuw

Na maandag blijft het Sauerland in de koudere lucht zitten. Achter het lagedrukgebied dat maandag overtrekt kan koudere lucht het Sauerland bereiken. Deze koude lucht blijft de hele week in de regio aanwezig. In de nachten vriest het in de hogere delen licht tot matig en overdag blijft het licht vriezen.

De temperatuur voor Winterberg volgens diverse modellen. De komende week duidelijk lagere temperaturen met ook overdag lichte vorst. Richting het weekend neemt de onzekerheid toe en zijn er zowel wamere als koudere berekeningen. Bron: Kachelmannwetter

Daarnaast zijn er diverse lagedrukgebieden op de Noordzee en Atlantische Oceaan actief. Deze komen deze week geregeld in de buurt van het Sauerland. De timing en exacte koers van deze lagedrukgebieden is redelijk onzeker, maar van tijd tot tijd kunnen we nog wel wat sneeuwval verwachten in het Sauerland afgewisseld door perioden met zonneschijn.

Vooral vandaag en morgen valt er veel neerslag in het Winterberg. De dagen die volgen valt er duidelijk minder neerslag, maar zijn er wel degelijk neerslagkansen. Bron: Kachelmannwetter

Volgend weekend

Vrijdag lijkt een sterk lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op te komen. Voor dit lagedrukgebied uit zit een gebied met warmere lucht. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens weleens fors kunnen stijgen in het Sauerland als deze zone overtrekt. Na de passage van het koufront dat bij dit lagedrukgebied hoort lijkt het Sauerland wederom een periode in koudere lucht te komen. Het weekend zal dus wel eens wisselvallig kunnen gaan verlopen met wisselende neerslagsoorten (regen, natte sneeuw en sneeuw). Gezien de termijn is het nog te ver weg voor details. Voor nu dus vooral genieten van het winterweer dat weer voor ons in het verschiet zit!

Donderdag zagen de beelden er op de webcams prachtig uit in het Sauerland zoals dit beeld in Winterberg. Bron: Bergfex

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @maartenminkman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 501 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier