Advertentie 

Afgelopen seizoen was ik zo gelukkig veel skigebieden in de Alpen te mogen verkennen. De afsluitende wintersport was eind maart in het Oostenrijkse Sankt Anton am Arlberg.

En die kilometers zijn mooi verdeeld over blauw, rood en zwart

In januari waren we nog in Lech en Zürs, het aan St.Anton gekoppelde skigebied, en toen ervoeren we al een aantal afdalingen in dit uitgestrekte skigebied. Maar liefst 300 kilometers aan pistekilometers maken dit gebied onvergelijkbaar in Oostenrijk. En die kilometers zijn mooi verdeeld over blauw, rood en zwart. Elk type skiër kan hier dus zijn hart ophalen, helemaal als je de vele off-piste mogelijkheden daarbij optelt.

Dit keer verbleven we in een leuke accommodatie vlakbij het kenmerkende witte kerkje midden in het dorp. Een perfecte locatie tussen de gondels die je het skigebied in brengen. Wij namen de Gampenbaan, lekker rustig zonder wachtrijen in sneltreinvaart naar boven. En daarna via piste 25 en 26 vonden we de verbinding met de rest van de pistes. Bekijk hier de pistekaart.

De kwaliteit van de lentesneeuw

Wij waren drie dagen in St.Anton en elke dag tussen 9.00 en 10.00 op de piste. En dat was ook wel nodig om een goede sneeuwkwaliteit te hebben aangezien de temperaturen in het dorp ’s middags rond de 16 graden lag, terwijl ook boven de 2500 meter de temperatuur nog niet onder het vriespunt kwam.

Het is dan ook aan te raden om de lunch zo lang mogelijk uit te stellen

En dat met een strakblauwe lucht en een uitbundig schijnende zon. Het is dan ook te adviseren om de lunch zo lang mogelijk uit te stellen en daarna vooral te gaan genieten van een van de vele terrassen langs de pistes. Tussen 13.00 en 14.00 begint de sneeuw namelijk te veranderen in Slushpuppy-ijs en ontstaan slecht begaanbare buckelpistes.

undefinedUlmer Hütte St Anton
Ulmer Hütte bovenaan afdaling 100 naar Zürs

Valluga afdaling: 11km fun!

Neem ook eens de Valluga gondel naar een hoogte van ruim 2800 meter. Van hieruit heb je de allermooiste uitzichten van Sankt Anton.

Valluga St. Anton
Uitzicht vanaf Valluga in St.Anton. Het hoogste punt van het skigebied

Kijk eens hoe uitgestrekt en mooi ruig hier de bergen zijn. Klik je ski’s onder en neem de afdaling naar de Valluga sleeplift. Daarna kun je in een strakke lijn maar liefst 11 kilometer aan een stuk skiën. Een geweldige ervaring, helemaal ’s ochtends vroeg als je vrijwel alleen in de bergen bent.

Met de Flexenbahn naar Lech en Zürs

Tot afgelopen seizoen kon je vanuit St.Anton de pistes van Lech en Zürs bereiken via gratis skibussen. Dat betekende maar liefst 120 dagelijkse bustrips. Niet echt goed voor het milieu natuurlijk. Gelukkig is dit najaar de Flexenbahn geopend. Een snelle gondel die je over de bergen heen heen aflevert bij de Trittkopfbahn in Zürs. Deze gondel bereik je via de afdaling 100 die begint bij de Ulmer Hütte.

Bergen Sankt Anton
Eerlijk is eerlijk, de uitzichten zijn hier adembenemend mooi

Met gondels, stoeltjesliften en sleepliften kun je nu alle pistes van het enorme skigebied bereiken. Houd er aan het eind van de dag wel rekening mee dat je nog terug moet, want je bent bijvoorbeeld vanuit het luchrestaurant op Seekopf nog wel ruim een uur bezig om terug te keren in het skigebied van St.Anton.

De middag in St.Anton

Tja, wat doe je dan als de pistes niet echt lekker begaanbaar zijn vanaf een uur of twee? Dat is geen enkel probleem in deze mooie wintersportplaats. Overal in het gebied vind je namelijk gezellige restaurants en bars. Sommige lekker relaxed met lekker eten en drinken, terwijl andere met feestmuziek en soms live bands hun bezoekers vermaken. Wij hebben genoten van een uitgebreide lunch op het terras van Seekopf in Zürs. Heerlijk in de zon met een snelle bediening en goed koude Oostenrijkse biertjes.

Heustadl Sankt Anton am Arlberg
Een heerlijke plek om te lunchen. Heustadl aan de dafafdaling, vlak boven de Mooserwirt

Ook erg gezellig is de Heustadl aan afdaling 1 terug naar de dorp St. Anton. Vanaf 15.00 speelt hier dagelijks een live band. Voor snowboarders ligt iets lager de Krazy Kanguruh. Vooral voor veel Britse en Scandinavische snowboarders is dit the place to be.

Aprés ski bij de Mooserwirt

Iets lager aan piste 1 ligt de Mooserwirt. Al vele jaren een begrip in de Oostenrijkse aprés ski. Zelf komen wij regelmatig in Ischgl en volgens ons is de Mooserwirt een mix tussen de Paznauner Taja en de Trofana Alm.

Mooserwrit St. Anton
Ook eind maart is het afgeladen vol in de Mooserwirt.

De gemiddelde leeftijd in deze aprés ski bar ligt ruim boven de dertig en in maart vind je er veel vriendengroepen en bedrijfsuitjes.

Op het podium boven de deur staan regelmatig Nederlandse amateurzangers

De muziek gaat aan om 16.00 en wordt gekenmerkt door Duitstalige en Nederlandse schlagers. Op het podium boven de deur staan dan ook regelmatig Nederlandse amateurzangers op te treden terwijl het publiek op de tafels staat te dansen en mee te zingen. Om klokslag 20.00 is het feest over en pakt iedereen zijn spullen en skiet de laatste 200 meter terug naar het dorp.

De avond in St.Anton

Na een dag skiën en een paar uur in de Mooserwirt is een douche in je hotel wel aan te raden. En daarna is het tijd om een restaurant op te zoeken. Voor een eenvoudige, snelle en voordelige pizza of pastamaaltijd kun je terecht bij Pomodoro. Bij Anthony’s kun je genieten van een goed gegrilde steak of burger.

Voor ons de beste afsluiting van een dag in St.Anton

Als je na het diner nog zin heb om door te gaan zijn er een aantal bars/discotheken waar je tot diep in de nacht kunt doorgaan. Fameus is de Postkeller, maar wij vonden daar ondank de verbouwing afgelopen jaar en de dansende dames in bikini, geen sfeer. Misschien ook omdat de gemiddelde leeftijd van het publiek ligt tussen de 20 en 30 jaar. Geen feestje daar. De Piccadilly bar ligt gelijk naast de Postkeller. Hier spelen op een minipodium artiesten waarnaar het overwegend Britse publiek niet luistert omdat ze in een serieus gesprek zijn verwikkeld met hun glas Lagerbier. Wel leuk was de band in Happy Valley. Deze bar ligt onder restaurant Anthony’s en heeft de uitstraling van een good old discotheek. Het publiek is Nederlands en Duits en de sfeer is relaxed. Voor ons de beste afsluiting van een dag in St.Anton.

Wat vinden wij nou echt van St.Anton

St.Anton is een van de bekendste skigebieden van Europa en heeft natuurlijk de naam een echte feestbestemming te zijn. En feest is het zeker in dit deel van Ski Arlberg. En niet alleen door de leuke aprés ski bij onder andere de Mooserwirt. De prachtige vergezichten op ruige bergen, de uitgestrektheid door de koppeling met Lech en Zürs, ontelbare pistes van diverse moeilijkheidsgraden en de vele gezellige restaurants maken dit een van de mooiste skigebieden van Oostenrijk.

Pistes St.Anton
Klaar voor een nieuwe afdaling op een van de vele pistes

Ook in de lente is dit een echte aanrader. Elk seizoen zijn de pistes tot eind april geopend, en in deze afsluitende maand van de wintersport combineer je sneeuw met veel zon!


Meer informatie vind je op stantonamarlberg.com

Lees hier mijn reisverslag over Sankt Anton in de zomer en alle artikelen over Oostenrijk in winter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

(Visited 223 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier