Wie de weerkaart van 5 oktober bekijkt, zal het vast en zeker opvallen: er prijkt een orkaan op de weerkaart met de naam Sam. Om daar te komen heeft deze orkaan een lange reis achter de rug, waarbij vooral opviel hoe lang deze krachtig bleef. Hoewel de restanten van de orkaan Europa niet gaan bereiken, zullen ze indirect toch een stempel op het weer in Europa drukken.

Op de Europese weerkaarten vinden we normaal hoge en lagedrukgebieden, fronten, enzovoort. Maar dit keer zien we een ongewoon fenomeen: een ex-orkaan! Helemaal links op de weerkaart zien we namelijk orkaan Sam. Inmiddels heeft deze haar tropische kenmerken verloren, maar op dinsdagochtend was deze nog wel als een ‘volwaardige’ orkaan actief.

Orkaan Sam op de Europese weerkaart van dinsdag 5 oktober 08:00. Bron: KNMI.

Bijna net zo noordelijk als Nederland

Sam is als orkaan behoorlijk ver noordelijk gekomen. Sterker nog: de orkaan is zo ver noordelijk gekomen, dat ze de 50e breedtegraad heeft bereikt! Dat is bijna net zo noordelijk als de breedtegraad van Nederland, iets wat vrij zeldzaam is. Dat Sam zo ver noordelijk wist te komen met tropische kenmerken, komt doordat de orkaan lang boven de Warme Golfstroom verbleef.

De verwachte koers van Sam van dinsdag 5 oktober. Groot-Brittannië is zichtbaar rechts op de afbeelding. Op dat moment ligt Sam noordelijker dan 50 graden noord, ongeveer op de breedtegraad van Nederland. Bron: National Hurricane Center.

Een lange reis

Sam heeft een hele reis moeten afleggen om de Europese weerkaarten te bereiken. Die reis begon als een gebied met buien voor de westkust van Afrika. Daarna heeft de storm eerst koers gezet richting het Caribisch gebied, waarna deze ver voor de kust van Noord-Amerika naar het noorden afboog. Hieronder is de lange reis van de orkaan in per dag te zien. Vanaf 26 september heeft Sam enkele dagen een duidelijk oog.

De reis van Sam vanaf 20 september, net voor haar geboorte op 22 september, tot 4 oktober, wanneer de orkaan bijna aan het einde van haar ’tropische’ reis is gekomen. Bron: NASA Worldview.

Een krachtige orkaan voor een ongewoon lange tijd

Tijdens haar reis bleef Sam gelukkig ver weg van het vasteland. Wel slaagde de orkaan erin om bijna 8 dagen achtereen (!) een kracht van categorie 3 of hoger te bereiken; een zogenaamde ‘major hurricane’*. Zover bekend hielden slechts 4 orkanen dat even lang of langer vol. Hoewel de maximale sterkte van Sam niet extreem was, was het dus wel bijzonder hoe lang de orkaan haar kracht wist te behouden.

*Een orkaan heeft een kracht van categorie 3 of hoger wanneer de maximale windsnelheden hoger zijn dan 175 km/uur.

Korte nazomer door Sam?

Orkanen die ‘afdraaien’ richting Europa hebben vaak ook invloed op het Europese weer. Ook voor Sam zal dit het geval zijn. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. In het geval van Sam pakt dit ‘gunstig’ uit voor het weer in Europa.

Wat er namelijk gaat gebeuren, is dat de restanten van orkaan Sam richting IJsland trekken; ze blijven dus ver van het Europese vasteland vandaan. Tegelijkertijd behoudt ze wel haar kracht. Het resultaat is dat er aan de oostkant van Sam boven Europa een hogedrukgebied wordt ‘opgeworpen’*.

Het gevolg? Een rustig en droog herfstweekend! Dit alles dus met dank aan orkaan Sam.

*De opbouw van hoge druk gebeurt het meest duidelijk in de bovenlucht. Dat is hieronder goed te zien aan de oranje kleuren die vanuit Spanje ‘opbouwen’ richting Centraal-Europa. Tegelijkertijd ontstaat ook aan de grond boven Centraal-Europa een hogedrukgebied.

De opbouw van een hogedrukgebied boven Europa tussen woensdag 6 en vrijdag 8 oktober. Kleuren: hoogte van het 500 hPa vlak; een mate van de luchtdruk op ongeveer 5 km hoogte. Witte lijnen: luchtdruk aan de grond. Bron: Wetterzentrale.
(Visited 150 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!