Algemeen:
Hogedrukgebieden beïnvloeden het Alpenweer in positieve zin en zorgen voor rustige en vrij zachte omstandigheden op de pistes. De wind is duidelijk in kracht afgenomen en er zijn vandaag flinke perioden met zon mogelijk, waarbij er later op de dag onschuldige stapelwolken tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Het blijft voorlopig zacht in de Alpenlanden

De Südost stau heeft zijn laatste adem uitgeblazen, en de hoogtestoring die daar verantwoordelijk voor was is verder zuidoostwaarts getrokken, en verpest het weer de komende 24 uur vooral in het westen van Griekenland. In het gehele Alpengebied is de rust teruggekeerd, waarbij vooral de wind door de geringere luchtdrukverschillen veel minder prominent aanwezig is vandaag en de zon er weer goed bij komt.  De lucht boven de Alpen is vrij vochtig, waardoor het vooral in de ochtend lokaal nog heiïg kan zijn.


Ook Kaiserwetter in de Pyreneeén gisteren. De zon brandt er aardig
op los in het Spaanse Soldeu el Tarter. Via @App

Ondanks dat het met de zon gisteren een beetje tegenviel in Gerlos
hadden deze Sneeuwhoogte fans het prima naar de zin 😉

Voorjaarsachtig op de Planai in Schladming. Al heb ikmijn twijfels over
de “betrouwbaarheid” van deze thermometer 😉 @Jos Schmitz

De zon is terug
Op de weerkaarten is vandaag weinig spectaculairs te zien. Hogedruk strekt zich uit van Ierland via het zuiden van Scandinavië in de richting van noordwest Rusland. De Alpen liggen aan de zogenaamde zuidflank van deze gordel, waarbij de luchtdrukverschillen vandaag en ook morgen vrij gering zijn. De wind is hierdoor amper meer aanwezig en waait zwak tot matig uit meest noordoostelijke richtingen. De zon doet vandaag goede zaken in de Alpen, maar later op de dag kunnen in de vrij vochtige lucht enkele stapelwolken tot ontwikkeling gaan komen. Dit is vooral boven de centrale noordelijke en inner Alpine mogelijk, waarbij een enkel licht regen of sneeuwbuitje zelfs niet helemaal uit te sluiten is. Ook morgen kunnen we nog heerlijk voorjaarsachtig wintersportweer gaan verwachten, maar vanaf het weekend keert de wisselvalligheid met regen en sneeuw onvermijdelijk weer terug!


De neerslag radar is helemaal “schoon”. Op en top genieten vandaag!

Prato Nevoso in het uiterste zuidwesten van de Italiaanse Piëmonte.
In deze omgeving is de laatste dagen erg veel sneeuw gevallen

Tijdelijk kouder met sneeuwval
De laatste kaarten van ECMWF pakken voor het weekend wat kou en sneeuw betreft toch iets gunstiger uit. Vandaag berekent dit model een hoogtelaag wat verder oostelijk tot boven de Oostenrijks / Tsjechische grens. Dit betekent dat de Alpen tijdelijk meer in de koudere lucht terecht gaan komen, en het bijbehorende koufront ook wat meer invloed krijgt boven de oostelijke Alpen. De verwachting blijft toch nog tamelijk onzeker, want dit soort storingen blijven soms voor verassingen zorgen. Uitgaande van dit scenario verwachten wij vanaf zaterdagochtend vanuit het westen opkomende sneeuwval (grens 900 à 1200m), waarbij er tot en met zondag gemiddeld tussen de 20 en 50cm sneeuw mogelijk is. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt opnieuw aan de zogenaamde zuidwestelijke “binnenkant”, en dan met name de Italiaanse Alpes Maritimes, Valle D’Aosta, Piëmonte, zuid Wallischer Alpen en Tessin. Ook de Oostenrijkse noordzijde lijkt even lekker wit opgefrist te gaan worden, maar hier geldt: hoe oostelijker des te minder sneeuw.


Fraaie cumulatieve sneeuwecho’s in de nacht van zaterdag op zondag.
ECMWF / WetterOnline

Vooruitzichten
Op de wat langere termijn zijn de vooruitzichten ronduit wisselvallig. hogedrukgebieden zijn aanvankelijk actief in de omgeving van de Britse Eilanden en lijken zich later zuidwaarts naar de bekende Azoren te willen gaan terugtrekken. Dit betekent voor de Alpen vrij onstandvastig wintersportweer, waarbij doorkomende fronten en zogenaamde ruggen van hoge luchtdruk respectievelijk voor neerslag en zonnige momenten gaan zorgen. Bedreigende warmwater scenario’s zien we in ieder geval niet opdoemen voorlopig. En daarmee eindig wat ik dat betreft in ieder geval positief 😉 Fijne dag iedereen!

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelHoge bewolking, föhn en slush in het Salzburgerland
Volgend artikel”Mei is des Schee” update Salzburgerland
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.