Een reisverslag van Wendy Mulder

Zelf ben ik een beginnende skiër en zal echt weer lessen moeten volgen om mijn techniek te verbeteren, want ik vrees dat mijn zoontje mij over twee jaar eruit skiet. De pistes in Tsjechië lagen er fantastisch bij. Mooie verse sneeuw en de laatste twee dagen kwam het zonnetje erbij. De rode piste is
zo nu en dan voor mij een uitdaging, maar de blauwe pistes zijn super. Vooral het bospad 13b vana Medvedin is favoriet. De oversteek bij Horni Misecky is voor je gevoel vals plat naar boven, richting het houten keetje.

Daar ga je verder over het blauwe pad en kom je weer terug bij de skischool Skolmax, waar ik stopte om te kijken bij mijn zoontje, die met zijn rode neusje en wangetjes trots op z’n kleine skietjes les krijgt en mij liet zien wat hij allemaal kon. Dit is een mooi compact gebied waar je nooit verdwalen kunt met kinderen.

Waar ligt het populaire Spindleruv Mlyn

Vanaf Groningen is het 8,5 uur rijden. We vertrokken op zondag. Met weinig verkeer op de weg en de nodige pauze stops onderweg, hebben we er tien uur over gedaan. We reden naar Spindleruv Mlyn en verbleven in een kleinschalig pension Karolina in de wijk Bedrichov. Dit populaire skioord ligt op 138km van de hoofdstad Praag. Spindleruv Mlyn ligt aan de rivier de Elbe, heeft een mooi centrum vol met leuke restaurants en vrolijk gekleurde huizen.

Wederom voor Tsjechië gekozen

Als alleenstaande moeder met een zoontje van bijna vier jaar wilde ik hem een onvergetelijke wintersportvakantie geven. Maar hoe organiseer je dat? Wintersporten kan een dure vakantie zijn, en alles betaalbaar houden voor een alleenstaande ouder is best lastig. Zeven jaar geleden zijn we met de familie (groep van zeven personen) naar Tsjechië geweest om daar te skiën. Heerlijk! Ik stond toen voor het eerst op de latten. Door die herinneringen zijn we dit keer wederom naar Tsjechië gegaan, maar dan wel met een hele nieuwe beleving. Zoveel te doen ook hier.

In mijn hoofd speelden een aantal vragen zich af: Laat ik mijn zoontje alleen achter in een skiklas? Is dat vertrouwd? Zijn er Nederlandssprekende skileraren? Wat als hij het niet leuk vindt? Hij is zindelijk maar heeft nog vaak ongelukjes, doe ik hem dan een pamper om? Zal hij erg moe zijn na een lesje? Moet ik hem dan alleen ’s ochtends op les doen? Allerlei vragen, maar de antwoorden vormen zich per dag.

Geweldig voor kinderen

De zondag dat we aankwamen, eind van de middag, liepen we 300 meter vanaf ons appartement naar een kleine sleeplift, met een oefenpiste van 100 meter en een tubingbaan. Mijn zoontje heeft hier heerlijk op de slee van kleine heuveltjes geroetsjt en wij hebben hier ons eerste drankje genuttigd. Ik wilde samen met mijn zoontje tuben, maar de medewerker van de tubingbaan zei dat dit niet veilig was.

Hij moest alleen met een helm op in de band. Zo kon hij er niet uit vallen. Met een sleeplift werd de band omhoog getrokken. Boven stond weer een medewerker die hem instructies gaf hoe hij veilig moest zitten. Van boven hoorde ik hem gieren van het lachen. Na de finish kwam hij samen met een medewerker aangelopen. Een glimlach van oor tot oor. ‘Mama, dat ging echt heel hard’.

Prijs kwaliteit verhouding prima in orde

Maandag de eerste dag op de piste. Met een taxibus lieten wij ons afzetten bij Skiareal Medvedin. Een skipas voor vier dagen is voor een volwassene ongeveer EUR 215,-. Je merkt dat de prijzen voor het skiën behoorlijk gestegen zijn de afgelopen jaren, alleen het eten is nog goedkoper dan in Oostenrijk. Ook de huisvesting voor jou en familie is goed te betalen. De rest van de familie gaat alvast met de stoeltjeslift naar boven en wij kijken bij een skiklasje.

Mijn zoontje is geïnteresseerd en wil ook in de skiklas. Per toeval heeft mijn moeder een Nederlandse skileraar gevonden die ’s middags bereid is om twee uur privé les te geven aan mijn zoon. Zelf skiën is ineens ondergeschikt geworden. Het kijken naar hem, hoe hij geniet en hoe snel hij het oppakt is zo mooi om te zien.

Veel meer dan alleen wintersporten

Boeken gaat hier heel gemoedelijk. Omdat mijn zoontje nog drie is was het prima om eerst een halve dag skiles te boeken in een klasje. Aan de andere kant van de straat bij Skiareal Medvedin ligt het Aquapark Spindleruv Mlyn. De glijbanen zie je vanaf de straat en binnen in het zwembad is er ook een horecagelegenheid.

Een mooie uitwijkmogelijkheid als je kleine kinderen hebt die in de middag iets anders willen doen. Maar ook rodelen op de drie kilometer lange rodelbaan is zeker een aanrader. Ook voor een heerlijk wellness en spa kun je in dit gebied goed terecht.

skiareal Svaty Petr

Woensdagochtend zijn we naar skiareal Svaty Petr gereden. Hier is een nieuwe verwarmde stoeltjes lift en boven aan de piste een prachtig panorama restaurant. Na een ochtend skiën besluiten mijn moeder en ik om samen met Vigo naar het Lego museum in Spindleruv Mlyn centrum te gaan.

We werden hartelijk ontvangen door de medewerkster. Er waren tal van zwarte vitrine kasten gevuld met bouwwerken van groot tot klein van lego. Een vitrinekast met een maquette bouwwerk van het centrum Spindleruv Mlyn, de Elbe, de bekende witte brug en de karakteristieke huizen. Niet te missen als je binnenkomt zit Krakonos de grote reus van het Reuzengebergte, bestaande uit meer dan 100.000 Lego blokjes, op een bankje. Het museum is kleinschalig, maar heerlijk om eventjes iets anders te doen met kids. Natuurlijk mocht hij na het bezoek een doosje Lego uitzoeken.

De bekende witte brug over de Elbe en de lekkernijen

Na het Legomuseum hebben we even genoten van een wandeling door het centrum van Spindleruv Mlyn, langs de Elbe over de wittebrug. Deze brug is niet te missen. Er staan aan beide zijden van de brug een kleine houten keetjes waar ze heerlijke Trdelnik verkopen.

De zoete lekkernij wordt gebakken op hete kolen en daarna gedoopt in een bak met suiker en kaneel. Eigenlijk heeft de Trdelnik niks nodig, maar je kunt voor een vulling kiezen, van slagroom tot warme Nutella. Op een bankje aan de Elbe in het zonnetje hebben we de Trdelnik heerlijk opgegeten. Daarna nog een paar kerst-engels maken in februari!

Donderdag hebben we wederom geskied bij Skiareal Medvedin. Glijdend langs de Elbe en de mooie dennenbossen. Vigo werd voortgetrokken door mijn moeder en mij over het langlaufpad. Waar het glooiend naar bedenen ging kon hij zelf skiën. Trots dat hij was, met sprongetjes tussendoor om vaart te maken. Van kleine heuveltjes af. Hij schaterde het uit als er snelheid in zat. Mijn moeder genoot hier ontzettend van.

Ze is één keer zelf van de blauwe piste afgegaan, maar wil volgend jaar weer skiën als haar kleinzoon met haar van de blauwe piste af kan. Deze pistes zijn gemakkelijk voor jong en oud die nog beginnend zijn of gewoon relaxt een piste af willen skiën.

Heerlijk uit eten met echte streekproducten bij Lebeda

Uiteten gaan met een groep van zeven personen vraagt wel om te reserveren. Op tien minuten lopen vanaf ons pension zit restaurant Lebeda. Vanaf de weg staat het op een pittoresk heuveltje met een verlicht pad. Eenmaal binnen kom je in een restaurant met een open keuken en prachtig ingericht.

De kaart is in verschillende talen en in het Engels lees ik dat dit restaurant alleen maar streekproducten gebruikt en gerechten bereid die typisch zijn voor de Krkonose (het Reuzengebergte). Bospaddenstoelen, knudeln, kool en wild. De borden zijn prachtig opgemaakt en de smaak van gekarameliseerde kool, een wildjus met aardappelpuree is fantastisch. Heerlijk tafelen, mooie wijnen en een fijne bediening.

Voorafgaand de wintersport had ik zoveel vragen, maar met de dag zie je hoe ze beantwoord worden en hoe goed je je kunt vermaken met het gezin in Tsjechië. Van skiles, naar Lego, sleeën, tuben en sneeuwballen gooien.We hebben nog veel niet gezien of kunnen doen, dus er zit niets anders op dan weer een keer naar Spindleruv Mlyn terug te gaan.

Meer over wintersport in Tsjechië lees je op visitczechrepublic.com/nl-NL

(Visited 880 times, 1 visits today)