Reisverslag van een lente skireis naar Aletsch Arena in Zwitserland
Een reisverhaal van Maartje Bevers
Op de negende dag van onze heerlijke reis door Zwitserland zijn we aangekomen bij de parel Aletsch Arena. Bekend van de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. Exact twee jaar geleden stond we aan de andere kant van de gletsjer tijdens een reis naar de Jungfrau Region. Toen zagen we de gletsjer vanaf de Jungfraujoch en nu konden we de gletsjer bewonderen vanaf drie uitzichtpunten. Nog dichterbij en nog indrukwekkender. Ik genoot van elke minuut in de buurt van deze enorme ijsmassa.
Andere belangrijke kenmerken van de Aletsch Arena zijn de grote sneeuwzekerheid, van december tot ver in april, de uitgestrektheid van het gebied en de super goed geprepareerde pistes. Helemaal als je hoort hoe snel de gletsjers smelten begrijp je dat aan de opwarming van de aarde snel een eind moet komen. Fijn dat in dit skigebied grote aandacht wordt besteed aan duurzaamheid.
Voor elektriciteit wordt in de hele regio gebruik gemaakt van waterkracht. Een groot stuwmeer zorgt voor voordelige en schone energie. Daarnaast zijn alle drie de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp geheel autovrij. Dit is goed voor het milieu, en geeft ons als wintersporters een overweldigend gevoel van rust.
De schone en frisse berglucht geeft ons zoveel energie en inspiratie. De skipistes zijn lekker hoog gelegen, tussen de 1845 en 2869 meter boven zeeniveau. Hierdoor is een lang wintersportseizoen, van december tot in april, gegarandeerd. Het leven in de Aletsch Arena is goed!
Overnachten in Aletsch Arena
In de hierboven genoemde dorpen zijn hoofdzakelijk appartementen te vinden, dus zeer toegankelijk voor gezinnen. Het is superleuk dat je dwars door de dorpen kunt skiën. Zo kun je op je ski’s naar de bakker of slager. Of je trekt gewoon je warme winterschoenen aan en loopt met een volle boodschappentas op je slee van winkel naar winkel. Dat is toch wat je wil meemaken tijdens een wintersportvakantie.
Alle accomodaties, appartementen en hotels in de skidorpen van Aletsch Arena zijn ski-in ski-out. Ook in ons hotel Waldhaus stap je vanuit de skiraum zo op je ski’s of snowboard en glijdt je naar de skilift. En aan het einde van de dag ski je eenvoudig weer terug naar het hotel. Het laatste stukje is een korte klim van zo’n vijftig meter. Veel relaxter zijn we niet vaak tegengekomen op onze winterreizen.
Het Waldhaus ligt dan op een uitzonderlijk mooi uitzichtsplatform aan de rand van het dorp, tegen het bos aan. Vanuit de meeste kamers en vanaf het gezellige terras heb je een fabelachtig mooi uitzicht over het dal. Wij hadden geluk tijdens ons verblijf in dit gezellige hotel en ontvingen een mooie upgrade naar de Holz100 kamer. Een prachtige tweepersoonskamer met een fabuleus uitzicht op de bergen. Verblijven in zo’n heerlijke kamer maakt een wintersportvakantie echt compleet.
We hebben gesmuld van de biologisch dynamische gerechten uit de regio die het hotel aanbiedt. De mooie wijnkaart biedt een selectie wijnen die naadloos aansluiten bij de diverse menu’s. Probeer ook eens de Kaiserschmarrn, als desert of als lunchgerecht op het zonneterras. De kok van het hotel maakt ongetwijfeld de lekkerste die ik ooit heb gegeten.
Hotel Waldhaus ligt ook aan de wandelwegen en is een geliefd rustpunt voor wandelaars in zowel zomer als winter. Is het geen weer om buiten te zitten? Loop dan eens naar binnen en neem plaats voor de sfeervolle open haard in de historische kamer. Dit was voor ons ook een favoriete plek voor een kop koffie en thee na het diner.
IJsheiligen
We schuiven de latten onder vanaf het Waldhaus, voor de zoveelste dag een knalblauwe lucht zonder een wolkje aan de horizon. Dit is onze tiende dag in Zwitserland en onze vierde bestemming na Crans Montana, Nendaz en Leukerbad. De ijsheiligen zijn ons goed gezind tijdens deze mini wintersport roadtrip.
Hoewel de sneeuw ijzig is, voelt deze goed aan. De pistes zijn hard en goed geprepareerd met goede grip. Tenminste als je ervoor zorgt dat je ski’s goed geslepen en gewaxt zijn. We nemen de eerste stoeltjeslift (Blausee) vanaf het Waldhaus omhoog en starten met een blauwe piste.
Het totale gebied heeft 104 km aan pistes, waarvan het grootste deel rood (50 km) en blauw (42 km) is. Een enkele zwarte piste vind je vanaf de Eggishorn. Bij voldoende sneeuw zijn er diverse freeride-afdalingen. Vanzelfsprekend zijn er beginnersheuvels voor de lerende skiër en de halfpipes en snowparks voor de avonturiers met lef.
Omdat het gebied zo uitgestrekt is, en je vanaf de hooggelegen punten wordt getrakteerd op prachtige vergezichten, voelt het alsof het gebied veel groter is. Op een aantal uitzichtpunten op de Moosfluh (2333 meter), Bergstation Bettmerhorn (2647 meter) en bergstation Eggishorn (2869 meter) heb je een mooi overzicht over het ski- en winterwandelgebied.
De Aletschgletsjer
Kijk je de andere kant op dan zie je de fameuze Aletschgletsjer tot bijna aan de horizon. Het is bijna niet voor te stellen, in totaal 27 miljard ton ijs. Voor je beeldvorming: aan het begin van de gletsjer, op circa 3800 meter hoogte is deze 900 meter dik en aan het einde, op 1800 meter, is deze geslonken naar een dikte van 150 meter.
De Aletschgletsjer is grootste gletsjer van de Alpen (23 kilometer lang) en ligt in de Zwitserse Berner Alpen. Vanzelfsprekend staat dit majestueuze natuurverschijnsel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Vanaf de Eggishorn (2926 meter), met het mooiste uitzicht van de drie uitzichtpunten in de Aletscharena zie je de enorme ijsmassa. De gletsjer loopt als een snelweg tussen de enorme bergmassa’s door. Een prachtig gezicht en wat voel je je klein als mens tussen als dat natuurgeweld. Betreurenswaardig dat deze gletsjer sinds het jaar 1870 met 20% is afgenomen, waarvan in de laatste decennia met 12%. Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om een duurzame wereld te creëren.
In 2020 is Aletsch Arena verkozen tot het beste skigebied van de Alpen. Edwin was hier al eens voor een skivakantie met zijn zoon Tobias en roept al vijf jaar: “het is zo’n geweldige wintersportbeleving, daar moeten we samen echt een keer naar toe”. En nu weet ik dat hij gelijk had en kan ik ook jou adviseren om deze bestemming op je bucketlist te zetten.
Wandelaars kunnen hier naar believen een mooie winterwandeling uitkiezen. Er zijn tientallen mooie wandelingen in de Aletscharena en boven in de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp is er 75 km aan winter wandelpaden te vinden en net zoals de dorpen via de pistes met elkaar verbonden zijn geldt dat ook voor de wandelpaden.
Hoe kom je in de autovrije skidorpen van Aletscharena?
Binnen no time tussen de zeven en tien minuten met de kabelbaan vanaf de lager gelegen dorpen. Wij zijn bij Betten Talstation op 826 meter omhoog gegaan. De logistiek is hier super. Onderaan de kabelbaan is een parkeerplaats voor je auto. Je bagage zet je af bij de lift, parkeert je auto en loopt zo met je bagage naar de kabelbaan.
De directe verbinding naar Bettmeralp brengt je in een paar minuten naar een hoger gelegen plateau van 1925 meter. Kom je met de trein? De Glacier Express stopt onderaan het dalstation van Betten. Vanuit Morel neem je de gondel naar Riederalp en vanuit Fiesch reis je met de gondel naar Fiescheralp
Tijdens je skitochten door de Aletsch Arena kom je zeker een bijzonder paleisje tegen: Villa Cassel. Dit kasteeltje ligt op 2080 meter boven zeeniveau en ligt tussen de indrukwekkende bergketens en de Aletschgletsjer. Begin vorige eeuw verbleef Winston Churchill hier regelmatig om bij te komen van de drukte in Engeland. Rondom de woning staat een bosje met bomen van meer dan 1000 jaar oud. Echt een uniek plekje in het skigebied dus.
Na een heerlijk afsluitend ontbijt in hotel Waldhaus zien we de eerste sneeuwvlokken neerdalen. Na negen dagen volle zonneschijn en kraakheldere luchten zien we in de gondel naar Betten langzaam de berg gehuld worden in een witte deken van verse sneeuw. En net zoals in de gondel van de Gemmi in Leukerbad vliegt deze keer een adelaar aan ons voorbij.
Ga voor meer informatie naar aletscharena.ch/en
Aletsch Arena in de zomer
Mountainreporter Rianne bezocht en bewandelde de Aletsch gletsjer in de zomer. Je kunt alles over haar ervaringen en avonturen lezen in dit artikel.
Eigenaar van Reisschrijvers Media . Online uitgever van Snowrepublic, Alpenweerman, OutdoorDichtbij en Mountainreporters.
Hij is een groot liefhebber van reizen, natuur en activiteiten in de natuur. En dat bij voorkeur zo duurzaam als mogelijk is.