Een verhaal van Marloes van Pareren | Alle foto’s: copyright Marloes van Pareren

Bij wintersport denken we allemaal gelijk aan skiën: op lange latten de berg af suizen, glühwein drinken met uitzicht op de piste en ’s avonds in een overvol café foute schlagermuziek meezingen. Maar wintersport is zo veel meer! Sneeuwschoenwandelen, langlaufen, sneeuwscooter rijden en met de hondenslee door oneindige bossen glijden. Vanaf Groningen vlieg je deze winter rechtstreeks naar Scandinavian Mountains Airport op de grens van Noorwegen en Zweden. Vanuit hier reis je in minder dan een uurtje naar verschillende wintersportgebieden waar je al deze activiteiten vanaf je voordeur kunt beoefenen! 

Sneeuwschoenwandelen 

We hebben allemaal wel eens het cliché over oorverdovende stilte gehoord: een stilte zo aanwezig dat het pijn doet aan je oren. Dat was mijn verwachting toen ik ’s avonds op een parkeerplaats in Noorwegen mijn sneeuwschoenen onderbond voor een tocht door de Scandinavische wildernis. Een dik pak sneeuw ligt als een deken over het landschap en aan de hemel schitteren duizenden sterren. 

Gids Karl van Wolverine Adventure gaat mij en mijn mede sneeuwschoenwandelaars voor als we onhandig onze eerste stappen zetten. Het is even wennen aan wandelen met grote tennisrackets onder je schoenen, maar al snel heb ik de smaak te pakken en loop lichtvoetig als een hertje door de diepste sneeuw heen. De volle maan reflecteert in de verse sneeuw en ondergesneeuwde bomen staan als ijshoorntjes langs het pad. 

Onderweg verteld Karl over de natuur, de dieren die hier ’s winters rondscharrelen en het leven in winterse omstandigheden. In de verte is een warme, gele gloed te zien. Zachte gitaarklanken worden door de wind aangedragen als vallende sneeuw van de bomen. Aan het einde van het pad zit een vrouw op rendiervellen bij een kampvuur. Haar heldere stem vormt een duet met de ruisende wind. 

Aangekomen bij het kampvuur worden we verwelkomt met lokale delicatessen als gerookt rendiervlees en warme glögg: Scandinavische glühwein. Ik laat me meevoeren door de muziek, het warme vuur en de prachtige natuur om me heen. Nee, oorverdovende stilte is hier niet te vinden. Eerder het geluid van pure schoonheid. 

Vanuit skiresort Trysil in Noorwegen boek je eenvoudig een sneeuwschoenwandeling bij Wolverine Adventures. Behalve een nachtelijke sneeuwschoenwandeling worden hier ook een cursussen wildernis survival of ijsvissen aangeboden. De plek om de winter te ervaren als een echte Scandinaviër dus!

Langlaufen

Daar staan we dan: twaalf op schaatsen en ski’s opgegroeide Hollanders, onhandig wiebelend als kinderen die net leren lopen op onze net ondergebonden langlaufski’s. Veel te smal voelen ze, met schoenen die als een klapschaats loskomen tijdens het vooruit bewegen. “Gewoon gaan, van vallen en opstaan leer je!” Is het advies van Magnus, onze langlaufinstructeur. Achteraan klinkt een zachte plof. 

Daar ligt de eerste al. En als je eenmaal ligt, probeer dan maar eens op te staan! Gelukkig kunnen we smakelijk om elkaar lachen. De eerste “stapjes” worden gezet en langzaam glijden we achter elkaar aan door de geprepareerde langlauftracks. 

Winter Zweden
Winter Zweden
De route loopt langs een bevroren meer.

Wist je dat?Langlaufen in Scandinavië Cross Country skiën heet. In de gebieden waar het land ’s winters door sneeuw bedekt wordt zoals in Scandinavië word al duizenden jaren gebruik gemaakt van sneeuwlatten en een prikstok om je in de winter voort te bewegen. De oudste verhalen stammen uit Noorwegen, waar 6000 jaar geleden al ski’s werden gebruikt om van het ene naar het andere dorp te komen in de winter. Cross Country dus!

Winter Zweden
Wat een mooi uitzicht.

Met opperste concentratie en vallen en opstaan krijgen we steeds meer het gevoel te pakken en kunnen we wat meer genieten van de prachtige omgeving. De route loopt langs een bevroren meer omzoomd door hoge dennen. Op het besneeuwde ijs zijn overal kleine voetstapjes te zien van wilde dieren die het aandurfde het meer over te steken. Het enige geluid dat we horen is het glijden van de ski’s. 

Bergaf met de stokken langs je zij om snelheid te maken, bergop rennen zonder dat je ski’s loskomen van de sneeuw. We denken het te pakken te hebben! Appeltje eitje dit! Plof, daar ligt weer iemand zijlings in de sneeuw….

Hondensledetocht

Vederlicht bewegen de hondenpoten over het bospad. Het enige hoorbare geluid is het glijden van de slee door de knisperende sneeuw en het hijgen van de honden in de span ervoor. Soms kijken ze even om als ze willen dat je hen helpt de slee bergop te duwen. De oren staan alert, geconcentreerd op ieder commando. We verlaten het dichtbegroeide bos en glijden een uitgestrekt bevroren meer op. In de verte worden we aangestaard door een eland, gestoord in zijn zoektocht naar eten. 

Winter Zweden
Alleen jij, de honden en de slee. Puur natuur.

Meer op, meer af, bos in, bos uit. Het landschap glijdt als een oneindige postkaart voorbij. Het alledaagse leven steeds verder achter ons latend. Tot er niets anders meer over is dan ik, mijn slee en de honden. 

Winter Zweden
En weer een prachtige zonsondergang!

Niets laat je meer één met de natuur voelen dan een tocht met een hondenslee. Vanuit de skiresorts in Stöten, Kläppen en Sälen kun je een tocht boeken bij Huskysafari Peak Points. De Nederlandse Kim werkt hier al jaren en met ongekende passie verteld zij je alles over de honden. Aan alles merk je bij Peak Points dat de honden op nummer één staan. Het enthousiasme van de honden om eropuit te gaan met de sledes werkt aanstekelijk, hoewel ze het ook heerlijk vinden om geknuffeld te worden! Lees verder op Snowrepublic.nl

Bekijk de wintersportreizen naar Noorwegen en Zweden op de website van BBI Travel

(Visited 390 times, 1 visits today)