Welkom in Gastein, waar de gouden herfst een perfect moment is voor een prachtige vakantie. Terwijl de bladeren langzaam van kleur veranderen en de zon gouden stralen over de omliggende bergtoppen werpt, maakt de zomer plaats voor een betoverend nieuw seizoen: de Bauernherbst, oftewel de boerenherfst.

De herfst is een bijzonder mooie tijd om te genieten van een vakantie in Gastein. Met prachtige wandelingen door een kleurrijk landschap en heerlijk ontspannen in een van de thermen. Niet alleen vanwege de schitterende bossen in alle denkbare kleuren, maar ook vanwege de talloze festiviteiten en evenementen. We hebben hier een aantal redenen voor je op een rij gezet waarom je vandaag nog een vakantie naar Gastein wilt boeken.

Wil je meer zien en lezen over hoe een herfstvakantie in Gastein eruit ziet? 
Lees dan ons reisverslag Gastein in de herfst is een geweldige idee of bekijk de mooiste foto’s van Gastein in de herfst

Wandelen door het dal van Gastein. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

1. De Bauernherbst is een uniek inkijkje in tradities

Wanneer de zomer plaatsmaakt voor de herfst, staat de Bauernherbst voor de deur. Het hoogtepunt is de feestelijke ‘Almabtrieb’, wat in Gastein met schapen gebeurt. Zo’n 1.500 schapen komen dan vanaf de berg in Nassfeld (Sportgastein) om naar hun winterverblijf te gaan. Een bijzondere belevenis, deze Schafabtrieb

Maar er is nog zoveel meer. Op de Bauernmarkt worden regionale lekkernijen aangeboden, terwijl traditionele muziek- en dansgroepen voor een gezellige sfeer zorgen. Van half augustus tot begin november vinden er Bauernherbst-evenementen plaats.

Bekijk hier de evenementen in Gastein in de herfst

De kleurenpracht in de herfst. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

2. Wandelen in Sportgastein is uniek

Sportgastein is een hoogvlakte op 1.650 meter. Op het majestueuze plateau, omringd door bergen van 3.000 meter hoog, kun je het hele jaar door terecht. In de zomer betovert Sportgastein met pittoreske alpenweiden en uitgestrekte wandelpaden, zoals naar de Bockhartseen. Maar zeker ook in de herfst is dat door de veranderende kleuren een absolute aanrader. Voor actieve vakantiegangers is Sportgastein een magische bestemming!

Let op dat in de herfst niet alle almen open zijn, dus neem gewoon een picknick mee in je rugzak. Het Valeriehaus, dat je direct bij aankomst onmogelijk kunt missen, is overigens wel tot ver in de herfst geopend.

Wandelen in Sportgastein is echt een must. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

3. Yogaherbst Gastein: inspiratiebron en energieboost

Van 12 tot 22 oktober 2023 verandert Gastein weer in een waar yogaparadijs tijdens de Yogaherbst. Als de dagen korter worden, de temperaturen milder en de bladeren van kleur veranderen, is het tijd om je energiereserves aan te vullen voor de winter. Rol je yogamat uit te midden van de prachtige herfstlandschappen van Gastein. Adem in. Adem uit. De heldere lucht en de kleurrijke bladeren laten je de dagelijkse beslommeringen vergeten.

Yogaherbst in Gastein biedt een gevarieerd programma met internationale yogaleraren, verschillende yogastijlen en betoverende krachtplaatsen in de natuur. Of je nu een beginnende yogi bent of al ervaren, hier vindt iedereen een passende yogastijl en beleeft een onvergetelijke vakantie-ervaring. Kom naar Gastein voor de grootste yogagebeurtenis van Europa, vul je energie aan, luister naar je innerlijke stem en breng ademhaling en beweging in balans. Namasté!

Naast de jaarlijkse Yogaherfst vindt in Gastein ook de Yogalente plaats. Wij zijn groot fan en Pauline was er al meerdere keren bij! 

Lees hier Paulines reisverslag Yoga in de bergen van Gastein in de herfst

Yogaherbst in Gastein. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

4. Doe de “Kulinarische Hofwanderung” in Bad Hofgastein in september en oktober

Een smakelijke ervaring tijdens de kleurrijke herfst is de “Kulinarische Hofwanderung” in Bad Hofgastein. Deze vindt elke woensdag plaats van 13 september tot 11 oktober 2023 en kun je deelnemen aan deze culinaire ontdekkingsreis langs verschillende boerderijen. Tijdens deze culinaire ontdekkingsreis langs de boerderijen vertellen boerinnen en boeren alles over hun leven in Gastein en serveren heerlijke zelfgemaakte lekkernijen uit de streek.

Op elke boerderij in Gastein vind je iets anders: zelfgemaakte schnaps en likeuren, traditionele knödel of knapperig brood en verse alpenkaas. Maar ook kruiden uit eigen tuin, zelfgemaakt spek, heerlijke taartjes en andere zoete lekkernijen.

De “Kulinarische Hofwanderung” duurt ongeveer vijf uur en kost € 49,00 per persoon. Geef je minimaal een dag van tevoren op via de website.

De Kulinarische Hofwanderung. Foto: KTVB Hofgastein – Marktl Photography

5. Ook in de herfst maak je gebruik van de faciliteiten

In Gastein gaat de zomer langzaam over in de herfst, en daarna slechts na een korte stop richting de winter. Dat betekent dat je in de herfst nog van heel veel faciliteiten gebruik kan maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale kinderwandelingen, concerten en andere georganiseerde activiteiten.

Ook gaat een aantal van de liften en gondels nog tot en met 1 november, zodat je ook dan gemakkelijk en snel bovenop de berg staat om een mooie wandeling te maken. Zeker met kinderen ideaal. Welke liften geopend zijn check je op de website

Wandelen met het hele gezin. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

6. Slecht weer? Geen probleem!

Natuurlijk kun je in de herfst ook wel eens een dag treffen dat het minder mooi weer is. Hetzelfde geldt trouwens voor de zomer! Ook dan hoef je je niet te vervelen. Zo geeft Gastein verschillende thermen, waar je zowel van het thermale water en diverse sauna’s kunt genieten, als ook van diverse zwembaden. Zeker voor kinderen raden we daarom de Alpentherme in Bad Hofgastein aan. 

Bekijk meer over de Alpentherme en de Felsentherme

Thermen in de herfst. Foto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl

Meer informatie over Gastein in de herfst

En, lijkt Gastein jou ook een heerlijke bestemming voor in de herfst? We geven je helemaal gelijk! Wil je meer weten over wat er te beleven is in deze periode in Gastein? Check dan even de website. Je kunt daar ook direct je accommodatie boeken.

Lees alles over Gastein en boek je vakantie

Hoofdfoto: Gasteinertal Tourismus GmbH, Michael Koenigshofer

(Visited 191 times, 1 visits today)