Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Eerder deze week schreven we al over de kansen van een hittegolf. Het was al snel duidelijke dat een landelijke hittegolf er niet in zou zitten, omdat het in De Bilt maar niet wilde lukken met de 30 graden. Delen van Brabant en Limburg waren nog wel in de race en daar is het vandaag officieel tot een hittegolf gekomen.

In het Limburgse Arcen is zojuist de 25 gradengrens geslecht en dat betekent dat de regionale hittegolf daar een feit is. In een reeks van 5 dagen achter elkaar is het daar meer dan 25 graden geworden, waarvan er ook nog eens drie dagen boven de 30 graden bij zaten. Brabantse stations als Gilze Rijen, Eindhoven en Volkel kunnen de komende uren nog volgen. Hieronder nog wat meer uitleg over hittegolven.

In Arcen is het inmiddels 25,2 graden en daarmee is de regionale hittegolf een feit.

Hittegolf

Van een hittegolf spreken we namelijk als het 5 dagen op rij meer dan 25 graden is geworden(zomerse dagen), waarvan er ook nog eens 3 dagen met een temperatuur van 30 graden of meer bij moeten zitten (tropische dagen). Dus een minimale hittegolf bestaat uit 3 dagen van 30 graden of meer plus 2 van 25 graden. Een hittegolf duurt voort zolang de temperatuur boven de 25 graden blijft. Het kan dus ook zo zijn dat we 10 dagen lang te maken hebben met temperaturen boven 25 graden, waarvan er 3 de 30 dagen hebben bereikt. Dan duurt de hittegolf dus 10 dagen.

De zomer is van start gegaan zoals je zou verwachten; met veel zon en hoge temperaturen (foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn).

Landelijk en regionaal

Vaak wordt er in de media gesproken over regionale en landelijke hittegolven. We spreken van een landelijke hittegolf als er in De Bilt aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Van een regionale hittegolf spreken we als het op een ander KNMI-meetstation gebeurt. Op een station zoals Arcen of Eindhoven komt het vaker tot een hittegolf dan in De Bilt bijvoorbeeld.

In het verleden zijn er in De Bilt 28 hittegolven waargenomen (sinds de metingen in 1901 begonnen), waarvan er 4 in de afgelopen twee zomers. 2018 was een heel bijzonder jaar. De eerste hittegolf begon op 15 juli en eindigde op 27 juli. De tweede hittegolf begon op 29 juli en eindigde op 7 augustus. Op 28 juli kwam het kwik net niet boven de 25 graden uit en dus betekende dat het einde van de hittegolf. Was ook die dag de temperatuur boven de zomerse 25 graden uitgekomen, dan had da teen record lange landelijke hittegolf betekend. Nu blijft dat record voor het jaar 1975, toen was er sprake van een hittegolf van 18 dagen; van 29 juli t/m 15 augustus.

De langste hittegolf in ons land is ook in 2018 gemeten. Waar het in De Bilt fout ging duurde de hittegolf in grote delen van het land voort. In Hupsel en Twenthe duurde de hittegolf toen 29(!) dagen. Daar was sprake van de langste regionale hittegolf ooit gemeten. Er kwamen toen 15 tropische dagen voor in Twenthe. Het Limburgse Arcen telde overigens 16 tropische dagen gedurende die hittegolf, maar duurde de hittegolf een dag minder lang.

Het was zweten de afgelopen dagen. Zeker gisteren, want toen lagen de dauwpunten ook nog eens bijzonder hoog.

Onweersbuien maken einde aan hitte

Gisteren beleefden we een erg warme dag. In De Bilt kwam het uiteindelijk tot de eerste landelijke tropische dag. Uiteindelijk kwam het zelfs tot 32,3 graden in Hoek van Holland. De dag werd afgesloten met een aantal stevige regen- en onweersbuien. Lokaal kwam het tot wateroverlast. In de regio van Volkel en Eindhoven kwam zelfs meer dan 75 mm neerslag maar beneden. Lees het een en ander nog eens terug in ons liveblog!

Eindelijk werd het gisteren ook in De Bilt tropisch warm!

Vandaag hebben we dus nog te maken met een zomerse dag, met ook her en der nog wat onweersbuien (vooral in het oosten en noordoosten), maar de komende dagen tapt het weer duidelijk uit een ander vaatje. Het is dan licht wisselvallig zomerweer met temperaturen tussen de 18 en 22 graden. Meer over het weer voor de komende dagen lees je hier!

Foto hoofdpagina: Erica van Leeuwen-De Bruijn.

(Visited 273 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Regionale hittegolf een feit”

  • Marco
    27 juni 2020 at 13:15

    nice!!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer