Advertentie 

In delen van de Alpen blijft het maar sneeuwen deze dagen. Met name de Franse Alpen en regio’s ten zuiden van de hoofdkam hebben al veel verse sneeuw gehad. Dit weekend is opnieuw een flinke sneeuwdump te verwachten in de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en noordwest Italië. Door een afwisseling van fases met (intensieve) neerslag valt regionaal meer dan 1 meter verse sneeuw. En dat is bovenop de sneeuw die afgelopen week al is gevallen. Hoe het weer in de andere regio’s van de Alpen eruit ziet en verdere details over de sneeuwval, dat lees je in dit weerbericht voor de Alpen.

De veroorzakers van al die sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen zijn lagedrukgebieden die boven de Middellandse Zee en Noord-Italië voorkomen. Het gaat om het zogenaamde Genua-Laag. Net als vorige week ontstaat dit weekend opnieuw een Genua-Laag boven de Golf van Genua. Voordat dit grote hoeveelheden neerslag (100 tot 150 millimeter) in korte tijd gaat opleveren aan de zuidkant van de Alpen, is het zaterdag in eerste instantie nog relatief rustig weer in de Alpen. Het is overwegend bewolkt met een aantal (sneeuw)buien ten zuiden van de hoofdkam. Rondom de grote meren op de grens met Italië en Zwitserland zal de neerslag nog altijd grotendeels intensief zijn. In het noorden van de Alpen komen ook diverse opklaringen voor. De vorstgrens ligt tussen de 1700 meter in het westen en zuiden, tot 2000 meter aan de noordkant van de Alpen.

De Alpenweerman “snowcam” in Rosswald (Zwitserland) liet vrijdag al mooi zien hoeveel sneeuw er is gevallen. En meer sneeuw is onderweg de komende dagen.

Vanaf zaterdagmiddag (intensieve) sneeuwval en toename wind

Gedurende de dag gaat de wind in de bergen steeds meer toenemen door een zuidelijke föhnwind. Zaterdagmiddag komen op de hoogste bergtoppen van de Alpenhoofdkam windstoten van 70 tot 100 km/h voor. De hoogste windstoten komen voor in de westelijke helft en Franse Alpen. Ook neemt de neerslagintensiteit vanaf zaterdag, als het Genua-laag zich goed begint te ontwikkelen, in het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland sterk toe. Dit is de start van een nieuwe fase met veel neerslag die tot maandagmiddag zal aanhouden. De sneeuwvalgrens ligt grotendeels tussen de 1200 en 1500 meter van zaterdag tot en met maandag.

Op zondag valt er dus in eerdergenoemde delen van de Alpen nog altijd (intensieve) neerslag. In de bergen komt een stevige wind voor, met in de Zwitserse en Franse Alpen windstoten van 90 tot 120 km/h. Lokaal zijn uitschieters van meer dan 120 km/h mogelijk. De meeste neerslag is voor de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en aangrenzende Italiaanse regio’s. In het noordoosten van Italië valt weinig tot geen neerslag en ten noorden van de Alpenhoofdkam blijft het juist droog en is het overwegend bewolkt. De meeste kansen op opklaringen en zonnig weer zijn voor Zuid-Duitsland en Salzburg weggelegd.

Sneeuwval en bewolkt weer in Ischgl op vrijdag. Foto: Sabine Snijders.

Hoe wordt het lawinegevaar bepaald door een lawinedienst?

Video van het werk van de lawinedienst (Youtube)

Tot en met maandag regionaal meer dan anderhalve meter sneeuw

Doordat de (intensieve) neerslag zaterdagmiddag al begint worden grote neerslaghoeveelheden verwacht. Het zwaartepunt van de neerslag komt in het noordwesten van Italië en het zuiden van Zwitserland te liggen. Tot en met maandag wordt op grote schaal tot 100 millimeter neerslag verwacht, maar in het noordwesten van Italië zelfs meer dan 150 millimeter. Boven de 1200 à 1500 meter valt de neerslag dus als sneeuw. Op grote schaal levert dit dan 1 tot 1.5 meter verse sneeuw op. Lokaal zijn grotere hoeveelheden niet uitgesloten. Het behoeft geen uitleg dat dit voor overlast gaat zorgen. Al is het maar het toenemende lawinegevaar door deze sneeuwdump en de stormachtige wind in de bergen. Op dit moment is het lawinegevaar in de westelijke helft van de Alpen al 3 tot 4 op een schaal van 5.

Maandag keert de rust terug, maar voor hoelang?

Maandag trekt het Genua-Laag weg van de Alpen en daarmee keert ook de rust weer terug in de atmosfeer. Naast bewolking zullen er ook opklaringen zijn en gaat de wind weer liggen. Die dag zal de balans opgemaakt worden hoeveel sneeuw er uiteindelijk is gevallen. Aan de westkant van de Alpen stroomt vanaf zondag tijdelijk wat koelere lucht binnen. Hierdoor ligt de vorstgrens in deze regio lager dan in de oostelijke helft. Zo ligt de vorstgrens op maandag in de Franse Alpen rond de 1000 meter, maar in Salzburg rond de 2000 meter.

Het lijkt erop dat de Alpen niet lang kunnen ‘genieten’ van het rustige weer. Op dinsdag beweegt een nieuwe neerslagzone richting de Alpen vanuit het noordwesten. De weerkaarten hinten op een vergelijkbaar scenario als wat we dit weekend en vorige week zagen: de vorming van een Genua-Laag. En dat zou betekenen dat er opnieuw (zeer) veel neerslag kan vallen in het noordwesten van Italië een aangrenzende Franse en Zwitserse regio’s. Daarnaast neemt de kans op de aanvoer van koelere lucht aan het begin van de nieuwe werkweek ook toe. Dat zou betekenen dat het weer even wat kouder in de Alpen wordt, en bij neerslag de sneeuwvalgrens weer wat lager komt te liggen. Voor de details is het nog te ver weg, maar de komende weerberichten zal er genoeg aandacht zijn voor het weer en mogelijk opnieuw veel neerslag in delen van de Alpen.

(Visited 10.735 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier