Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen nacht en vanochtend is er met name aan de noordkant van de Alpen een paar centimeter sneeuw gevallen. Dat is een voorproefje voor wat er komende dagen aan zit te komen. Een lagedrukgebied trekt ten zuiden van de Alpen naar het oosten en gaat de nodige sneeuw en neerslag brengen. De details over de sneeuwval en wat er daarna komt lees je in dit artikel.

Lokaal meer dan 50 centimeter sneeuw

Een lagedrukgebied (Genua laag) trekt in de nacht naar dinsdag tot en met woensdag ten zuiden langs de Alpen. Boven Noord-Italië gaat het lagedrukgebied actiever worden en daarmee ook de neerslag die erbij hoort. Deze wordt namelijk intensiever als het lagedrukgebied verder naar het oosten beweegt. De snelheid waarmee het lagedrukgebied van west naar oost beweegt is relatief snel waardoor er geen langdurige ‘Stau’ zal ontstaan. Toch wordt de nodige neerslag verwacht in de Alpen met het zwaartepunt in de Franse Alpen, Karinthië, Slovenië, Noordoost Italië en delen van Salzburg.

In de laatstgenoemde regio’s wordt in de bergen 20 tot 50 centimeter sneeuw verwacht tot en met donderdag. Lokaal is op de hogere bergtoppen 60 tot 70 centimeter mogelijk. Elders valt er tussen de 5 en 15 centimeter sneeuw waarbij de meeste sneeuw aan de zuidkant van de Alpen valt. De sneeuwvalgrens ligt bij de eerste sneeuwval op dinsdag rond de 1500 meter. In de loop van dinsdag, als het zwaartepunt van de neerslag in het oosten van de Alpen ligt, daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 1200 meter.

Donderdag brengen een aantal sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen nog een paar centimeter verse sneeuw boven de 1500 meter. Om meer dan enkele centimeters zal het niet gaan. Een ander aandachtspunt voor de komende dagen is de wind aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Bij de passage van het lagedrukgebied worden in de bergen windstoten van 80 tot 100 km/h verwacht. In combinatie met verse sneeuwval geeft dit een verhoogd risico op lawines.

Ook dichtbij huis even winter

Niet alleen in de Alpen maar ook dichtbij huis heeft de winter zich even laten zien. In Nederland vroor het matig in de nacht naar zondag op grote schaal en vielen er in het noordoosten wat sneeuwvlokken. Op zondag plaatsten we hierover een artikel met foto’s. In de nacht naar maandag viel in het noordoosten van Nederland een dun laagje sneeuw. Ook de middelgebergtes zoals het Sauerland kleurden weer even wit. Niet alleen door de sneeuwkanonnen die met de koudere vrieslucht zijn aangezet, maar ook natuurlijke sneeuwval. De sneeuwval van het weekend zorgt voor een mooi laagje van 1 tot 4 centimeter en in de nacht naar maandag is daar nog wat bijgekomen.

Veel zal er uiteindelijk niet van de sneeuw en het wintergevoel overblijven. Een zuidwestelijke wind brengt namelijk weer zachtere lucht naar onze regio. Dus ook in de middelgebergtes gaat de regen weer in de vorm van regen vallen. Toch is er dinsdag nog kans op een vlok (natte) sneeuw op de hoogste toppen van het Sauerland.

Winterweer op zondagochtend op de Ettelsberg (Sauerland). Bron: foto-webcam.eu

Zuidwestelijke wind dringt winterweer terug

Niet alleen in onze regio, maar ook in de Alpen gaat de zuidwestelijke stroming de winter weer even terugdringen. Toch blijft de koudere lucht in eerste instantie nog aanwezig in Oost-Europa en Scandinavië. Als de invloed vanaf de Atlantische Oceaan beperkt wordt dan zijn er weer mogelijkheden voor een kouder weertype in de Alpen.

Daarnaast komen de weermodellen rond het weekend met een toenemende (tijdelijke) invloed van een hogedrukgebied voor de Alpen. Dat zou betekenen dat neerslaggebieden op afstand gehouden worden of de neerslag beperkt zal zijn. Hoe dit precies gaat lopen houden we in de gaten en wordt meegenomen in het volgende weerbericht.

Liefde voor Wintersport? Kijk dan ook eens op Snowrepublic.nl

(Visited 1.352 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier