Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een fantastische start met volop sneeuw tot in de dalen is het ook nu in de Alpen even gedaan met de winter. Met een westelijke stroming worden zachte lucht en storingen vanaf de oceaan aangevoerd. In de dalen zien we regen en dooi. Sneeuw is alleen nog voor de hogere delen weggelegd. Echter is nieuwe sneeuw en kou, maar ook de zon, onderweg naar de Alpen.

Het beeld vandaag (maandag) in Termen, Zwitserland. Grijs, perioden met regen en dooi. Bron: Johann’s (Alpen)weer op X.

Zachte lucht, regen en dooi. Hooggebergte lokaal een meter sneeuw!

Net als in de Benelux is het ook in de bergen de zachte lucht die de lakens uitdeelt. Met een westelijke stroming komt zachte en vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan over de Alpen heen gestroomd. Daarbij is het vooral in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Oostenrijk erg nat. Vanavond (maandagavond) en morgen (dinsdag) valt er vrijwel continu neerslag. Het oosten van Oostenrijk, Karinthië en de Dolomieten ontspringen nog de dans. Het gaat zoals gezegd voornamelijk om regen, maar hogerop valt er natuurlijk nog wel sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt in het westelijke deel van de Alpen het hoogst, zo rond 2200-2400 meter. In het oostelijk deel ligt de sneeuwvalgrens met 1800-2000 meter iets lager. De vele neerslag zorgt ervoor dat er in het hooggebergte tot en met woensdag lokaal wel een meter sneeuw kan gaan vallen!

Hoe anders het beeld op 3000 meter hoogte in Saasfee (Zwitserland). Daar volle bak sneeuw en de komende 24 uur is er daar genoeg werk aan de winkel! Bron: Johann’s (Alpen)weer op X.

Dinsdag zien we hetzelfde beeld. Veel regen in de dalen en lagere toppen en veel sneeuw in het hooggebergte. De hoogste temperaturen zien we in Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk is het iets kouder. De minste neerslag valt in Oostenrijk en Italië. De dooi zal in de dalen weer goed huishouden in combinatie met de regen. Zie hieronder de weerkaart voor morgen wat betreft de sneeuwvalgrens en het verwachtte neerslagbeeld.

Vanaf woensdag kouder en een dalende sneeuwvalgrens

Ook op de woensdag blijft het wisselvallig in de Alpen. In de nacht naar woensdag trekt een nieuwe storing van west naar oost over. Minder zachte lucht die bij deze storing hoort gaat ervoor zorgen dat de sneeuwvalgrens in de loop van de nacht al gaat dalen. Deze ligt aan het begin van de nacht nog rond de 2000 meter maar zal woensdagmiddag dalen naar ongeveer 1300 meter. Na het passeren van de storing volgen er overdag met name buien en draait de wind geleidelijk van west naar noordelijke richtingen.

Deze noordelijke stroming zorgt donderdag voor een terugkeer van het winterweer en voor sneeuwval aan de noordzijde van de Alpen. Een kleine nordstau ontstaat, door de invloed van een hogedrukgebied lijkt het geen sneeuwdump te worden, maar met een sneeuwvalgrens die daalt naar 1000 meter zal het wel op veel plaatsen weer mooi gaan aanwitten aan de noordkant. De exacte hoeveelheden zijn lastig in te schatten, lokaal kan er wel zeker een mooie hoeveelheid gaan vallen.

Koud, droog en zonnig weekend

Vanaf vrijdag gaat het hogedrukgebied aan de wandel en komt in de omgeving van de Alpen te liggen. Dit zorgt voor droog, koud en zonnig weer. Ondanks de regen en dooi tot en met woensdag, zal de sneeuwval van donderdag aan de noordkant de situatie weer enigszins herstellen. Met het zonnige en droge weer hebben de wintersportliefhebbers weer goede papieren. En door de kou zullen in de lagere delen de sneeuwkanonnen ook weer hun werk goed kunnen doen. Aan de andere kant is het in het hooggebergte opletten voor lawines met de enorme hoeveelheid sneeuw die daar inmiddels ligt door de sneeuwrijke start van het seizoen.

Volgende week nordstau?

Een blik verder vooruit laat ook veelbelovende signalen zien. Na weer een korte verzachting de eerste dagen van van volgende week, lijkt medio volgende week de kans toe te nemen op een serieuze nordstau. De winter zal dan met wederom volop sneeuw een bezoekje brengen aan de Alpen. Dat met de naderende kerstvakantie zijn mooie signalen. Op onderstaande weerkaart zien we met een noordelijke stroming een hoop koude lucht naar de Alpen afzakken. Laten we hopen dat deze weerkaarten in de verwachting blijven zitten!

Het weer blijft de komende periode dus boeiend in de Alpen. Blijf Alpenweerman volgen voor de laatste weerberichten wij zorgen ervoor dat je helemaal bij bent met betrekking tot de laatste verwachtingen!

(Visited 6.259 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier