Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

November verloopt bijzonder koud in grote delen van de VS. De ene na de andere koude-uitbraak slaat toe in het midden en oosten van het land. Op dit moment is er zelfs een record-sterke koude-uitbraak aan de gang; er zijn zowaar  novemberrecords gebroken! En er staan nog meer records ‘op de tocht’…

Dat het weer in de VS veel sterker kan omslaan van dag tot dag dan Europa is bekend. Maar de kou die nu over de VS aan het trekken is, is ook ongewoon sterk voor Amerikaanse begrippen. Een koudegolf heeft namelijk ongeveer twee-derde deel van het land in haar greep, met temperaturen die 15 tot 20 graden onder normaal liggen (!). Het kaartje hieronder laat mooi zien hoe ‘donkerpaars’  de VS op dit moment is.

Extreem koude toestanden in de VS vandaag. Opmerking: Data zijn geen observaties, maar data van een weermodel. Daarom zijn de temperatuurafwijkingen niet absoluut, maar eerder een schatting met een onzekerheid van een paar graden. Bron kaartje: Tropicaltidbits.com

Novemberrecords

De koude-uitbraak heeft op sommige plaatsen in het noordoosten van de VS zelfs tot kouderecords voor november geleid. Het overzicht hieronder laat zien dat verschillende steden in een klein gebied ten westen van Lake Michigan (centraal VS) recordminima hadden bereikt in de nacht van 11 tot 12 november (locatie: zie tweede kaartje hieronder). Dat is in een tijd van een opwarmende aarde zeer bijzonder.

De koudste plek met een record was de stad Cedar Rapids, waar de temperatuur onderuit schoot naar -21 graden Celsius (-6 graden Farenheit). Voor het idee: Cedar Rapids ligt op 42 graden noorderbreedte. Dat ligt dus ongeveer net zo noordelijk als de stad Rome in Italie.

Zie het kaartje hieronder voor een beknopt recordoverzicht voor enkele steden ten westen van Lake Ontario. Alle records zijn aangegeven in Farenheit. Alleen paarse getallen zijn records.

Recordminima voor november in verschillende steden in het midden van de VS. Alle records zijn in Farenheit. Records zijn aangegeven met een paarse kleur. Bron: NOAA.

Een groffe indicatie van de locatie van de ‘recordsteden’ hierboven omcirkeld in blauw. Bron kaart: Wikipedia.

Veel sneeuw

Naast de kouderecords veroorzaakt de koude-uitbraak ook veel sneeuw. Vooral rond de grote meren (de Great Lakes) in het noordoosten van de VS is al veel sneeuw gevallen (tot enkele tientallen centimeters). Sommige steden in de buurt van de Great Lakes hebben zelfs recordhoeveelheden sneeuw ontvangen voor zo vroeg in het seizoen.

Lake effect snow in het noordoosten van de VS. Koude lucht trekt vanuit het noordwesten over het relatief warme water van de grote meren en stijgt daardoor op. Daardoor ontstaan ten zuidoosten van de meren (stroomafwaarts) talrijke sneeuw buien. Dat wordt lake effect snow genoemd. Bron kaart: NASA Worldview.

Sneeuw in Ithaca (New York State) als gevolg van de Lake Effect Snow ten zuiden van Lake Ontario. Dat is het meest oostelijk gelegen grote meer in de VS.

Nog meer records?

De kans is groot dat er nog meer november-kouderecords gaan sneuvelen vandaag en morgen. Zo komen de temperaturen in een groot deel van de VS vandaag niet boven het vriespunt uit. En ook de nacht naar woensdag belooft over een groot deel van de VS extreem koud te verlopen. Dus men is daar nog niet ‘klaar’ met deze koudegolf.

Waarschijnlijk neemt de kou richting woensdag en donderdag af. Dan komt deze koude-uitbraak weer tot een eind en wordt het weer wat ‘normaler’ in de VS.

(Visited 2.115 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Record koude-uitbraak en veel sneeuw in VS”

 • Johann
  12 november 2019 at 22:28

  Sterkte daar Lars. Wij gaan ons hier voorbereiden op een volgende dump waarbij 100 tot 150 cm of zelfs 200 cm sneeuw gaat vallen aan de zuidkant van de Alpen.

  • Lars van Galen
   12 november 2019 at 23:01

   Bedankt. ‘Gelukkig’ hoeven we het hier met niet zo veel sneeuw te doen, anders zou het hier aardig ‘op zijn gat’ liggen hier.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier