Cursus meteorologie NKBV 2017-04-12T22:32:56+00:00

Project Description

Afgelopen weekend waren wij aanwezig in Nistelrode waar wij voor de NKBV een weerkunde meteorologie training verzorgden. Dit keer was het voor een groep trektochtleiders in opleiding. Deze groep wordt opgeleid om zelfstandig groepen door de Alpen te kunnen leiden. Tijdens deze opleiding leren zij bijvoorbeeld meer over didactiek, voeding, oriëntering, risicomanagement, geologie, natuur en milieu. Het weer is uiteraard ook een belangrijk onderdeel bij het plannen van tochten.

Een leerzaam weekend voor de tochtleiders in opleiding met veel theorie. Met kampeerovernachting verbleven zij in Nistelrode.

De tochtleiders in opleiding kampeerden bij de scouting dit weekend. Ze hadden een druk programma waarbij veel theorie aan bod kwam. Alpenweerman was op de zondag ingedeeld. Na eerst een college over training en voeding was het tijd voor een weercollege.

Impressie van de groep tijdens een training didactiek van de NKBV. Alpenweerman verzorgde voor deze selecte groep de weerkunde meteorologie training.

Eerder ontwikkelden Sander Engelen en Roy Molenaar ook al een informatieve webinar over het weer in de bergen voor de NKBV. Dit keer hadden deze twee meteorologen een speciale presentatie voorbereid voor de tochtleiders in opleiding. Als eerste werd kennis bijgebracht over het lezen van weerkaarten. Met deze technische kennis werd later weer een link gelegd met de praktijk hoe je bijvoorbeeld ook aan de hand van wolkensoorten een weersvoorspelling kan doen. Met deze korte weertraining zijn de tochtleiders straks beter in staat een inschatting van het weer te maken tijdens het plannen en bij het maken van tochten.

Eerder ontwikkelden Sander Engelen en Roy Molenaar ook al een informatieve webinar over het weer in de bergen voor de NKBV

Komende periode worden de tochtleiders verder opgeleid en hebben ze nog een training Schotland en een examen in de Alpen. Op 18 juni mag Alpenweerman er weer bij zijn op een terugkomdag. Hier zullen we kijken of de weerkennis goed is bijgebleven bij de straks nieuwe tochtleiders en de al meer ervaren tochtleiders.

Wil je ook meer leren over het weer in de bergen? Kijk ook eens naar de trainingen die Alpenweerman binnenkort verzorgt.