Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Reporter Matthijs was afgelopen zomer een aantal dagen in de Franse bergen van de Portes du Soleil. Lees hieronder over zijn ervaringen.

De sfeer in Frankrijk staat dus soms ter discussie. In het Franse Les Portes du Soleil heb ik echter juist een hele leuke sfeer meegemaakt met de gezellige, levendige dorpen Les Gets, Morzine en Chatel. De dorpen deden me qua stijl ook aan Zwitserland denken. En het uitzicht op de unieke Franse Alpen maakten het plaatje compleet. Ook in de zomer wordt er hier enorm veel georganiseerd. Ik was verbaasd over alle mogelijkheden.

Het gebied

Les Portes du Soleil is een van Europa’s grootste skigebieden met 650 kilometer aan skipistes. Het gebied is ontstaan door een samenwerking tussen Frankrijk en Zwitserland en hierdoor kan je letterlijk over de grenzen heen skiën. Waar het vaak in de zomer rustig is in Franse bergdorpen, is het in Les Portes du Soleil ook in de zomer behoorlijk druk met een diversiteit aan vakantiegangers en locals. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt in een bergdorp.

Mountainreporters - Les Portes du Soleil
Mountainreporters – Les Portes du Soleil

Downhillen

Les Portes du Soleil is waarschijnlijk het downhill-walhalla van Europa. Ik heb in ieder geval nog nooit zoveel downhillers op één plek gezien. Mijn favoriete mountainbikevideo is One Shot en de hele dag ging het nummer uit dat filmpje door mijn hoofd als ik weer een downhiller zag. Blijkbaar is downhillen razend populair bij de Engelsen, want die zag je met name op de fiets. Het standaardbeeld dat veel van ons hebben bij Engelsen (als je ze tegenkomt bij zon, zee en strandvakanties) gaat hier gelukkig totaal niet op. Deze vakantiegangers zijn de hele dag actief en drinken ’s avonds uiteraard wel hun biertjes. Mooi om te zien dat ze ’s ochtends weer vroeg opstaan om de bergen te trotseren.

Mountainreporters - Les Portes du Soleil
Downhillen

Overigens kan ik ondertussen wel begrijpen dat er veel downhillers naar Les Portes du Soleil gaan, want ik heb de meest indrukwekkende tracks gezien. Zowel beginners als experts komen hier volledig aan hun trekken. In de zomer zijn 19 liften open, zijn er 4 bike-parken en 20 routes beschikbaar.

Bergwandelen

Ook voor mijn grote hobby, wandelen in de bergen, kan ik mijn lol op. De Franse Alpen staan natuurlijk bekend om de wandelmogelijkheden en dat is hier in Les Portes du Soleil niet anders. De mogelijkheden zijn enorm. We hebben ook een tocht met een gids gemaakt om wat meer te leren van de omgeving door van de gebaande paden af te gaan. Deze wandelroute was extra bijzonder omdat we naar de bergtop liepen die tevens de Zwitserse grens was. Langs de grens zie je telkens stenen die de landgrenzen aangeven. Slim hoe ze dit vroeger hebben aangelegd om de grenzen te verduidelijken.

Mountainreporters - Les Portes du Soleil
Mountainreporters – Les Portes du Soleil – Wandelen op de Frans-Zwiterse grens

Mountainbiken en wielrennen

Behalve downhillen, kun je ook met je mountainbike mooie crosscountry-routes rijden. Ook zijn er diverse pittige bergbeklimmingen over de weg waar wielrenners stuk op kunnen gaan. Langs de beklimmingen zie je elke kilometer een bordje staan met de afstand tot de top en het stijgingspercentage van de komende kilometer. Ideaal, want ik weet graag waar ik aan toe ben.

Langs de beklimmingen zie je elke kilometer een bordje staan met de afstand tot de top en het stijgingspercentage van de komende kilometer

Zelf heb ik diverse mooie mountainbiketochten gemaakt en heb ik mezelf per mountainbike van dorp naar dorp verplaatst. Ik sliep namelijk twee nachten in Les Gets, twee nachten in Morzine en twee nachten in Chatel. Met 600 kilometer aan beschikbare routes kan je steeds een nieuw parcours vinden voor een uitdagende dag in de bergen.

Mountainreporters - Les Portes du Soleil
MTB

Trailrunning

Het is mijn wens om vaker te gaan trailrunnen, want ik vind het een geweldige sport. Het is de best mogelijke combinatie van twee van mijn hobby’s: wandelen en hardlopen en dat ook nog is op mijn favoriete plek: de bergen. Ik ben nog zoekende in de mogelijkheden voor zelfstandige trailrun routes, want de wedstrijden weet ik wel te vinden. Blijkbaar heeft Les Portes du Soleil gewoon 400 kilometer, verdeeld over 54 parcours, beschikbaar. Hoewel het niet in de planning stond, ben ik zeker even gaan lopen. Heerlijk!

1000 andere mogelijkheden

De mogelijkheden in Les Portes du Soleil lijken onbeperkt. Hierbij nog een lijst van mogelijkheden:

Zelf heb ik twee klimparken bezocht: Adventure park Les Gets en Cascade Aventure. Klimparken blijven altijd een feestje voor jong en oud. De kleinste kinderen zie je op de groene parcours en voor de meest sportieve volwassenen en pubers zijn er zwarte routes beschikbaar. Hoe oud ik ook begin te worden (33 jaar), ik blijf het leuk vinden.

Mountainreporters - Les Portes du Soleil
Mountainreporters – Les Portes du Soleil

Lees verder op Mountainreporters.com

(Visited 206 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier