Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Davos, Zwitsersland

De nieuwsberichten van afgelopen tijd melden dat wetenschappers alarm slaan over de smeltende Zuidpool. Dit kan leiden tot een veel sterkere stijging van de zeespiegel dan toe nu toe werd aangenomen. Als al het ijs op Antarctica zou smelten zou dat kunnen leiden tot een zeespiegelstijging van bijna 60 meter. De afgelopen jaren is Antarctica altijd de vreemde eend in de bijt geweest waar het ijs niet leek te smelten. Daar lijkt nu sinds kort verandering in te zijn gekomen.

Davos in Zwitserland, gastheer van de Polar 2018 conferentie

Afgelopen week vond de Polar 2018 conferentie plaats in het Zwitserse Davos. Tijdens deze conferentie kwamen wetenschappers van over de hele wereld, die onderzoek doen naar de Noord- en Zuidpool, bij elkaar. Het was voor het eerst dat dit gezamenlijk werd georganiseerd voor beide polen met een aantal deelnemers van meer dan 2000. De wetenschappers die bij deze conferentie aanwezig waren weten waarschijnlijk het beste hoe het er op dit moment voorstaat met het klimaat en de polen. Hoewel een conferentie als deze zeker niet alleen om klimaatverandering gaat.

Opening conferentie Polar 2018. Meer dan 2000 deelnemers van over de hele wereld kwamen afgelopen week naar Davos. Normaal zitten in deze zaal de wereldleiders, zoals tijdens het World Economic Forum.

Davos is bekend van het World Economic Forum waar elk jaar belangrijke politici van over de hele wereld naar toe komen in de winter. Ook bevindt zich in deze streek het astmacentrum vanwege de zeer schone berglucht hier. Daarnaast telt Davos veel onderzoeksinstituten, zoals bijvoorbeeld het Zwitserse lawinecentrum (SLF). Een groot aandeel van de inwoners van Davos is onderzoeker. Bovendien is de omgeving prachtig en kan je er goed wandelen en mountainbiken.

Sertig vanuit de lucht, een prachtig zijdal vlakbij Davos. Een typisch Zwitsers landschap met koeien, kleine dorpjes en watervallen.

De conferentie bestond uit verschillende sessies die parallel aan elkaar liepen over veel verschillende onderwerpen. De verhalen van de onderzoekers hebben bij mij wel indruk gemaakt. Bijvoorbeeld het onderzoek over hoe het weer in Europa verandert als het ijs op de Noordpool gaat verdwijnen. Hoe de leefomgeving van de lokale bewoners, zoals de Inuit, verandert door stijgende temperaturen en daar steeds minder ijs is. Vaak wordt ook gesproken van ‘Arctic Amplification’. Dit houdt in dat de stijging van de temperatuur op de Noordpool 2 keer zo snel gaat dan op andere plekken van de wereld. De afgelopen paar jaar is het nog meer versneld en gaat de opwarming hier nu bijna 3 keer zo snel.

Op de Noordpool zijn de effecten van de klimaatverandering het meest merkbaar en gaat de opwarming veel sneller. Dit wordt ook wel Arctic Amplification genoemd. (bron: Semenov, V.A.)

Een verhaal dat ook indruk op mij heeft gemaakt was van iemand die vroeger bij NASA heeft gewerkt aan de missies naar Mars. Tegenwoordig werkt hij bij Google waar hij werkt aan de Google Earth Engine. Deze maakt het mogelijk satellietdata door de tijd heen op een eenvoudige manier te gebruiken voor wetenschappers. De ontwikkelingen in onderzoekstechnieken gaan snel en dat was te merken bij veel van de presentaties waar nieuwe bevinding werden getoond.

 Ontwikkeling meanderende rivier door de jaren heen met behulp van satellietdata (bron: Google Earth Engine).

Ook interessant om te zien waren de ontwikkelingen van nieuwe technieken van veldmetingen van de permaforst waarbij drones worden ingezet. Maar niet alleen op land ook op zee worden drone-zeilboten ingezet voor het doen van betere observaties. Het doen van goede metingen in deze poolgebieden is erg lastig. Met behulp goede observaties aan het aardoppervlak kan dit vervolgens worden opgeschaald naar satellieten en kunnen betere voorspellingen worden gemaakt.


In de avonden werden ook open sessies gehouden. Een hiervan ging over kunst. Links is een pinguïn te zien op een plastic berg die doet denken aan de national geographic planet or plastic cover. 

De sessies werden later in de middag gevolgd door posterpresentaties. Hier presenteerden jonge wetenschappers de onderzoeken waar zij op dit moment aan werken en gingen graag in discussie. In de avonden waren en ook open sessies die voor iedereen toegankelijk waren. Een hiervan ging over kunst en ook over steeds dikker wordende klimaatrapporten. De uitdaging is hoe breng je de boodschap effectief over en daar zijn vele manieren voor.

Natural History Unit van de BBC tijdens Polar 2018. De film crew van de succesvolle series Planet Earth II en Blue Planet II kwam vertellen over de nieuwe Frozen Planet II serie waar zij nu aan werken.

Degene die het beste mensen kan bereiken is de BBC. Series als Planet Earth II en Blue Planet II waren zeer succesvol. Meer dan 200 miljoen mensen zagen deze serie. Vooral de gevolgen van plastic in de oceanen hebben veel teweeg gebracht in Groot Brittannië. Volgens de BBC gaat er niets boven de taal van de natuur om de boodschap over te brengen “wild life languages go beyond every other languages”. Tijdens het congres was de BBC crew aanwezig die op dit moment werkt aan de nieuwe Frozen Planet II. Graag willen zij in contact komen met wetenschappers om nieuwe inzichten te krijgen en zijn altijd opzoek naar de naar de ‘mind twisting things’, zoals de penguin scene in de vorige serie. Het kost ongeveer 3 tot 4 jaar om een serie te maken. De verwachting is dat deze in 2021 te zien zal zijn.


Conferentiegebouw Davos.

Klimaatverandering speelt een belangrijke rol, maar is niet het enige waarom dit soort onderzoek belangrijk is. Wetenschappers van de hele wereld komen hiernaartoe om kennis te delen en nieuwe inspiratie op te doen. Wetenschap gaat over het vergaren van kennis, nieuwe dingen leren en te weten komen. Tijdens de conferentie heb ik geholpen als vrijwilliger samen met nog aantal andere vrienden die ik heb leren kennen tijdens mij studie op Spitsbergen in Noorwegen. Het was erg leuk samen met veel andere vrijwilligers hier aan bij te mogen dragen. Ik was een van de weinige Nederlanders die wel een oranje shirt kon dragen deze week.

Staff member Polar 2018. Een van de weinige Nederlanders die deze week een oranje shirt kon dragen.

Dat het klimaat verandert valt niet te ontkennen. Er iets aan doen is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er wel een aantal dingen te noemen die een verschil maken. Recent is aangetoond dat het beste wat je kan doen is het vermijden van het eten van vlees en zuivel. Dit was groot nieuws na aanleiding van een artikel in Science. Daarnaast is het maken van verre reizen en dan met name vliegreizen iets wat een grote impact heeft op het milieu. Toerisme is een van de snelst groeiende industrieën wereldwijd, maar ook de meest vervuilende. Toerisme is verantwoordelijk voor maar liefst 8% voor de opwarming van de aarde en dat wordt alleen maar meer. Een van de redenen dat ik ervoor gekozen heb met de trein naar Zwitsersland af te reizen in plaats van het vliegtuig. Ik schrijf deze blog vanuit een rode trein en probeer tussen door van het uitzicht te genieten. Ik kan het aanraden, je hebt een prachtig uitzicht en in Zwitserland rijden ze (bijna) altijd op tijd.

Uitzicht op Davos vanaf de Seehorn.

Het klimaatprobleem is niet alleen een probleem van getallen, van stijgende temperaturen en smeltend ijs. Het gaat er ook om hoe vertel je het verhaal. Het vertellen van verhalen is misschien wel een van krachtigste manieren om de boodschap over te brengen. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen het gevoel krijgt klimaatverandering daar kan ik wat aan doen. En dat is heel belangrijk.

Ciao!

(Visited 415 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

één reactie op “Polar 2018 Davos – Waar de Noord- en Zuidpool elkaar ontmoeten”

  • Hans S
    28 juni 2018 at 09:26

    Leuk stukje om te lezen Roy, mooi dat je dit onderwerp aansnijdt zonder de vaak geziene belerende toon. Ik kan enkel voor mezelf spreken, maar bij mij werkt dit type informatievoorziening altijd het beste.

    Vr. groet,
    Hans

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer