Algemeen: een hoogtelaag trekt vanaf de Golf van Biscaje naar het noordwesten van het Iberische Schiereiland en daarmee houdt de zuidwestelijke hoogtestroming met van origine subtropische lucht vooralsnog aan. In de loop van de volgende week komt onder invloed van hogedruk de atmosfeer van het westen uit geleidelijk wat tot rust!

Grote delen van west Europa hebben al een aantal dagen last van zeer onstabiel weer. Steeds weet zien we dat in de loop van de dag de atmosfeer begint te “borrelen” met als resultaat diverse regen en onweersbuien die dikwijls ook samenklonteren (clusteren) en veel neerslag produceren. Lokaal zien we bij de zwaarste complexen ook plensregens (tropische buien), hagel.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vandaag ligt het hoogtelaag (HL) ten noordwesten van Portugal, de komende 5 dagen trekt het via de Middellandse Zee verder naar het oostenDat de lucht zo onstabiel is heeft alles te maken met een zeer hardnekkige drukverdeling tussen enerzijds een afgesnoerd hoogtelaag boven de Golf van Biskaje en anderzijds zone van hogedruk boven oost Europa en de Balkan. Tussen deze beide sturende druksystemen wordt met zuidelijke (hoogte)winden zeer warme maar ook vochtige lucht uit Noord Afrika en de Middellandse Zee aangevoerd. Storingen die zich in het overgangsgebied tussen de zeer vochtige lucht in het zuiden en de drogere warme lucht in het noorden ophouden zorgen voor een extra opleven van de onstabiliteit.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Verlaten terras tijdens plensbui aan de Großen Arbersee in Bayerischen Wald

Voorlopig verandert er in grote lijnen niet veel aan deze setting. Het “stroperige” hoogtelaag trekt de komende dagen het vaste land van het Iberische Schiereiland op en zal volgende week heel langzaam verder opvullend naar het oosten verder trekken. Tegelijkertijd zien we dat een uitloper van het Azorenhoog naar het noorden en later naar het westen gaat uitbreiden. Het zal echter door toedoen van het hoogtelaag nog tot het midden van de week duren voordat de atmosfeer in het Alpengebied tot rust komt.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

Dat betekent dat het vochtig warme zomerweer met steeds weer de vorming van regen en onweersbuien (dagelijkse gang) de komende dagen zal aanhouden. Vooral in de oostelijke Alpen is het aanvankelijk zeer warm met temperaturen die in de middag tot 32 a 35 graden kunnen stijgen. De westelijke Alpen moeten het met wat minder hoge temperaturen doen. Algemeen stijgt het kwik er tot 23 a 25 graden, inner-alpin ook nog wat hoger (Wallis). De vorstgrens ligt meest tussen de 3500 en 3800 meter, maandag tijdelijk dalend tot 2800 meter (koufront) met een sneeuwvalgrens die tot circa 2500 meter daalt.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vooral in de oostelijke delen van Oostenrijk wordt het vandaag en ook morgen nog zeer warm (tropisch) -ECMWF EC12

De meest actieve buien zullen de komende dagen samengaan met het zich verplaatsende hoogtelaag en met het koufront dat maandag doortrekt. Vooral aan de noordkant kan het dan ook aanhoudend regen en zullen we de zon niet of nauwelijks te zien krijgen. In de loop van de volgende week verplaatst de “onstabiliteit” zich langzaam naar het oosten terwijl het dan juist in het westen zal stabiliseren.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf woensdag oiv hogedruk en aftocht hogtelaag -overgang naar stabieler zomerweer

Het ziet er naar uit dat vanaf donderdag de hogedruk vanuit het westen zijn vleugels tot over de Alpen zal gaan uitslaan. Dit betekent een verder stabiliseren van de atmosfeer, veel zon en afgezien van een lokaal warmte onweder droog.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Opklaringen boven het Rhonedal gezien vanaf Rosswald (1800m)

Tot zover voor nu, later meer weer en updates. Hou ook Facebook en Twitter in de gaten voor de meest actuele stand “der Dinge”

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK