Weer een weekend, weer vroeg op, weer traumhaftes Wetter. De aanhoudende hogedruk / Omega blokkade zorgt voor aanhoudend stabiel en zonnig weer. Uitslapen kunnen we wel als het regent. Om 02:00 ging de wekker. Aangezien we eerst anderhalf uur in de auto zaten, kon ik in de auto rustig een ontbijt naar binnen werken voordat we om 04:15 van de parkeerplaats in Mandarfen wegliepen. Een rustige vlakke start door het Taschachtal richting Taschachhaus. Langzaam komt de zon op…het belooft weer een mooie dag te worden en voor ons wachten vier Noordwanden met elk een eigen karakter. Het treintje, genaamd Pitztaler Eisexpress, is vertrokken..

Taschachtal – Langzaam word het dag – Het duurt niet meer lang voor we onze hoofdlampen kunnen uitzetten
Taschachwand: De eerste van de 4 Noordwanden en tevens de langste. Ongeveer 500m hoogteverschil bij een steilheid van 50gr. Om de wandgrootte te weergeven heb ik de lijn getekend die we geklommen hebben en andere mensen die reeds in de wand waren omcirkelt
Ergens bovenin de Taschachwand; Soms een beetje woelen door de zachte sneeuw maar over het algemeen goeie ”Trittfirn” of ”Piepschuim sneeuw” waarin je goed vooruit komt met stijgijzers en ijsbijlen.

6 uur later

Zes uurtjes na vertrek komen we uit de schaduw en staan we op de eerste top. Je denkt; het duurde zes uur om tot op de eerste top te komen en ik moet er nog 3! Maar daarna gaat het sneller. Zowel Petersenspitze als Hinterer Brochkogel en Wildspitze Noordwand klimmen we alle drie een stuk sneller, gelukkig, als de Taschachwand en ”de trein” tuft lekker door. Er staat geen wind en het uitzicht is prachtig.

Helaas voelt m’n partner zich niet helemaal 100% vanwege de hoogte. Gelukkig kun je de Eisexpress op elk moment afbreken. We spreken af dat ik alleen door de 2e en 3e wand heen klim en dat we elkaar steeds weer treffen na elke wand. Dat gaat goed. Uiteindelijk besluit hij, voordat ik naar de Wildspitze ga, de laatste wand, om alvast af te dalen. We zien elkaar dan weer bij de auto. Dit heeft goed gefunctioneerd en zodra m’n maatje afdaalde, begon hij zich weer beter te voelen. Hoogteziekte blijft nog altijd iets raadselachtigs dat zich nog niet helemaal goed laat verklaren.

Even later staan we dan op de Petersenspitze en zien we de Noordwand van de Hinterer Brochkogel, de derde noordwand. Daarachter de Wildspitze wiens Noordwand links een klein beetje zichtbaar is (zie rode pijl).
Zoom-in op de Wildspitze vanaf Hinterer Brochkogel. Zoals alle ”hoogste bergen van iets” is ook de Wildspitze populair en op dit soort dagen overlopen. Hopelijk is deze mensenmassa weg tegen de tijd dat wij op de top aankomen.

Daar waar onze lijn naar links afbuigt gaat de normaalroute naar rechts. Achter het zadel waar de rode lijn de noordwand in duikt, daal je nog een beetje af voordat je door de noordwand naar de noordtop klimt en dan over de graat naar de hoofdtop (foto hiernaast)
Gezellige boel op de hoofdtop van de Wildspitze en een lekker ”alleen op de berg gevoel” ? Gelukkig duurt het nog even voor we daar aankomen….

Corona heeft een duidelijk zichtbare impuls gegeven aan het skitouren.
Dan resteert alleen nog de afdaling terug naar Mandarfen, een hapje eten, een lekkere douche en m’n bed na een lange perfecte dag 🙂

Een fantastische tour

Alles in alles ook weer een fantastische tour! Wie de tour iets inkorten wil kan op de dag ervoor slapen in (het Winterraum van) het Taschachhaus. Dit scheelt je twee uur.. Wij hadden twaalf uur nodig maar dit is erg afhankelijk van de condities. Mijn klimpartner had wat last van de hoogte wat ons wat vertraagde, ook hiermee moet je rekening houden.

Om alléén voor één enkele wand naar het Pitztal te komen loont zich niet maar voor meer als één wand is deze tour het zeker waard. De tour kan na elke wand afgebroken worden als je er genoeg van hebt. Uiteindelijk is het de gehele combinatie van klimmen, skiën, uithoudingsvermogen, bergbeklimmen en alle andere aspecten van alpinisme tezamen wat deze tour zo gaaf maakt.

Je moet niet heel goed zijn in één discipline maar een beetje van alles beheersen. Ook het continue doorwisselen en organiseren van je materiaal moet snel gaan zodat je daarmee niet teveel tijd verliest. Beheers je het? Dan is de Pitztaler Eisexpress een hele gave ervaring!

PS: Een deel van de tour had ik eerder in het seizoen al gemaakt. Vandaar toch foto’s waar ik zelf op sta. Op deze manier was het beeld van dit verslag toch zo compleet mogelijk.

(Visited 236 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer