Paashaas of sneeuwhaas!?
Algemeen:
Tot dinsdag liggen de Alpen onder invloed van een krachtige (noord)westelijke hoogtestroming waarmee vochtige en (zeer) zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan wordt aangevoerd. Daarna draait de stroming wat meer naar noordwest en wordt geleidelijk weer koudere lucht aangevoerd, het blijft ook dan erg wisselvallig.
Gisteren konden we tijdelijke genieten van een zonnig intermezzo welke we te danken hadden aan een overtrekkend tussenhoog. Doordat er aan de voorzijde van een uit het westen opkomend storing warme lucht werd aangevoerd konden we even genieten van het lenteweer. Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 13 a 16 graden en met weinig wind was het prima vertoeven op de terrasjes. Nog wat warmer werd het aan de zuidkant van de Alpen met temperaturen die lokaal zelfs tot boven de 20 graden stegen. Zo meldde het Meteo-Centrale weerstation in Cresciana (253m) in het Zwitserse Ticino zelf 22.8°. In Oostenrijk werd het bij lange na niet zo warm, hier ging Lienz aan kop met in de middag toch altijd nog zeer zachte 16.3°.
Gisteren op veel plaatsen even genieten van Kaiseerwetter, Foto
Mühlbach am Hochkönig via Mail – Maikel de Groot
Zillertal
Sölden
Het vleugje lenteweer van de zaterdag was ook meteen het hoogtepunt van het weekend en ook voor de gehele volgende week. In plaats van lenteweer kunnen we ons gaan opmaken voor onvervalst “herfst”weer en later in de week wellicht ook weer “winter”weer! Een blik op de weerkaarten voor de komende week laat zien dat we in grote delen van West Europa en ook in de Alpen met zeer onstuimig en onbestendig weer te maken: het wordt stormachtig, nat en later in de periode kan er sneeuw tot in de lagere dalen gaan vallen.
Dat er veel dynamiek in de atmosfeer zit konden we gisteren ook al goed merken, in de loop van de dag trok het in de westelijke Alpen alweer snel dicht en ook trok de wind weer fors aan. Tot de avond was de bewolking alweer gevorderd tot Oostenrijks grenzen. In de Franse en Zwitserse Alpen viel wat (lichte) regen en hogerop sneeuw.
Dikkere bewolking trok rond het middaguur rap de Zwitserse Alpen
binnen en ook de wind nam weer fors toe. Foto Halsiberg
Van westen uit verdere weersverslechtering
Vannacht trok de bewolking verder naar het oosten en zal de zondag (Palmsonntag) net als ook in de westelijke Alpen met veel bewolking en wat (lichte) neerslag beginnen. De grootste kans op wat zon maken de zuidwestelijk Alpen (Alpes-Maritimes, Dauphiné ) en de gebieden aan de Alpenzuidkant die vooral in de ochtend nog van de Nordföhn profiteren, hier kan het kwik nogmaals tot 20 graden stijgen. Op nadering van een koufront neemt in de loop van de dag de bewolking in de westelijke Alpen weer snel toe en met uitzondering van het zuidwesten gaat het regenen en boven de 1600 tot 1200 meter sneeuwen, aan de westelijke zuidkant ligt de sneeuwvalgrens rond de 2000 meter, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 1800 meter. De meeste neerslag wordt vandaag in het westen verwacht, het minste in het oosten en de oostelijke zuidkant.
Actuele radar (Bron WetterOnline.de)
In de westelijke Alpen kan tot maandagochtend langs de Alpenhoofdkam 10 tot 20cm gaan vallen, in de Berner en Walliser Alpen is 20 tot 40cm haalbaar en in het Mont Blanc gebied tot over het Parco Nazionale del Gran Paradiso is een halve meter en lokaal nog wat meer mogelijk. Ook het westen van Oostenrijk kan vandaag nog wat sneeuw gaan meepakken, dit geldt vooral voor de westelijke Staugebieden (Vor/Arlberg), hier kan 10 tot 20cm gaan vallen, lokaal tot maandagochtend ook nog wat meer. De neerslag zal worden begeleid door een harde tot stormachtige noordwestelijke wind die de sneeuw in de bergen sterk zal gaan verplaatsen. (stijgend lawinegevaar!)
Laatste opklaringen boven de Walliser Alpen -Belalp
Zacht, met föhn zomers in het zuiden
Ook de nieuwe week begint ronduit “ungemütlich” met vooral aan de noordkant van de Alpen steeds weer deels intensive neerslag en een harde tot stormachtige noordwestelijke wind. Maandag kunnen de wolken en neerslag ook wat verder tot over de Alpenhoofdkam naar het zuiden toe uitbreiden. De sneeuwvalgrens varieert sterk, maandag in het oosten meest nog tussen de 800 en 1300 meter, in het westen rond de 1500 tot 1700 meter, dinsdag verder stijgend tot lokaal 2000 meter, in het oosten lokaal rond 1500 meter. Vooral aan de zuidkant wordt het met ondersteuning van de föhn weer zeer zacht met temperaturen die lokaal tot 23 a 24 graden zullen stijgen.
Kouder
Ook in de tweede helft van de week gaat het onbestendig verder. Omdat de hoogtestroming weer de noordwest hoek gaat opzoeken en we achter een koufront weer aan de koude kant van de polaire
Na woensdag komen we met een zuidelijker verlopende jet geleidelijk weer in
koudere luchtsoorten terecht
Veel neerslag -sneeuw- Alpen
Gisteren zijn de neerslaghoeveelheden weer wat naar boven toe bijgesteld. Vooral in de west en noordwestelijk Stau gebieden gaat de komende dagen veel neerslag vallen. Hier wordt tussen de 100 en 200mm berekend maar lokaal ook nog veel meer. Wat te zeggen van bijvoorbeeld de extreme neerslaghoeveelheden welke het GFS in de Stau van de centrale Oostenrijkse Alpen berekent, de komende week lokaal maar liefst 327mm (!!)
Extreme neerslaghoeveelheden cumulatief bij het GFS
maar ook het ECMWF is niet mis
De eerste dagen valt er alleen in het hooggebergte sneeuw, vanaf de tweede helft daalt de sneeuwvalgrens steeds verder om in het weekend tot in de dalen uit te komen. Voor details is het daarvoor nu echter nog te vroeg dus ook dat laten we nog maar even voor wat het is.
Prognose paas weekend
Kijken we nog even naar het het paas weekend dan lijkt het er op dat we in de koude lucht zitten met sneeuw tot in de dalen. Zondag trekt de sneeuwval zich naar de Oostenrijkse ECMWF wordt berekend dan blijven de Alpen nog tot het midden van de week in de koudere lucht. De paasdagen zullen in de Alpen naar verwachting “winters”koud gaan verlopen waarbij de grote vraag is in hoeverre de zon er op tijd bij zal zijn. Zoals gezegd, grootste kans voor de westelijke Alpen vanaf zondag.
Een koude noordelijke stroming gaat het weerbeeld tijdens het
paasweekend bepalen (ECMWF)
Samenvattend: Turbulent weer met vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam veel neerslag. Minder nat en zeer zacht aan de zuidkant en naar het oosten toe. Na woensdag met een naar noord draaiende hoogtestroming geleidelijk kouder.
Fijne zondag en tot morgen maar weer. Termen (Oberwallis) actueel 6.9° en (nog) opgeklaard. Ciao
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.