Paas-sneeuw nog steeds in verwachtingen
Algemeen:
Een depressie boven de centrale Middellandse Zee stuwt vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpen. Een koufront trekt van het westen uit over de Alpen en gaat ook aan de noordkant voor bewolkt weer en neerslag zorgen. Na tijdelijke hogedrukinvloed krijgen we vanaf zondag met een oplevende westelijke circulatie te maken.
Gisteren hadden we te maken met een pat stelling tussen enerzijds zachtere lucht die vooral op grotere hoogte vanuit de Middellandse Zee met zuidoostelijke hoogtewinden naar de Alpen werd getransporteerd en anderzijds met koelere lucht in de onderste luchtlagen die vanuit het westen probeerde op te dringen. Met de zo ontstane zwakke “Gegenstromlage” gebeurde er weer technisch maar bar weinig. Het meest actieve weer speelde zich gisteren in de föhnig) opgeklaard. In de
Prachtige opname vanuit Sölden (Gaislachkogl) met daarop de diffuse bewolking
en een mooie zgn “föhnmauer” of ” föhnwalze” (via de APP)
En dan nog een mooi sfeerplaatje vanaf de hier tegenover liggende Aletsch Arena -Eggishorn, meteen maar even het verslagje erbij doen wat we erbij kregen via de Mail!
Volledig uitgestorven pistes en de donkere wolken die samenpakten tegen de Eggishorn gaven een mysterieuze <span class="bluetext pointer vtip" title=".atmosfeer">atmosfeer</span> en een bijzonder weer spektakel, voor mij als "leek" althans. Echter het wolkendek bleef zo rond de 2900 meter en daardoor eigenlijk prima omstandigheden om in dit vrij hooggelegen gebied te skiën! De zon wist er 1x door te komen maar verdween vrij snel en kwam niet meer terug. Opvallend was dat bij terugkomst in het dal in Fiesch, een enorm temperatuursverschil merkbaar was, de <span class="bluetext pointer vtip" title=".f_26ouml_3Bhn">föhn</span>? Net als of je het vliegtuig uitkomt in een warm land waarbij je een deken van warme lucht binnenstapt
Bedankt voor de update “Ivo Verzijlbergen” en nog fijne dagen in Fiesch en de Aletsch. O ja, in het dal was het een graadje of 12° gistermiddag!
Koufront trekt over Alpen
Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we hogedruk boven het noordwesten van Rusland en het vertrouwde hogedrukgebied met kern boven de Azoren. Daar tussenin zien we wat geharrewar van lagedruk (trog), het (opvullende) hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee. Binnen de zone van lagedruk is een koufront opgenomen welke van west naar oost over de Alpen zal gaan trekken. Geen erg actief baasje maar toch nog sterk genoeg om op grotere schaal neerslag (sneeuw) te gaan produceren.
Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)
Omdat er tevens weer wat koudere lucht binnen stroomt kan deze neerslag tot een hoogte van 1200 a 800 meter in sneeuw overgaan. Hoe verder naar het oosten hoe zachter, in het westen van Oostenrijk kan het tot 1000 meter kan gaan sneeuwen, in de oostelijke deelstaten zal de sneeuwvalgrens in in de zachtere lucht meest tussen de 1700 en 1900 meter liggen. Terwijl overdag de zone met (zwakke) neerslag zich naar het oosten toe verplaatst kan het in de westelijke Alpen weer gaan opklaren, strak blauw wordt het hier echter ook niet en veelal zal de (rest)bewolking nog het weerbeeld bepalen. In de namiddag en avond volgt dan vanuit het westen weer een volgende (zwakke) storing, de bewolking neemt weer toe gevolgd door neerslag.
Op diverse plaatsen is of valt weer wat verse sneeuw. Webcam Lienz
(Zettersfeld), Osttirol (1812m)
en ook neve in Livigno
Vrijdag en ook zaterdag krijgen we van west naar oost te maken met de stabiliserende invloed van een tussenhoog. Vrijdag gaan we dit vooral al merken in de westelijke Alpen, het wordt droog en de bewolking lost meer en meer. De oostelijke Alpen houden vrijdag nog tot in de middag en deels avond last van veel bewolking waaruit met voorkeur voor de noordkant en de oostelijke delen aanvankelijk ook nog wat neerslag of een bui kan vallen. sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1200 meter. Verder is ook de wind nog een thema die vooral in de bergen lekker doorblaast. Met name in de oostelijke Alpen kan de wind vrijdag aantrekken tot stormsterkte.
Veel neerslag en wind
Lang zal de pret echter niet duren want een volgend frontensysteem (warmte -koufront) behorende bij een depressie boven Scandinavië nadert vanuit het noordwesten alweer in rap tempo de Alpen. Zatermiddag -avond neemt de bewolking van noordwesten uit weer toe en volgt er nieuwe neerslag. Tot zondagmiddag is de bewolking met (buiige) neerslag tot over het gehele Alpengebied gevorderd. De meeste activiteit wordt aan de noordkant van het Alpenmassief verwacht. Na een korte rustpauze voor wat betreft de neerslag volgt er in de loop van de zondag een volgende wat actievere storing (opnieuw een warmtefront gevolgd door koufont) waardoor de neerslagactiviteit opnieuw gaat opleven. Deels kan het rondom de hoofdkam en in de noordwestelijke Staugebieden ook intensief en aanhoudend regenen en sneeuwen en zijn grotere neerslaghoeveelheden waarschijnlijk. Dit geldt met name voor de Oostenrijkse Alpen
Het is een komen en gaan van storingen, vooral in de periode vanaf zondag tot
maandag is het raak met lokaal veel neerslag (jetstream zich gedurende deze periode ten noorden van de Alpen zodat de koudere lucht ons niet kan bereiken. Ook achter de koufronten is de lucht niet echt koud. Dit kunnen we vertalen in een
Neerslag (sneeuw) cumulatief tot het einde van de maand volgens
het WRF model
Extreme neerslaghoeveelheden Oostenrijk
Ook de rest van de week blijft het uitermate onbestendig met volgende storingen die in rap tempo het west Europese continent optrekken. Omdat het Azorenhoog zich wat naar het noorden gaat uitbreiden kan de polaire jet wat meer noordwest – zuidoost gaan verlopen en vooral tegen het einde van de week gaat er dan koudere (maritiem polaire) lucht binnenstromen. Of dit een langdurige zaak zal worden of slechts een korte winter intermezzo met sneeuw tot in de lagere delen is nog niet geheel duidelijk. Duidelijk is wel dat met al die storingen en neerslag er in de Alpen vanaf 1600-1800 meter (in de tweede helft van de week ook lager) veel sneeuw gaat vallen. Zoals bijna altijd gaat het GFS daarmee aan kop, dit model komt voor de komende dagen met neerslaghoeveelheden op de proppen die tussen de 50 en 150mm gaan uitkomen.
GFS cumulatieve neerslag tot einde van de week
ter vergelijk het ECMWF
Opvallend daarbij de extreme neerslaghoeveelheden die het model voor de westelijke Oostenrijkse Staugebieden (Salzburg) berekent. Gisteren was het al prijs maar vandaag doet het model er nog een schepje bovenop met lokaal meer dan 300mm (!!). Het ECMWF gaat uit van 30 tot 130mm tot het einde van de week. Met de paasdagen in het vooruitzicht een mooie witte oppepper voor de hoger gelegen skigebieden, nu alleen hopen dat tegen die tijd zich de atmosfeer weer wat stabiliseert. Daarover de komende dagen meer. Actueel in Termen Oberwallis 2.7° en bewolkt. Fijne dag en Ciao
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.