klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is officieel nog herfst maar koning winter laat alvast van zich spreken in het Duitstalige gedeelte van Europa en de Alpen. Het brengt ons allen in een soort van jubel stemming, we krijgen zin om de koffers te pakken en af te reizen. Maar het is nog maar begin November en er kan nog heel veel gebeuren tussen nu en wanneer de echte winterperiode begint. Om een voorbeeld te noemen; het zuiden van Zwitserland had tot voor dit weekend met ernstige droogte te maken. De regen die vooral in lagere delen viel was dus zeer welkom.

Schwarzwald

Uiteraard is het grootste gedeelte van de sneeuw gevallen in de Alpen zelf. Maar de omstandigheden zijn zo perfect dat er op de hoogste berg, de Feldberg (1277m) van het Zwarte Woud in Duitsland gerodeld kan worden. Het is sinds de jaren 60 niet meer voorgekomen dat er op dit voorgebergte van de Alpen zo vroeg “gewintersport” kon worden. Er zijn al rodelaars gemeld en dit kunnen er nog wat meer worden, en als er de komende dagen nog genoeg sneeuw bij valt, is het ook genoeg om te skiën en/of langlaufen . De mensen in het zuiden van Duitsland houden het scherp in de gaten en zodra het maar even kan gooien ze de skiliften open.

Feldberg zondag 16.00 uur op 1210m bron: bergfex
Feldberg zondag 17.00 uur op 1210 m bron: bergfex

Aan deze bovenstaande foto’s is te zien dat de sneeuwval aan de uiterste noordkant arriveerden aan het einde van de zondagmiddag. De ‘Gegenstromlage’ die in eerdere weerberichten al is uitgelegd, heeft er voor gezorgd dat het vanuit het zuiden is gaan sneeuwen. Zuidelijker in de Alpen en hogerop begon het zaterdagavond en in de loop van de zondag.

In Zwitserland is er in bijna alle regio’s vanaf  800 tot 1100 meter sneeuw gevallen. De hoeveelheden waren echter erg afhankelijk van het tijdstip waarop de neerslag viel. Er was in Zwitserland 25 tot 50 cm sneeuw op een hoogte tussen 1200 en 2000 meter. Bijvoorbeeld, 30 cm werden gemeten op de Gantrisch of 28 cm op de Rigi-Scheidegg. 27 cm werd er maandagmorgen gemeten op het meetstation op de Weissfluhjoch. Er waren ook grote hoeveelheden sneeuw in het Engadin, dat ook wel Trockental wordt genoemd.  In St. Moritz meldde 39 cm en in Samedan 29 cm.

Meeste neerslag zuiden
Omdat de neerslag uit het zuiden kwam (Südstau), werd zoals verwacht de meeste neerslag gemeten ten zuiden van de Alpenhoofdkam. In Stabio, bij Chiasso, viel sinds zaterdagavond 109 mm regen, naar het noorden toe nam de regen af, in Locarno viel 77 mm regen. Ten zuiden van de Alpen lag de grens van de sneeuwval meestal tussen de 1100 en 1400 meter.

Totale hoeveelheid gevallen regen en sneeuw van de afgelopen drie dagen over de gehele Alpen. Bron: meteoexploration.com

Lawinegevaar

Zolang er niet teveel wind staat is er dan niet veel aan de hand met al het gevallen witte poeder. Het is nog herfst dus er staat wind, zondag stond er bovenop de Elferspitze zelfs een storm met een maximale windstoot tot 145km/h. Een storm in combinatie met 65cm neuschnee zorgt voor een sneeuwjacht.  Ondertussen zien we windtoename of constante wind vanuit zuidoostelijke richting waardoor de nog steeds losse poedersneeuw wordt “vervracht”. Het vormt een nieuwe sneeuwvracht die op grote hoogte door weinig belasting in windafhankelijke steile gebieden kan worden getriggerd . De grootste gevarenzones bevinden zich in de buurt van de top en achter terreinkanten. De meest ongunstige lijkt de hoge Alpine of schaduwzijde te zijn boven ongeveer 2800m waar er al een opeenvolging van korsten en gereconstrueerde kristallen in het ijs zijn. De zwakke laag bestaat voor het grootste deel losse poedersneeuw.

Met het afnemen van de Föhn begint het te sneeuwen. De wind draait en wordt veel zwakker. Bron: LWD-tirol
Schitterend “kerstplaatje” bron: @salzburgerhofZ6
Op de Prato Nevoso (1400m) moest je je auto “uitpakken”
Saint-Veran in de Franse Alpen was maandagavond schilderachtig mooi gefotografeerd door Amoros Fabrice

Tot zover deze blog over de winterinval van afgelopen dagen, het lijkt nog even aan te houden maar om er zeker van te zijn verwijs ik u naar het Alpenweerbericht van morgenochtend!

ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.088 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer