klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

In de Alpen heeft men afgelopen dagen te maken gehad met een hoogte-laag, genaamd  “Petra”, waardoor de meteorologische herfst en boven in de bergen winter (voor even) met de spreekwoordelijke deur in huis kwam vallen. We genieten natuurlijk allemaal van de foto’s met besneeuwde toppen, maar er is ook een schaduwkant aan “Petra”.

In deze grafiek wordt de temperatuur, het dauwpunt, zon en neerslag weergegeven voor het stadje Widnau in het Rijndal. Bron. Lukas Lehner.

In de bovenstaande grafiek is goed te zien hoe de herfst binnen kwam. In nog geen 24-uur tijd van een zomerse 30 graden met zon, naar een halvering van die temperatuur met regen die tot hoever deze grafiek gaat nog niet afgelopen was. Als u onze reguliere Alpenweerberichten heeft gelezen heeft u dit nauwgezet kunnen volgen.

Op dit kaartje is goed te zien dat toen “Petra” aan kwam de waterstand van het binnen-kanaal omhoogschoot door de hevige regenval. De Zwitsers hadden bijna waarschuwingsniveau 5 wat overeenkomt met dit kaartje en mijn verdere uitleg hieronder.

Oost Zwitserland

Het hoogte-laag bleef zijn neerslag boven het oosten van Zwitserland laten vallen. Het plaatsje Altstätten kreeg de meeste neerslag te verwerken, dat is ook direct een record met 156,4mm in 48 uur, daarmee werd het oude record uit 1959 verbroken toen er 143mm viel. Andere toppers waren Gais 147mm, Saxerriet 141,5mm en St. Gallen 140mm. Het grootste gedeelte komt via beekjes en binnen-kanalen uiteindelijk in de Rijn terecht.

De mensen in dit gebied zijn bekend met het water.  Het getroffen gebied is de afgelopen jaren al door meerdere stormen getroffen. In 2014 heeft een hevige onweersbui geleid tot overstromingen in Altstätten. Eind mei en begin juni 2013 viel in een week tijd 500 millimeter regen in het oostelijke Bodensee gebied. Bovenstaand kaartje is zo’n binnen-kanaal bij het plaatsje St. Margrethen. Daar is aan te zien dat bij het binnen komen van “Petra” het waterpeil omhoogschoot richting de gevarenzone (rode kleur). Het had weinig gescheeld of er was geen waarschuwingsniveau 4 maar 5. Er was door kordaat optreden van brandweer en politie geen gevaar voor mens en dier. Er zijn wel wat kleine aardverschuivingen geweest wat een hoop rotzooi met zich mee brengt.

De brandweer moest alleen al in de Rijnvallei 700 keer uitrukken voor ondergelopen kelders e.d. waardoor de alarmcentrale overbelast raakte. Maar het belangrijkste wat er door hen gedaan moest worden is al dat overtollige water in goede banen leiden. Er zijn met schotten extra “riviertjes “aangelegd soms dwars door de dorpen heen zodat het water veilig, zonder nog meer schade te maken afgevoerd kan worden zoals op de foto hieronder.

Door de brandweer aangelegd riviertje dwars door een dorpje Bron: @Ana torregosa

Zoals iedereen vanmorgen heeft kunnen lezen is er weersverbetering opkomst. Daarmee zal de sneeuw snel verdwijnen. Als al dat regenwater op een natuurlijke manier met een beetje hulp van de brandweer met wat pompen her en der weg is kan het puinruimen beginnen. Het water komt in de Bodensee en vandaar uit komt het onze richting uit dus wie weet, zien we over een poosje een verhoogde Rijnstand bij ons. Zo heeft het weer in de Alpen invloed op ons landschap en veiligheid.

Recordaantallen neerslag in kanton St. Gallen Bron: meteo-swiss
Hoeveelheid gevallen neerslag in 48 uur bron: meteo-swiss
Helikoptershot over het Rijndal bij het plaatsje Balgach Bron: SRFmeteo
Hier worden wegen worden afgezet met opblaas wanden zodat het water er niet verder kan oprukken. bron: SRFmeteo

Ober-Bayern

Het zuiden van Duitsland kreeg ook wat mee van “Petra” de Iller (een zijrivier van de Donau) trad bij Kempten buiten zijn oevers. Zaterdagmiddag stond het water 3,71m hoog, ongeveer 2,50m hoger dan 24 uur eerder. Bij een waterniveau van 4,50 is het overstromingsniveau 3. Er bestaan in Duitsland 4 overstromingsniveaus, wat aangeeft dat niveau 3 dus best serieus  is. Rond Garmisch-Partenkirchen zijn wegen onder water gelopen. Beekjes daar in de omgeving, zoals de Loisach, hebben een verhoogde waterstand en de politie heeft zijn handen vol om het verkeer veilig over de onder gelopen wegen te leiden.

Tot zover de berichtgeving over deze overstroming, ik houd alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 912 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer