Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op dit moment zijn veel Nederlanders op wintersport in de Alpen met veel gezinnen en kinderen daarbij. Helaas is het de laatste tijd en ook deze week behoorlijk wisselvallig weer. Het weer kan daarbij snel omslaan van mooi naar erg slecht weer. Zo ondervonden ook mensen die gisteren onderweg waren in de Oostenrijkse Wildkogel Arena.

De dag begon gisteren erg mooi met zonneschijn en verse sneeuw. Het leek een erg mooie dag te gaan worden.

De dag begon erg fraai hier bij Neukirchen am Gross Venediger. Foto van Marco Rietveld.

Na een mooie ochtend skiën met een waterig zonnetje erbij gingen vele mensen na de lunch weer de piste op voor een mooie middag.

Echter het weer sloeg in korte tijd helemaal om van relatief rustig wintersport weer naar zware blizzard condities met hele harde windstoten. Men zag geen hand voor ogen meer en de sneeuw kwam horizontaal voorbij. Het veranderde zo snel dat mensen echt overvallen werden door dit slechte weer. Het was zelfs zo erg dat kleine kinderen gewoon omver werden geblazen door de snijdende wind. Gelukkig zijn er veel volwassen mensen op de pistes die zich over de kinderen van met name klasjes konden ontfermen. Het was in elk geval onverantwoord en ook redelijk onmogelijk om verder naar beneden te skiën.

Daarom zijn vele mensen terug omhoog gaan lopen naar de dichtstbijzijnde schuilplaats. “We hebben ons verzameld in een groep en zijn terug naar boven gaan lopen. Onderweg kwamen we veel gedesoriënteerde mensen tegen met kinderen. We hebben zoveel mogelijk mensen mee naar boven genomen en liepen in een hele groep terug de piste op langs een rood net zodat we de piste goed konden volgen,” zegt Sietske die daar gisteren onderweg was. “Het was een heel enge ervaring”.

Mensen liepen terug omhoog om te schuilen.

Er waren veel mensen die terug omhoog de berg opliepen opzoek naar een schuilplaats voor de wind. Het was duidelijk dat de piste medewerkers deze weeromslag niet aan hadden zien komen. Ze probeerde de mensen zo goed mogelijk te helpen als ze konden. Uiteindelijk hebben ze de opslag hallen van de liften open gedaan zodat de mensen konden schuilen voor de wind en sneeuw. Veel klasjes verzamelde zich ook daar. “Het was echt bar en boos”, aldus Sietske. Ze zijn later ook verschillende mensen van de pistes gaan ophalen met pistebullies met aanhangers om de mensen in veiligheid te brengen. In de hallen konden de mensen bij komen en werden er aluminium dekens uitgedeeld tegen onderkoeling.

Mensen werden opgevangen in een opslag hal voor de liften.
Er werden aluminium dekens uitgedeeld tegen onderkoeling.

Weer omslag

Uiteindelijk is er gelukkig niemand gewond geraakt en is het goed afgelopen. Maar waar kwam deze weer omslag ineens vandaan?

Het bleek alles te maken te hebben met een erg actieve buienlijn die over dat deel van Oostenrijk trok. Tijdens een buienlijn komt er vaak erg harde neerslag opzetten met veel wind en harde windstoten. Vaak hangt dit samen met een koufront. Uit de zomer kennen we ook buienlijnen die dan met heftig onweer en windstoten zomerhitte kunnen verdrijven. Dit was er dus een in de winter en zeker niet minder heftig. Opvallend is daarbij dat er in de omgeving ook erg harde windstoten zijn gemeten. Zo is op het vliegveld van Innsbruck een windstoot van 126 km/h gemeten gisteren! Erg opvallend, omdat dit in het beschutte dal ligt.

Harde windstoten gisteren in de omgeving Innsbruck

Het zou mijn daarom ook helemaal niet verbazen dat er in de bergen, in dit geval de Wildkogel Arena, veel hardere windstoten zijn gemeten. Het is er in elk geval hard aan toe gegaan en met dit soort condities is het opletten dat je gezicht of ledematen niet bevriezen. Je moet ze in elk geval goed bedekken.

Check de weerberichten voor je op pad gaat!

Ga je op pad, check dus altijd goed de weerberichten en of er kans is op een weer omslag. Houdt met name de radar goed in de gaten, daar kun je buienlijnen over het algemeen vrij goed aan zien komen. Gelukkig is het nu goed afgelopen en eind goed al goed. Normaal gesproken houden de pistediensten dit wel in de gaten, maar deze is er waarschijnlijk tussendoor geglipt en hebben ze niet zien aankomen. Onthoudt het weer kan erg snel omslaan in de bergen. Keep that always in mind!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 19.100 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Overvallen door een sneeuwstorm in Oostenrijk”

  • Niek
    28 februari 2020 at 20:09

    Inderdaad een zicht van 4 meter en elkaar vasthouden op de Fellhorn Kleinwalsertal, zeer angstig en onderschat door het bergpersoneel. Blij dat we er nog zijn.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer