klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

November stond en staat in het teken van de ‘noordelijke Azoor’. Het is een wijsheid die het waarschijnlijk niet al te goed zal doen bij de (virtuele) koffieautomaat. Na deze blog kun je dit onderwerp misschien bij de virtuele koffiemachine introduceren. Net als hoe dit samenhangt met keuzestress, en sneeuw in Nederland afgelopen en volgend (?) weekend. En anders houd je het bij een eigen, doch leuke wijsheid. Off we go!

De Azoor

Allereerst antwoord op de logische vraag: wat is ‘de Azoor’? De ‘azoor’ is een veelgebruikte term onder weerliefhebbers om een hogedrukgebied bij de Azoren aan te geven. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze ‘azoor’ een vrij hardnekkig fenomeen. Dit hogedrukgebied ligt namelijk bijna altijd bij de Azoren in de winter.

De standaard locatie van het hogedrukgebied bij de Azoren in november (‘H’, gemiddelde over 1-28 november 1981-2010)

Opdringerig naar het noorden

Ook in november dit jaar is de de ‘Azoor’ weer goed aanwezig. Maar deze lag deze maand gemiddeld een stuk verder naar het noorden dan normaal. Dit heeft ook belangrijke gevolgen voor hoe storingen zich verplaatsen naar Europa.

De luchtdruk gemiddeld over 1-28 november 2021. Let op dat de ‘Azoor’ (‘H’) verder naar het noorden ligt dan gemiddeld over 1981-2010.

Keuzestress: vallen of doorgaan

Normaal bewegen deze storingen, lagedrukgebieden, zich namelijk van west naar oost over de Atlantische Oceaan in de richting van Scandinavië (zwarte pijl hieronder). Maar dit jaar ging dat door de noordelijke Azoor net even anders. De storingen werden boven de Atlantische Oceaan namelijk vaak wat verder naar het noorden gedrukt. Daardoor kregen deze storingen ‘keuzestress’.

Sommigen besloten de normale koers te volgen richting Scandinavië. Dit terwijl anderen voor de route kozen naar de Middellandse Zee. Die laatste groep ‘viel’ letterlijk om de Azoor heen naar beneden.

De ‘keuzestress’ die veel lagedrukgebieden ondervonden in november: of door naar Scandinavië, of vallen naar de Middellandse Zee. Het lagedrukgebied op deze kaart (begin december) kiest voor de koers richting Scandinavië.

Sneeuw en de keuzestress

De keuzestress is ook van belang om sneeuw te verklaren in november, zowel in de Alpen als vorig weekend in Nederland. In de Alpen was het namelijk in het begin en aan het eind van november een paar keer goed ‘raak’. Ook in Nederland heeft het op zaterdag 27 november al plaatselijk gesneeuwd. De daders hiervoor zijn de lagedrukgebieden die de zuidelijke route hebben gevolgd of gaan volgen: dus om de noordelijke ‘Azoor’ heen.

Met deze lagedrukgebieden werd namelijk vaak kou vanuit de noordelijke Atlantische Oceaan naar Centraal-Europa gebracht. Niet altijd kou genoeg voor sneeuw in Nederland, maar dus vaak wel voor de Alpen.

De winter bereikte ook Innsbruck eind november. Foto: Roy Molenaar.

Ook in het begin van december staan deze lagedrukgebieden voor dezelfde keuzestress als in november. Voor de sneeuwkansen aankomend weekend in de Benelux kiest het lagedrukgebied een ’tussenoplossing’ door recht over de Benelux te trekken. Hierbij zal een kleine koerswijziging grote gevolgen hebben. Een groot sneeuwdek op veel plaatsen zit niet in de verwachting. Maar plaatselijk een kortdurend sneeuwdek zoals afgelopen weekend zit er zeker in. Meer hierover in de weersverwachting!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou? Kijk dan snel hier.

(Visited 116 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Over de noordelijke ‘Azoor’, november en sneeuw”

  • Erwin van Erp
    2 december 2021 at 00:22

    Update: De hoofdrun van de GFS 18 uur OPER (de zogenaamde PUBRUN) komr met een klassiek SCANDIHOOG (1050 HPA) waar we U tegen zeggen!

  • Erwin van Erp
    3 december 2021 at 09:41

    Zoals ik al eerder heb aangeven verwacht ik tot half december geen echt winterweer in de LL. Wel kan het de komende week (o.a. 6-8 december) mogelijk tot wat sneeuwbuien komen (waarschijnlijk natte sneeuw.) Daarna zien we waarschijnlijk oplopende temperaturen tot halverwege de maand. Daarna lijkt het regime toch te veranderen naar een meer geblokkeerd patroon. Bijgaande grafiek laat dat ook mooi zien. In de 2e helft van december verwacht ik dus meer kansen op winterweer maar of er dat echt van gaat komen is nu nog weinig van te zeggen. Maar heel december nu al afschrijven is zeer voorbarig.

Comments are closed.


SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen....
Lees verder
Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Voor iedereen die er graag op uit gaat in de natuur is het weer een belangrijke factor voor een geslaagde dag. Plotselinge mist of onweer kan een prachtig panorama behoorlijk verpesten terwijl een lekker zonnetje tijdens een blokje om de hele dag goed maakt. Het doel van deze workshop Weerkunde...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer