Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

November stond en staat in het teken van de ‘noordelijke Azoor’. Het is een wijsheid die het waarschijnlijk niet al te goed zal doen bij de (virtuele) koffieautomaat. Na deze blog kun je dit onderwerp misschien bij de virtuele koffiemachine introduceren. Net als hoe dit samenhangt met keuzestress, en sneeuw in Nederland afgelopen en volgend (?) weekend. En anders houd je het bij een eigen, doch leuke wijsheid. Off we go!

De Azoor

Allereerst antwoord op de logische vraag: wat is ‘de Azoor’? De ‘azoor’ is een veelgebruikte term onder weerliefhebbers om een hogedrukgebied bij de Azoren aan te geven. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze ‘azoor’ een vrij hardnekkig fenomeen. Dit hogedrukgebied ligt namelijk bijna altijd bij de Azoren in de winter.

De standaard locatie van het hogedrukgebied bij de Azoren in november (‘H’, gemiddelde over 1-28 november 1981-2010)

Opdringerig naar het noorden

Ook in november dit jaar is de de ‘Azoor’ weer goed aanwezig. Maar deze lag deze maand gemiddeld een stuk verder naar het noorden dan normaal. Dit heeft ook belangrijke gevolgen voor hoe storingen zich verplaatsen naar Europa.

De luchtdruk gemiddeld over 1-28 november 2021. Let op dat de ‘Azoor’ (‘H’) verder naar het noorden ligt dan gemiddeld over 1981-2010.

Keuzestress: vallen of doorgaan

Normaal bewegen deze storingen, lagedrukgebieden, zich namelijk van west naar oost over de Atlantische Oceaan in de richting van Scandinavië (zwarte pijl hieronder). Maar dit jaar ging dat door de noordelijke Azoor net even anders. De storingen werden boven de Atlantische Oceaan namelijk vaak wat verder naar het noorden gedrukt. Daardoor kregen deze storingen ‘keuzestress’.

Sommigen besloten de normale koers te volgen richting Scandinavië. Dit terwijl anderen voor de route kozen naar de Middellandse Zee. Die laatste groep ‘viel’ letterlijk om de Azoor heen naar beneden.

De ‘keuzestress’ die veel lagedrukgebieden ondervonden in november: of door naar Scandinavië, of vallen naar de Middellandse Zee. Het lagedrukgebied op deze kaart (begin december) kiest voor de koers richting Scandinavië.

Sneeuw en de keuzestress

De keuzestress is ook van belang om sneeuw te verklaren in november, zowel in de Alpen als vorig weekend in Nederland. In de Alpen was het namelijk in het begin en aan het eind van november een paar keer goed ‘raak’. Ook in Nederland heeft het op zaterdag 27 november al plaatselijk gesneeuwd. De daders hiervoor zijn de lagedrukgebieden die de zuidelijke route hebben gevolgd of gaan volgen: dus om de noordelijke ‘Azoor’ heen.

Met deze lagedrukgebieden werd namelijk vaak kou vanuit de noordelijke Atlantische Oceaan naar Centraal-Europa gebracht. Niet altijd kou genoeg voor sneeuw in Nederland, maar dus vaak wel voor de Alpen.

De winter bereikte ook Innsbruck eind november. Foto: Roy Molenaar.

Ook in het begin van december staan deze lagedrukgebieden voor dezelfde keuzestress als in november. Voor de sneeuwkansen aankomend weekend in de Benelux kiest het lagedrukgebied een ’tussenoplossing’ door recht over de Benelux te trekken. Hierbij zal een kleine koerswijziging grote gevolgen hebben. Een groot sneeuwdek op veel plaatsen zit niet in de verwachting. Maar plaatselijk een kortdurend sneeuwdek zoals afgelopen weekend zit er zeker in. Meer hierover in de weersverwachting!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou? Kijk dan snel hier.

2 Reactie op “Over de noordelijke ‘Azoor’, november en sneeuw”

  • Erwin van Erp
    2 december 2021 at 00:22

    Update: De hoofdrun van de GFS 18 uur OPER (de zogenaamde PUBRUN) komr met een klassiek SCANDIHOOG (1050 HPA) waar we U tegen zeggen!

  • Erwin van Erp
    3 december 2021 at 09:41

    Zoals ik al eerder heb aangeven verwacht ik tot half december geen echt winterweer in de LL. Wel kan het de komende week (o.a. 6-8 december) mogelijk tot wat sneeuwbuien komen (waarschijnlijk natte sneeuw.) Daarna zien we waarschijnlijk oplopende temperaturen tot halverwege de maand. Daarna lijkt het regime toch te veranderen naar een meer geblokkeerd patroon. Bijgaande grafiek laat dat ook mooi zien. In de 2e helft van december verwacht ik dus meer kansen op winterweer maar of er dat echt van gaat komen is nu nog weinig van te zeggen. Maar heel december nu al afschrijven is zeer voorbarig.

Comments are closed.


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Schitterende video van poederskiën in Obertauern

Afgelopen week waren de condities top in de Alpen met genoeg sneeuw en volop zon. Schitterende beelden zijn toen geschoten in het skigebied van Obertauern van skiën in de poeder. Geniet met ons mee! Wil je onze eerder geplaatste drone video uit Obertauern ook zien? Klik dan op deze link...
Lees verder

Uitbarsting nabij Nieuw-Zeeland gemeten in Nederland

Als je een weerstation thuis hebt hangen, dan is het meer dan de moeite waard om eens naar je luchtdrukmetingen van vandaag te kijken. Grote kans dat je dan een opvallende zaagtand ziet zo rond 20:00 uur, zoals hieronder in Wageningen (15 januari). De oorzaak? Misschien zul je het niet...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer