Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

November stond en staat in het teken van de ‘noordelijke Azoor’. Het is een wijsheid die het waarschijnlijk niet al te goed zal doen bij de (virtuele) koffieautomaat. Na deze blog kun je dit onderwerp misschien bij de virtuele koffiemachine introduceren. Net als hoe dit samenhangt met keuzestress, en sneeuw in Nederland afgelopen en volgend (?) weekend. En anders houd je het bij een eigen, doch leuke wijsheid. Off we go!

De Azoor

Allereerst antwoord op de logische vraag: wat is ‘de Azoor’? De ‘azoor’ is een veelgebruikte term onder weerliefhebbers om een hogedrukgebied bij de Azoren aan te geven. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze ‘azoor’ een vrij hardnekkig fenomeen. Dit hogedrukgebied ligt namelijk bijna altijd bij de Azoren in de winter.

De standaard locatie van het hogedrukgebied bij de Azoren in november (‘H’, gemiddelde over 1-28 november 1981-2010)

Opdringerig naar het noorden

Ook in november dit jaar is de de ‘Azoor’ weer goed aanwezig. Maar deze lag deze maand gemiddeld een stuk verder naar het noorden dan normaal. Dit heeft ook belangrijke gevolgen voor hoe storingen zich verplaatsen naar Europa.

De luchtdruk gemiddeld over 1-28 november 2021. Let op dat de ‘Azoor’ (‘H’) verder naar het noorden ligt dan gemiddeld over 1981-2010.

Keuzestress: vallen of doorgaan

Normaal bewegen deze storingen, lagedrukgebieden, zich namelijk van west naar oost over de Atlantische Oceaan in de richting van Scandinavië (zwarte pijl hieronder). Maar dit jaar ging dat door de noordelijke Azoor net even anders. De storingen werden boven de Atlantische Oceaan namelijk vaak wat verder naar het noorden gedrukt. Daardoor kregen deze storingen ‘keuzestress’.

Sommigen besloten de normale koers te volgen richting Scandinavië. Dit terwijl anderen voor de route kozen naar de Middellandse Zee. Die laatste groep ‘viel’ letterlijk om de Azoor heen naar beneden.

De ‘keuzestress’ die veel lagedrukgebieden ondervonden in november: of door naar Scandinavië, of vallen naar de Middellandse Zee. Het lagedrukgebied op deze kaart (begin december) kiest voor de koers richting Scandinavië.

Sneeuw en de keuzestress

De keuzestress is ook van belang om sneeuw te verklaren in november, zowel in de Alpen als vorig weekend in Nederland. In de Alpen was het namelijk in het begin en aan het eind van november een paar keer goed ‘raak’. Ook in Nederland heeft het op zaterdag 27 november al plaatselijk gesneeuwd. De daders hiervoor zijn de lagedrukgebieden die de zuidelijke route hebben gevolgd of gaan volgen: dus om de noordelijke ‘Azoor’ heen.

Met deze lagedrukgebieden werd namelijk vaak kou vanuit de noordelijke Atlantische Oceaan naar Centraal-Europa gebracht. Niet altijd kou genoeg voor sneeuw in Nederland, maar dus vaak wel voor de Alpen.

De winter bereikte ook Innsbruck eind november. Foto: Roy Molenaar.

Ook in het begin van december staan deze lagedrukgebieden voor dezelfde keuzestress als in november. Voor de sneeuwkansen aankomend weekend in de Benelux kiest het lagedrukgebied een ’tussenoplossing’ door recht over de Benelux te trekken. Hierbij zal een kleine koerswijziging grote gevolgen hebben. Een groot sneeuwdek op veel plaatsen zit niet in de verwachting. Maar plaatselijk een kortdurend sneeuwdek zoals afgelopen weekend zit er zeker in. Meer hierover in de weersverwachting!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou? Kijk dan snel hier.

(Visited 289 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Over de noordelijke ‘Azoor’, november en sneeuw”

  • Erwin van Erp
    2 december 2021 at 00:22

    Update: De hoofdrun van de GFS 18 uur OPER (de zogenaamde PUBRUN) komr met een klassiek SCANDIHOOG (1050 HPA) waar we U tegen zeggen!

  • Erwin van Erp
    3 december 2021 at 09:41

    Zoals ik al eerder heb aangeven verwacht ik tot half december geen echt winterweer in de LL. Wel kan het de komende week (o.a. 6-8 december) mogelijk tot wat sneeuwbuien komen (waarschijnlijk natte sneeuw.) Daarna zien we waarschijnlijk oplopende temperaturen tot halverwege de maand. Daarna lijkt het regime toch te veranderen naar een meer geblokkeerd patroon. Bijgaande grafiek laat dat ook mooi zien. In de 2e helft van december verwacht ik dus meer kansen op winterweer maar of er dat echt van gaat komen is nu nog weinig van te zeggen. Maar heel december nu al afschrijven is zeer voorbarig.

Comments are closed.

Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Kies voor puur natuur en geniet van de Zuid-Tiroolse herfst in Algund

Kies voor puur natuur en geniet van de Zuid-Tiroolse herfst in Algund

Als de zomer voorbij is en de oogst binnen is gehaald, liggen de voorraad- en wijnkelders propvol met Zuid-Tiroolse kwaliteitsproducten. Terwijl de noordkant van de Alpen al in het herfstgrijs baadt, kun je hier nog feestvieren en lekkernijen proeven in de wijn- en appelboomgaarden, in de boerencafés en op de herfstmarkten van Algund. Dat...
Lees verder
Wildernisgebieden en uitdagende wandelingen in Wildkogel-Arena

Wildernisgebieden en uitdagende wandelingen in Wildkogel-Arena

De Wildkogel‑bergliften maken deel uit van de "Beste Oostenrijkse zomerkabelbanen". De gondels brengen je vanuit Neukirchen am Großvenediger en Bramburg am Wildkogel naar de mooiste panoramaberg van Oberpinzgau. De Wildkogelbahn in Neukirchen is zelfs tot 26.10.2024operationeel, zodat je tot ver in de herfst wandelingen kunt maken bij aangename temperaturen, zacht licht en een heldere lucht voor mooie vergezichten....
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier