Alpenweerman

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzondere het weer en klimaat in de Alpen en Duitse Middelgebergtes. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden die dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. Oprichter van Alpenweerman.nl is Johann Cornelis Geers. Johann verzorgt sinds 2007 weerberichten in samenwerking met diverse opdrachtgevers. In de afgelopen 4 jaar heeft hij onder andere de weerberichten verzorgd voor de grootste wintersport website van Nederland en België.  Johann verzorgt dagelijks de Alpenweerberichten en de Alpenweer updates vanuit de “weerkamer” in Termen, gelegen in het Zwitserse mekka voor de wintersport ‘Wallis’. Johann heeft in de afgelopen 25 jaar zowel in Nederland en sinds 1999 ook in Zwitserland een breed netwerk van connecties en volgers weten op te bouwen. Daarnaast is het team van Alpenweerman van onschatbare waarde geworden. Zonder deze passie en toewijding van deze personen zou Alpenweerman niet kunnen bestaan.

Het team van Alpenweerman.nl

Management

avatar-johann1

Johannes Cornelis Geers , gemakshalve sinds 1999 in het Duitstalig Oberwallis door het leven gaand als “Johann”. Sinds geboorte (en waarschijnlijk ook daarvoor) gefascineerd door het weer en met name het winterweer. In 1999 heb ik de Veluwe (Apeldoorn) verruild voor het Oberwallis (zuiden van Zwitserland en grenzend aan Italië). Sinds die jaren heb ik me ook intensief met het Alpenweer bezig gehouden en vele “meteo” connecties kunnen opbouwen en ben op vele fronten actief. Overigens niet alleen in Zwitserland, ook het weer in het algemeen heeft mijn aandacht en natuurlijk speciaal het (winter)weer in de “Lage Landen”. Via vele omzwervingen binnen het “meteo gebeuren” heb ik uiteindelijk gekozen voor een eigen identiteit in de vorm van de weer community van Alpenweerman.nl
Sinds 2011 heb ik samen met mijn Zwitserse weercollega Stefan Schnidrig het Zwitserse Meteo platform “Meteo Oberwallis” in het leven geroepen en we hebben ons daarbij al doel gesteld het weer in het inner-alpine Oberwallis beter in kaart te brengen. Diverse andere weerstations (Davis) al of niet in combinatie met HD webcam konden we in de afgelopen jaren al installeren. De Homepage van Meteo-Oberwallis wordt t.z.t geheel vernieuwd.
De weerberichten, synoptische (model) analyses worden vanuit de weerkamer in Termen (1020m, Oberwallis) opgesteld aan de hand van de dagelijks updates van de diverse weermodellen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de diverse globale en meso modellen als ook diverse MOS Data. Mij eigen weerstation, een Davis Vantage Pro 2 Plus, staat opgesteld in de tuin conform de richtlijnen van “Meteo Schweiz” (het Zwitserse KNMI) en is opgenomen in het Zwitserse netwerk van Meteo Centrale (sinds kort samengegaan met MeteoGroup). Daarnaast bieden 4 HD webcams visuele ondersteuning om een nog beter weerbeeld te verkrijgen.
*Alpenweer expert en blogger
*Tot 2015 redacteur Sneeuwhoogte.nl – de nr 1 en grootste wintersport-site van Nederland en Belgie
*Redacteur Topshelf(Meteo) één van Europa’s grootste specialisten op het gebied van (winter)sports, fashion en lifestyle. –
**Freelancer MeteoCentraleSchweiz

*Mede eigenenaar Meteo-Oberwallis.ch

Meteorologen en Bloggers

avatar-rico

‘Ik ben Rico Schröder, woonachtig in het westen van het land en al van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Ben gek op allerlei soorten weer en verzamel ook de bijbehorende cijfertjes (extremen). Verder verzorg ik regionale weerpraatjes op JouwFM in Bloemendaal (radio/internet). Ook is een regionaal weerbericht te lezen op HaarlemUpdates en houd ik mijn eigen site bij voor zuidelijke Noord-Holland (www.ricoweer.nl) Voor Alpenweerman verzorg ik de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. ‘
Rico is Hoofd van de Benelux afdeling op het AWM Platform. Sinds zijn aantreden heeft hij nog geen dag gemist als het gaat om de berichtgeving voor de lage landen.

avatar-roy

Roy Molenaar is student aan de Universiteit van Wageningen. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan en op dit moment druk bezig met de Master, waarbij hij de nieuwste dingen leert op dit op het gebied van Meteorologie. Naast de studie vindt Roy het leuk om aan videobewerking te doen en te schrijven. Bovendien is hij een fanatieke wintersporter en gediplomeerd als skileraar. Als skileraar geeft hij les in Nederland en in de vakantieperioden ook in Oostenrijk. Vele skigebieden heeft hij al gezien in de Alpenlanden Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Daarbij is hij ook in enkele skigebieden geweest in Noorwegen en heeft daar ook het Noorderlicht mogen mee maken. Zijn andere hobby’s zijn racefietsen en wandelen in de bergen en vindt daarom belangrijk altijd up-to-date te zijn van het actuele weer.

avatar-sander

Sander Engelen is student aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier de Bachelor opleiding Bodem, Water & Atmosfeer(Meteorologie) afgerond aan de Wageningen Universiteit. Op dit moment is Sander met z’n Master opleiding in Wageningen bezig. Hier leert hij veel over het klimaat en het weer. Dit is dan ook gelijk een grote hobby. In z’n studie heeft hij bijvoorbeeld modellen gemaakt over de Groenlandse ijskap en heeft hij projecten gedaan waarbij hij advies gaf over kunstsneeuwproductie in de Oostenrijkse Alpen. Daarnaast houdt Sander erg van sporten. Roeien, wielrennen, hardlopen en zwemmen is wat hij veel doet. Het leukste vindt hij echter om naar de bergen te gaan. In de winter om te skiën en in de zomer om te hiken, fietsen, Kanoën, paragliden, etc. Hij is al op erg veel plekken geweest in de Alpen in zowel de zomer als de winter. Als hij gaat skiën is hij meestal in Oostenrijk of Frankrijk terug te vinden. In de zomer is hij in zowel Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk te vinden. Naast de bergen houdt hij ook van schrijven,fotografie en films maken en bewerken.

avatar-lars

Lars van Galen is afgestudeerd als bachelor student aan de opleiding Bodem, Water, Atmosfeer in Wageningen. Hierna gaat hij aan zijn master Earth and Environment beginnen, met als specialisatie meteorologie.
Sinds jonge leeftijd is hij geboeid in het weer. Dit begon met het bestuderen van weerkaarten, en inmiddels is daar veel meer bijgekomen. Vanaf januari 2015 is hij dan ook werkzaam als junior meteoroloog bij Buienradar, waar hij onder andere het weekend weerbericht en social media updates verzorg. Verder is hij actief op een Engels weerforum waar hij detailanalyses geeft over het weer.
Daarmee heeft hij een brede interesse opgebouwd in de meteorologie, van tropische cyclonen tot de globale weercirculatie. Zijn blogs zullen dan ook over een breed scala aan onderwerpen gaan.
Naast het weer is hij ook een fanatiek sporter, zo beoefend hij hardlopen, wielrennen en handboogschieten.

minkman-avatar

Mijn naam is Maarten Minkman en ik ben 23 jaar oud. Ik studeer aan de Universiteit van Wageningen de master Earth and Environment. Daarvoor heb ik mijn Bachelor Bodem, Water en Atmosfeer met succes afgerond. In de master volg ik de specialisatie meteorologie waarin vele onderwerpen over het klimaat en weer behandeld zullen worden.

Buiten mijn studie om vind ik het interessant om foto’s in de natuur te maken, waarin het weer vaak een rol speelt. Zo is het vastleggen van weerextremen zoals bliksem een van mijn favoriete onderwerpen.

Voor Alpenweerman zal ik de berichten over het Sauerland verzorgen voor op de website en ben ik een van de moderators van het forum.

lander

Ik ben Lander Van Tricht, 21 jaar oud en geboren te Merksplas in de Antwerpse Kempen. Na een kleuteropleiding in het dorp heb ik het lager onderwijs voltooid in het Sint-Jozefcollege in Turnhout. Nadien studeerde ik latijn-wiskunde 8 uur gedurende mijn volledige ASO opleiding. In 2013 startte ik met de opleiding Geografie aan de KULeuven. Na een vlot doorlopen van de bachelor ben ik dit jaar gestart met de Master in Geography, Earth and Climat, eveneens aan de KUL.

daan

Daan van den Broek, 19 jaar oud. Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen.

Naast het weer houdt hij van natuur (met name bergen), sporten en muziek. Qua sporten houdt hij van voetbal en skiën, op het gebied van muziek houdt hij ervan om te DJ’en en naar dance festivals te gaan. Al met al een duizendpoot.

ralph

Ralph Verhoeks (28) is voor Alpenweerman actief als blogger. Hij werkt in het dagelijks leven bij De Nederlandsche Bank, in het toezicht op financiële instellingen. Ralph is fervent bergenliefhebber. In de zomer als wandelaar en alpinist (hij heeft verschillende vierduizenders beklommen, en hoopt dat er nog veel volgen). En in de winter al skiër. Ralph blogt voor Alpenweerman in de zomer over hiking, meerdaagse touren en alpinisme en in de winter over skitochten en -gebieden. Zijn focus ligt op de Westelijke Alpen (Zwitserland en Frankrijk).

ricardo

Ricardo de Vries (1987)

Studeerde  1 jaar toerisme en recreatie in Rotterdam om zo in ieder geval ’s winters in de Alpen te kunnen werken.
Toen sloeg het noodlot toe. Er werd een tumor in zijn hersenvlies geconstateerd, een geslaagde operatie volgde. Echter hield hij er wel een incomplete dwarslaesie en epilepsie aan over. Mijn hele leven lang ben ik nu rolstoel gebonden en moet ik keihard trainen om mijn conditie op peil te houden: topsport! Tussen de therapieen door ben ik mij gaan interesseren in het weer. Ik ben er veel over gaan lezen op internet, in boeken en door simpelweg naar buiten te kijken en te observeren. Daardoor ben ik gefascineerd geraakt door het weer in al zijn extremen.

Bij Alpenweerman zal ik de Social media verzorgen.

Bij Alpenweerman houd hij zich vooral bezig met de Social Media waarmee wij verbonden zijn. Facebook, Twitter, Youtube etc.

Opleidingen en cursussen

Freelancers voor Alpenweerman.nl

jan

Jan Lenaerts is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij doet studies naar het klimaat van de koudste regio’s op Aarde: de ijskappen van Groenland en Antarctica.
Daar valt niet alleen veel sneeuw, maar die sneeuw smelt ook in de korte zomer en verwaait door de vaak sterke wind. Jan probeert met weer- en klimaatmodellen deze processen te begrijpen en
te kwantificeren, en daardoor een beter beeld te krijgen van de gevoeligheid van ijskappen voor klimaatsverandering. Jan promoveerde in 2013 (Universiteit Utrecht) na zijn universitaire studies in Wageningen (Meteorologie). Jan is niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk gepassioneerd door stevig winterweer, en is ook fervent wintersporter (snowboarden, sneeuwschoenwandelen,…) en racefietser (in de zomer). Meer info over Jan op zijn website.

The corere filled with snow

foto: Jan doet sneeuwboringen op Oost-Antarctica, dec. 2014