Nu de dagen korter worden en de nachten kouder, komt ook een einde aan een typisch zomer/herfstfenomeen – het Atlantisch orkaanseizoen. Toch is het seizoen nog zeker niet over, want een nieuwe orkaan heeft zich ontwikkeld, genaamd Oscar. Deze orkaan past in een steeds groter wordend rijtje van ‘ongewone’ stormen dit jaar. Daarnaast gaat deze orkaan mogelijk ook het weer in Europa beïnvloeden…

De orkaan Oscar is alweer de 15e storm in het Atlantische Orkaanseizoen. Oscar zelf is geen grote storm – op het satellietbeeld hieronder is de storm alleen te spotten als een kleine ‘dot’ met onweersbuien. Oscar gaat gepaard met windsnelheden rond 120 km/uur, en is daarmee een categorie 1-orkaan. Gelukkig is de orkaan geen bedreiging voor het vasteland.

Om Oscar te vinden moet je goed zoeken – het is maar een kleine orkaan! Bron: NASA Worldview.

Uit een niet-tropische verstoring

De manier waarop Oscar ontstaan is, niet volgens de ‘normale’ manier. Normaal gesproken ontstaan namelijk de meeste orkanen als tropische verstoringen die vanuit de kust van Afrika de Atlantische Oceaan op trekken. Maar Oscar deed het dus anders.

Oscar zelf is namelijk ontstaan uit een niet-tropische verstoring (niet-tropisch lagedrukgebied). Een niet-tropisch lagedrukgebied is een lagedrukgebied dat normaal gesproken in de gematigde breedten thuishoort (zo noordelijk als Nederland). Een dergelijk lagedrukgebied gaat vaak samen met banden met neerslag (fronten).

Het grote verschil tussen dergelijke lagedrukgebieden en tropische stormen, is de manier waarop de systemen aan hun energie komen. Niet-tropische lagedrukgebieden worden gedreven door grote verschillen in temperatuur over korte afstanden. Tropische stormen worden juist gedreven door grote onweersbuien. Deze stormen vooral warm zeewater nodig om te ontstaan.

Het interessante is dat niet-tropische lagedrukgebieden zich ook kunnen ontwikkelen tot tropische stormen. Dit kan gebeuren als een niet-tropisch lagedrukgebied zich ontwikkelt in de subtropen. Als de omstandigheden goed genoeg zijn, kan dit lagedrukgebied langzaam veranderen in een tropische storm. Het lagedrukgebied verliest dan langzaam haar fronten, en wordt steeds meer gedreven door onweersbuien. Uiteindelijk wordt de storm dan steeds meer tropisch, en krijgt ook haar naam. Gaat dit proces langzaam, dan wordt de storm eerst een subtropische storm, en daarna pas een volledige tropische storm. Dat is ook met Oscar gebeurd.

In een ongewoon lang rijtje

Het bijzondere aan Oscar, is niet per se dat de storm uit een niet-tropisch lagedrukgebied ontstond. Wat wel bijzonder is, is dat deze storm thuishoort in een ongewoon lang rijtje dat op die manier ontstond. De storm is namelijk al de zevende storm die eerst als subtropische storm ontstond. Nog nooit kwam het in een Atlantisch Orkaanseizoen voor dat zoveel stormen eerst een subtropische storm werden, en daarna pas een tropische storm. Al deze stormen zijn dus ook niet eerst ontstaan als tropische verstoring vanuit Afrika, zoals het meestal gaat.

Een orkaan die hetzelfde proces doorging als Oscar is orkaan Leslie. Deze orkaan richtte veel schade aan in delen van Portugal en Spanje.

Richting Europa?

Net als Leslie is de verwachting dat ook Oscar richting Europa gaat trekken. De storm zou dan Europa niet als tropische storm bereiken. De storm is dan alweer ’terug veranderd’ in een niet-tropisch lagedrukgebied.

De grote vraag is nu alleen: gaat de storm ook Europa halen? Veel nieuwe berekeningen ondersteunen de officiële verwachting niet – die laten Oscar verdwijnen midden op de Atlantische Oceaan.

Mocht Oscar toch richting Europa trekken, dan lijkt de storm alleen voor de Britse Eilanden een gevaar te zijn. In Nederland zorgt de ex-orkaan dan mogelijk voor winden uit het zuiden en daarmee ook een aantal warme dagen. Bereikt Oscar Europa niet, dan lijkt de kans groter dat Nederland wisselvalliger weer gaat krijgen.

De officiële verwachting van zondagavond stuurt Oscar richting Europa. De vraag is of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Bron: NOAA.

We blijven de ontwikkelingen rond de orkaan en gevolgen voor het weer in Europa natuurlijk voor je volgen in de Benelux-weerberichten!

(Visited 666 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!