Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Nu de dagen korter worden en de nachten kouder, komt ook een einde aan een typisch zomer/herfstfenomeen – het Atlantisch orkaanseizoen. Toch is het seizoen nog zeker niet over, want een nieuwe orkaan heeft zich ontwikkeld, genaamd Oscar. Deze orkaan past in een steeds groter wordend rijtje van ‘ongewone’ stormen dit jaar. Daarnaast gaat deze orkaan mogelijk ook het weer in Europa beïnvloeden…

De orkaan Oscar is alweer de 15e storm in het Atlantische Orkaanseizoen. Oscar zelf is geen grote storm – op het satellietbeeld hieronder is de storm alleen te spotten als een kleine ‘dot’ met onweersbuien. Oscar gaat gepaard met windsnelheden rond 120 km/uur, en is daarmee een categorie 1-orkaan. Gelukkig is de orkaan geen bedreiging voor het vasteland.

Om Oscar te vinden moet je goed zoeken – het is maar een kleine orkaan! Bron: NASA Worldview.

Uit een niet-tropische verstoring

De manier waarop Oscar ontstaan is, niet volgens de ‘normale’ manier. Normaal gesproken ontstaan namelijk de meeste orkanen als tropische verstoringen die vanuit de kust van Afrika de Atlantische Oceaan op trekken. Maar Oscar deed het dus anders.

Oscar zelf is namelijk ontstaan uit een niet-tropische verstoring (niet-tropisch lagedrukgebied). Een niet-tropisch lagedrukgebied is een lagedrukgebied dat normaal gesproken in de gematigde breedten thuishoort (zo noordelijk als Nederland). Een dergelijk lagedrukgebied gaat vaak samen met banden met neerslag (fronten).

Het grote verschil tussen dergelijke lagedrukgebieden en tropische stormen, is de manier waarop de systemen aan hun energie komen. Niet-tropische lagedrukgebieden worden gedreven door grote verschillen in temperatuur over korte afstanden. Tropische stormen worden juist gedreven door grote onweersbuien. Deze stormen vooral warm zeewater nodig om te ontstaan.

Het interessante is dat niet-tropische lagedrukgebieden zich ook kunnen ontwikkelen tot tropische stormen. Dit kan gebeuren als een niet-tropisch lagedrukgebied zich ontwikkelt in de subtropen. Als de omstandigheden goed genoeg zijn, kan dit lagedrukgebied langzaam veranderen in een tropische storm. Het lagedrukgebied verliest dan langzaam haar fronten, en wordt steeds meer gedreven door onweersbuien. Uiteindelijk wordt de storm dan steeds meer tropisch, en krijgt ook haar naam. Gaat dit proces langzaam, dan wordt de storm eerst een subtropische storm, en daarna pas een volledige tropische storm. Dat is ook met Oscar gebeurd.

In een ongewoon lang rijtje

Het bijzondere aan Oscar, is niet per se dat de storm uit een niet-tropisch lagedrukgebied ontstond. Wat wel bijzonder is, is dat deze storm thuishoort in een ongewoon lang rijtje dat op die manier ontstond. De storm is namelijk al de zevende storm die eerst als subtropische storm ontstond. Nog nooit kwam het in een Atlantisch Orkaanseizoen voor dat zoveel stormen eerst een subtropische storm werden, en daarna pas een tropische storm. Al deze stormen zijn dus ook niet eerst ontstaan als tropische verstoring vanuit Afrika, zoals het meestal gaat.

Een orkaan die hetzelfde proces doorging als Oscar is orkaan Leslie. Deze orkaan richtte veel schade aan in delen van Portugal en Spanje.

Richting Europa?

Net als Leslie is de verwachting dat ook Oscar richting Europa gaat trekken. De storm zou dan Europa niet als tropische storm bereiken. De storm is dan alweer ’terug veranderd’ in een niet-tropisch lagedrukgebied.

De grote vraag is nu alleen: gaat de storm ook Europa halen? Veel nieuwe berekeningen ondersteunen de officiële verwachting niet – die laten Oscar verdwijnen midden op de Atlantische Oceaan.

Mocht Oscar toch richting Europa trekken, dan lijkt de storm alleen voor de Britse Eilanden een gevaar te zijn. In Nederland zorgt de ex-orkaan dan mogelijk voor winden uit het zuiden en daarmee ook een aantal warme dagen. Bereikt Oscar Europa niet, dan lijkt de kans groter dat Nederland wisselvalliger weer gaat krijgen.

De officiële verwachting van zondagavond stuurt Oscar richting Europa. De vraag is of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Bron: NOAA.

We blijven de ontwikkelingen rond de orkaan en gevolgen voor het weer in Europa natuurlijk voor je volgen in de Benelux-weerberichten!

(Visited 695 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer