Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen keert het zonnige lenteweer terug en ook volgende week blijft het volop voorjaarsachtig. De zon schijnt uitbundig en het blijft overwegend droog. De temperatuur gaat langzaam verder stijgen en kruipt later richting de 20 graden. Een klein hoogtelaag zorgt nog wel wat voor onzekerheid dit weekeinde. Dit is echter maar tijdelijk. Op het Iberisch Schiereiland is het de komende tijd uitermate wisselvallig met lokaal overvloedige regen.

Ramen poetsen en auto’s wassen

Afgelopen nacht heeft het uit een zwak frontensysteem wat geregend. Geen grote hoeveelheden, maar wel genoeg om “alles” vies te maken. Dat had te maken met de grote hoeveelheden zand in de lucht, afkomstig vanaf de woestijn. Met een zuidelijke stroming was gisteren deze lucht ook de Benelux binnengedrongen. Met de regen kleeft het zand nu aan de oppervlakken. Het goede nieuws is dat na de koufrontpassage de stroming is gedraaid en de “vieze lucht” ook weer verdwijnt. Vandaag komt vanuit het westen de zon weer tevoorschijn en blijft het verder droog. De binnenkomst van het stof was trouwens goed te zien…….

Snelle stijging luchtdruk

Wie thuis een barometer heeft ziet dat de luchtdruk als een malle oploopt. Er komt namelijk een weersverbetering aan. Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt vannacht al over de Benelux met een verwachte kerndruk van tegen de 1040 hPa, om vervolgens zelfs door te stijgen naar 1050 hPa. Daarna gaat deze voor anker boven de Oostzee. Dat zou moeten resulteren in zeer bestendig, zonnig en droog weer. Echter, dit is helaas niet helemaal waar.

Hoogtelaag (Cut off Low)

Vrijdagavond ligt er een hoogtetrog boven de Oostzee. Door uitzakkende koude polaire lucht ontstaat er een losstaand kleinschalig lagedrukgebied. De zogenaamde “cut off low” Het is een lagedruksysteem dat zich ontwikkelt uit een uitzakkende hoogtetrog van koude polaire lucht. Je zou denken dat is ver weg, daar hebben we immers geen last van met het hogedrukgebied boven onze omgeving met een hoge kerndruk…. Het is echter anders. Een cute off low snoert zich af van de straalstroom en wordt nu met de wijzers van de klok mee om het hogedrukgebied getransporteerd.

Verwachting weekeinde daarom wat onzeker

Ook op de gewone weerkaarten zien we het lagedrukgebiedje terug. En waarom haal ik nu specifiek dit hoogtelaagje aan? Er zit namelijk bewolking en wat regen op. Ja maar op de apps van mijn telefoon staat dat het zonnig blijft? Klopt, maar daar is nog geen rekening mee gehouden met de positie van dit hoogtelaagje. Een bijkomstigheid is dat de exacte positie voor de modellen moeilijk te voorspellen blijft en daardoor dus het weer van regio tot regio ook nog eens kan verschillen, omdat het een kleinschalig lagedrukgebied is. Het zou jammer zijn als we er dus niet voor waarschuwen.

Het weerbeeld zal in het weekeinde meestentijds droog verlopen. Vooral op zaterdag is het zonnig en droog met maxima tot 14 graden. Overigens worden de nachten weer wat kouder met temperaturen dichtbij het vriespunt en lokaal kan het licht gaan vriezen. Vooral aan de grond. De oostelijke wind staat wel flink door waardoor het in de wind wat schraal kan aanvoelen. Zondag is de verwachting wat meer onzeker. Waarschijnlijk is er tijdelijk meer bewolking met ook lokaal wat regen. Het weer kan per regio flink verschillen, afhankelijk van de positie van het hoogtelaag. De temperatuur komt een graadje lager uit.

Volgende week volop zon en lenteachtig

Ook na het weekeinde blijft het zonovergoten en droog. Hogedrukgebieden kiezen positie boven Scandinavië en met een oostelijke stroming wordt droge continentale lucht aangevoerd. Omdat de zon verder aan kracht wint, kan de temperatuur van de luchtkolom ook langzaam verder opwarmen. Hiermee speelt ook de steeds drogere ondergrond mee, er is immers al een tijd geen noemenswaardige neerslag meer gevallen. De maxima gaan hiermee geleidelijk verder omhoog en bereiken later in het zuiden bijna de 20 graden grens. Het kan niet op lijkt het.

Mooie zaagtanden pluim

Op het Iberisch Schiereiland heel ander weer

In Spanje en Portugal is er van het mooie weer weinig te merken. Depressies maken er de dienst uit, met zeer wisselvallig weer. Van tijd tot tijd valt er soms overvloedige regen. Vooral de Spaanse oostkust is gevoelig hiervoor. In de komende 10 dagen kan er zelfs 100 tot maar liefst 200 mm regen vallen. Er zijn berekeningen die over de 300 mm neerslag gaan! Later in een nieuw artikel hier meer informatie over.

En dat ziet er dan vanmorgen troosteloos uit in het vaak zo zonnige Spanje. Moraira (Alicante) ingezonden filmpje door Leo Ehlert.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag.

De afgebeelde uitlichting is van Ton Wesselius

(Visited 611 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier