Algemeen:
Tussen een hogedrukgebied boven de Oekraïne en lagedrukgebieden boven het Iberisch Schiereiland komt een zuidwestelijke stroming op gang die het weerbeeld de komende dagen in de Alpen gaat bepalen. Dit betekent opkomende regen en sneeuwbuien aan de zuidzijde en vrij föhnig en tamelijk zonnig ten noorden van de Hauptkam

We hebben een heerlijke dag met vrij veel zon en weinig wind achter de rug dus hoor je niemand klagen. Onder de 1800m ja en dan vooral de zuidhellingen als er wat te klagen valt. Daar wordt de sneeuw zwaar in de middag, maar dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat we alweer in de laatste maartweek zijn aanbeland. Toch zagen we gisteren aan de zuidzijde al de eerste wolken verschijnen, en deze trend gaat de komende dagen in een sterker wordend zuidwestelijk stromingspatroon doorzetten. Dit betekent voor de zuidzijde een toenemende kans op regen en sneeuwbuien, waarbij de meeste zon onder föhnige ‘Wetterbegunstige’ omstandigheden voor de Alpennoordkant is weggelegd.


Kijk eens hoe technisch ik kan skiën 😉 Vanaf de Chavanette (2200m) in het
Franse Avoriaz. Via @mail Denise & Sjoerd Slooters

Even “doorsteken” op de toppen in het Italiaanse Cervinia. @Tim Jager

Toenemend bewolkt zuidelijke Alpen
Een blik op de radar laat al een behoorlijke tweedeling in het weerbeeld zien. Grote delen van de Franse, Italiaanse en zuid Zwitserse Alpen hebben al te maken met opkomende stau bewolking. In Tessin en de zuidelijke Graubünden zien we al voorzichtig de eerste lichte sneeuwecho’s op de radar verschijnen, bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1300 en 1500m. In de loop van de dag gaat de buienactiviteit onder invloed van de dagelijkse gang verder intensiveren en neemt de zuidwestelijke wind ook langzaam wat in kracht toe. Aan de noordkant is het een heel ander verhaal. De noord Zwitserse en Oostenrijkse Alpen ( deels ook inner Alpine) profiteren aan de lijzijde onder föhnige omstandigheden van vrij veel zon.


Traumwetter in de omgeving van het Kleinwalsertal! @Hans ter Braak

Grote verschillen. Staubewolking met de eerste regen en sneeuwbuien
in het zuiden en volop zon aan de inner en noordkant. @WetterOnline

Onzekere sneeuwverwachting
We zien de laatste dagen dat de diverse weermodellen het enorm moeilijk hebben met de neerslagverwachtingen. Vooral het Amerikaanse GFS heeft zich weer eens van zijn “slechtste” kant laten zien, al zie ik bij het Europese ECMWF ook enige “jojo”effecten optreden. Gisteren was het nog de gehele centrale en oostelijke zuidzijde waar flink wat sneeuw in de verwachting stond. De laatste berekeningen laten echter weer een ander beeld zien, waarin de traditionele oost stau gebieden weer in de zogenaamde “hitzone” liggen. Dit scenario betekent dus weer serieuze sneeuwval voor de  Italiaanse Alpes Maritimes, Valle D’Aosta, Wallischer Alpen en Piëmonte. Oorzaak van deze onzekere verwachtingen zijn de kleine lagedrukgebiedjes die steeds net iets anders her berekent worden. Als daardoor de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) net iets meer oost-west ipv zuid-noord komen te liggen treden er meteen grote verschillen in de te verwachte neerslag op!


ECMWF neerslagcluster tovert nu weer sneeuw voor de traditionele
oost stau gebieden uit de hoge hoed! Cumulatief t/m donderdag

Komend weekend noordwest stau?
Op de wat langere termijn gloort er aan het eind van het seizoen ook weer (sneeuw)hoop voor de noordzijde aan de horizon. Het Azorenhoog neemt een voor de noordelijke Alpen gunstige positie in, en liggen Atlantische storingen wellicht op ramkoers ten aanzien van de noordzijde. Te snelle luchtdrukstijgingen en sneeuwvalgrens liggen als spreekwoordelijke adder onder het gras, maar toch iets om de komende dagen goed in de gaten te gaan houden.
Een heel fijne dag nog 😉


Noordwest stau op termijn? @ECMWF MeteoCentre

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 925 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!