Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
Tussen een hogedrukgebied boven de Oekraïne en lagedrukgebieden boven het Iberisch Schiereiland komt een zuidwestelijke stroming op gang die het weerbeeld de komende dagen in de Alpen gaat bepalen. Dit betekent opkomende regen en sneeuwbuien aan de zuidzijde en vrij föhnig en tamelijk zonnig ten noorden van de Hauptkam

We hebben een heerlijke dag met vrij veel zon en weinig wind achter de rug dus hoor je niemand klagen. Onder de 1800m ja en dan vooral de zuidhellingen als er wat te klagen valt. Daar wordt de sneeuw zwaar in de middag, maar dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat we alweer in de laatste maartweek zijn aanbeland. Toch zagen we gisteren aan de zuidzijde al de eerste wolken verschijnen, en deze trend gaat de komende dagen in een sterker wordend zuidwestelijk stromingspatroon doorzetten. Dit betekent voor de zuidzijde een toenemende kans op regen en sneeuwbuien, waarbij de meeste zon onder föhnige ‘Wetterbegunstige’ omstandigheden voor de Alpennoordkant is weggelegd.


Kijk eens hoe technisch ik kan skiën 😉 Vanaf de Chavanette (2200m) in het
Franse Avoriaz. Via @mail Denise & Sjoerd Slooters

Even “doorsteken” op de toppen in het Italiaanse Cervinia. @Tim Jager

Toenemend bewolkt zuidelijke Alpen
Een blik op de radar laat al een behoorlijke tweedeling in het weerbeeld zien. Grote delen van de Franse, Italiaanse en zuid Zwitserse Alpen hebben al te maken met opkomende stau bewolking. In Tessin en de zuidelijke Graubünden zien we al voorzichtig de eerste lichte sneeuwecho’s op de radar verschijnen, bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1300 en 1500m. In de loop van de dag gaat de buienactiviteit onder invloed van de dagelijkse gang verder intensiveren en neemt de zuidwestelijke wind ook langzaam wat in kracht toe. Aan de noordkant is het een heel ander verhaal. De noord Zwitserse en Oostenrijkse Alpen ( deels ook inner Alpine) profiteren aan de lijzijde onder föhnige omstandigheden van vrij veel zon.


Traumwetter in de omgeving van het Kleinwalsertal! @Hans ter Braak

Grote verschillen. Staubewolking met de eerste regen en sneeuwbuien
in het zuiden en volop zon aan de inner en noordkant. @WetterOnline

Onzekere sneeuwverwachting
We zien de laatste dagen dat de diverse weermodellen het enorm moeilijk hebben met de neerslagverwachtingen. Vooral het Amerikaanse GFS heeft zich weer eens van zijn “slechtste” kant laten zien, al zie ik bij het Europese ECMWF ook enige “jojo”effecten optreden. Gisteren was het nog de gehele centrale en oostelijke zuidzijde waar flink wat sneeuw in de verwachting stond. De laatste berekeningen laten echter weer een ander beeld zien, waarin de traditionele oost stau gebieden weer in de zogenaamde “hitzone” liggen. Dit scenario betekent dus weer serieuze sneeuwval voor de  Italiaanse Alpes Maritimes, Valle D’Aosta, Wallischer Alpen en Piëmonte. Oorzaak van deze onzekere verwachtingen zijn de kleine lagedrukgebiedjes die steeds net iets anders her berekent worden. Als daardoor de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) net iets meer oost-west ipv zuid-noord komen te liggen treden er meteen grote verschillen in de te verwachte neerslag op!


ECMWF neerslagcluster tovert nu weer sneeuw voor de traditionele
oost stau gebieden uit de hoge hoed! Cumulatief t/m donderdag

Komend weekend noordwest stau?
Op de wat langere termijn gloort er aan het eind van het seizoen ook weer (sneeuw)hoop voor de noordzijde aan de horizon. Het Azorenhoog neemt een voor de noordelijke Alpen gunstige positie in, en liggen Atlantische storingen wellicht op ramkoers ten aanzien van de noordzijde. Te snelle luchtdrukstijgingen en sneeuwvalgrens liggen als spreekwoordelijke adder onder het gras, maar toch iets om de komende dagen goed in de gaten te gaan houden.
Een heel fijne dag nog 😉


Noordwest stau op termijn? @ECMWF MeteoCentre

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 922 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer