Opkomende neerslag /sneeuw en kouder
Algemeen
Uitgaande van een laag boven de westelijke Middellandse Zee krijgen de Alpen te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming. Op nadering van een afzwakkend koufront krijgen de noordelijke Alpen met föhnige condities te maken, in het zuiden stuwt zich vochtige koelere lucht.
Gisteren lagen de Alpen in zachte lucht die vanuit het zuiden werd aangevoerd. Lokaal steeg het kwik in de dalen en het laagland aan de Alpennoordkant met föhn tot lenteachtige 14 a 18 graden. Deze lucht was vooral naar het westen toe ook nog eens onstabiel van opbouw waardoor zich er zich in de Franse Alpen, de Jura , Vogezen en het Zwarte Woud zelfs enkele onweerscellen -buien ontwikkelden.
We kunnen er niet omheen, de lente sluipt naderbij. Klein Hoefblad wedijvert
met de sneeuw op de piste (foto Sjoerd en Denise vanuit Morzine)
Ook in de bergen was het vrij zacht met een nulgradenniveau dat rond de 2300 a 2400 meter lag. Heel anders was gisteren het weerbeeld aan de zuidkant. Hie stuwde zich vochtige koele lucht tegen het Alpenmassief en het was er bewolkt, grijs en ook nat. Ook de temperaturen lager er een stuk lager dan in het noorden, in het laagland en de dalen werd het nergens veel warmer dan 10 graden en het nulgradenniveau bevond zich hier 400 tot 600 meter lager met een sneeuwvalgrens van rond de 1400 meter.
Bewolking stuwde zich gistermiddag meer en meer tegen de zuidkant van
de Walliser Alpen, Mittelallalin -Saas-Fee
Onder invloed van een laag en hoogtetrog in het zeegebied van Corsica – Sardinië houden we vandaag houden we nog de tweedeling tussen noord en zuid en west en oost. Veel bewolking en neerslag dus in het zuiden en (nog) föhnig in het noorden. De sneeuwvalgrens lig meest tussen de 1500 en 1200 meter. In de loop van de dag neemt de bewolking van het westen ook aan de westelijke noordkant verder toe en kan er wat licht neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt eerst nog tussen de 1700 en 1500 meter en daalt op nadering en passage van het koufront naar 1200 tot 1000 meter.
Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de
In de westelijke Alpen kan tot donderdag tussen de 10 en 35cm Neuschnee vallen langs de Italiaanse Alpenboog, elders is het met 5 tot 20 cm meest wel bekeken. Met föhn kan het aan de noordkant nogmaals 14 tot 18 graden worden. Op 2000 meter vriest het 1 a 2 graden, met föhn 1 a 2 graden in de plus. De wind (föhn) is matig tot krachtig en komt meest uit zuidoostelijke richting.Voor wat betreft de oostelijke Alpen kunnen we kort zijn, hier eenzelfde beeld, de beste kansen op nog wat zon maken de oostelijke deelstaten.
Vooral in Piemont sneeuwt het weer lekker vanmorgen (Artesina)
Donderdag trekt het laag wat verder richting Afrika en de hoogtetrog schuift wat door richting de Balkan. Hierdoor komt er een einde aan de zuidelijke hoogtestroming maar daarmee is dan meteen ook alles gezegd. Aan de zuidkant en in de zuidwestelijke Franse Alpen gaat de intensiteit van de neerslag afnemen maar het is over het algemeen nog bewolkt en er kan wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Meer wolken stuwen zich rondom de oostelijke Alpenhoofdkam en steeds weer valt er sneeuw. Vrijdag draait de stroming geleidelijk verder door naar het noordwesten en neemt daarbij in kracht toe met in de bergen een harde tot stormachtige wind. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 800 en 1200 meter.
Vanaf het weekend komen de Alpen aan de noordflank van een krachtig Azorenhoog toenemend in een westelijke hoogtestroming te liggen (zonaal). Daarbij zal de polaire jet ten noorden van de Alpen verlopen. Het is een komen en gaan van storingen, blikvanger daarbij is een apart laagje dat in een rap tempo via Engeland naar Denemarken of zuid Scandinavië trekt. Het ziet er naar uit dat de Alpen in de loop van zaterdag met de invloed daarvan te maken gaan krijgen. Het wordt toenemend weer wisselvallig met regen -buien, sneeuw valt boven de 1200 tot 1700 meter
In het weekend en begin volgende week wisselvallig en vrij zacht onder
een strak Atlantisch regime (zonaal)
Nord(west)stau
Vanaf woensdag zien we dat het Azorenhoog naar het noorden gaat uitbreiden, tegelijkertijd duiken depressies dieper Scandinavië in. Dit heeft tot gevolg dat de polaire jet steeds meer een noordwestelijke koers gaat volgen en maritiem polaire lucht richting west Europa en de Alpen gaat stromen. Een eerste koufront nadert in de loop van de donderdag de Alpen, een tweede met vooral op hoogte nog koudere lucht in het weekend (loop van zaterdag). Mocht dit scenario wat vooral door het ECMWF wordt gesimuleerd (GFS blijf meer zonaal) dan gaat dit in de noordelijke Alpen een periode met Nordweststau inleiden met mogelijk veel sneeuw. In eerste instantie sneeuwt het dan tot circa 1000 meter, in het weekend kan het tot in de dalen gaan sneeuwen.
ECMWF voor zaterdag 4 april
Probleemkindje “neerslag -sneeuw”
De laatste dagen hadden de modellen en met name het GFS nogal wat problemen met de neerslaghoeveelheden en verdeling. Laten we tot slot nog eens even kijken naar de neerslaghoeveelheden zoals die door de modellen vandaag worden berekend voor de komende 7 dagen (tot 30 maart). Algemeen mogen we in het gehele Alpengebied rekenen op neerslaghoeveelheden tussen de 20 en 80mm. Lokaal kan er bij gunstige (West)Stau ook meer vallen en niet gek opkijken als daar uiteindelijke tussen de 80 en 120mm (of nog meer) gaat vallen. Probleemkindje is naast de cumulatieve verdeling ook nog eens de sneeuwvalgrens. Veel zal daarbij gaan afhangen welke positie de polaire jet precies gaat innemen en in hoeverre we in de veel zachtere lucht terecht zullen komen. In dit geval, valt er sneeuw boven de 1600 a 1800 meter.
GFS cumulatieve neerslag tot 30 maart
en ter vergelijking het ECMWF
Het moge duidelijk zijn dat op deze vrij lange termijn de onzekerheden nog groot zijn. Hoe het zich allemaal verder zal gaan ontwikkelen gaan we de komende dagen voor jullie vervolgen. Tot zover voor nu. In Termen (1020m, Oberwallis) is het nog föhnig en bewolkt met een temperatuur van 9.8°. Ciao en tot morgen
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.