Zondag 1e Paasdag
Voordat we verder gaan met het Alpenweer wil ik eerst even een complimentje richting Sander en Roy geven. Even een korte voorstelling van twee weermannen met passie die het Alpenweerman team komen versterken.

Sander heeft aan de universiteit van Wageningen zijn Bachelor afgerond (Water & Atmosfeer | Meteorologie) en is nu met z’n Master opleiding begonnen. Klimaat en weer zijn zijn grote hobby en tijdens z’n studie heeft hij modellen gemaakt over de Groenlandse ijskap en is hij nu bezig met een project over kunstsneeuwproductie in de Oostenrijkse Alpen. Gisteren heeft Sander zijn eerste Alpenweerbericht geplaatst en we hopen dat er nog velen zullen volgen. Complimenten Sander want ik weet uit eigen ervaring hoe lastig die eerste weerberichten zijn in een nog “vreemde” omgeving!

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het aandachtsgebied van Sander richt zich met name op OostenrijkIn het verlengde daarvan was het gisteren dan ook de “vuurdoop” voor Roy bij Alpenweerman! Net als Sander is ook Roy student aan de Universiteit van Wageningen. Als Bachelor heeft hij de opleiding “Bodem, Water | Atmosfeer” gedaan en op dit moment is hij druk bezig met de Master op het brede gebied van de Meteorologie. Gisteren presenteerde Roy een eerste interessant artikel over storm “Niklas” die vooral in Duitsland heeft huisgehouden.
Ook voor Roy onze wel gemeende complimenten.

We hopen van beide gepassioneerde Wageningse studenten nog veel te lezen en te horen de komende tijd en Alpenweerman zal hun daarbij op alle vlakken steunen. Meer over Sander en Roy en het team van AWM kunnen jullie lezen in de Bio hier op de site.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Roy, naast weerman ook nog eens fanatieke wintersporter en gedipl. skileraar

Rode draad “Alpenweer”
Overigens ben ik samen met Remco (IT) momenteel druk bezig om de lijntjes uit te gooien en de structuren te definiëren voor het voorjaar en de zomer.  Als rode draad gaan we dagelijks de Alpenweerberichten verzorgen, verder zullen we ons ook gaan bezighouden met vele andere facetten die direct of indirect met het weer en klimaat te doen hebben in zowel de Alpen als ook daarbuiten. Daarbij kunnen we putten uit de ervaring maar vooral ook uit de deskundigheid van elk afzonderlijk teamlid en zijn specifieke specialiteit(en). De komende tijd zullen we jullie binnen het platform op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Kritiek en feedback zijn overigens van harte welkom. Zo, nu snel verder met het Alpenweer:

De algemene situatie:
De Alpen hebben het gehele Paasweekend te maken met een vrij koude en vochtige noordoostelijke luchtstroming.  Geleidelijk stroomt de koudere lucht ook over de tot nu toe weer begunstigde Alpenzuidzijde uit. Vanaf maandag krijgen de westelijke Alpen te maken met een inzettende weersverbetering, in het oosten gaat maandag echter eerst nog weer wat sneeuw vallen.

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we twee voor west Europa belangrijke sturende drukgebieden. Het ene is een hoog met kerndruk van 1025 boven de Britse eilanden, het andere een markant gebied van lagedruk uitstrekkend vanaf oost Europa -west Rusland tot over de centrale Middellandse Zee. Deze vortex gevuld met vrij koude lucht ook op hoogte heeft een kern boven de Baltische Staten (inclusief koude put) en een aparte kern boven de centrale Middellandse Zee.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ECMWF voor vandaag

Met name het laag boven de centrale Middellandse Zee is voor het weer in de Alpen belangrijk. Vandaag vinden we het met zijn kern boven midden Italië (Toscane) en in wisselwerking met de hogere druk ten noorden van de Alpen liggen de Alpenlanden in een oost tot noordoostelijke stroming. Hiermee wordt voorlopig nog vrij koude continentale lucht aangevoerd. Vooral in de onderste luchtlagen is deze lucht ook vochtiger.

Eerst nog onbestendig en koud
Vandaag is het in het overgrote deel van de Alpen aanvankelijk nog (licht) onbestendig. De bewolking (stapelwolken) overheerst en er valt steeds weer wat neerslag die een buiig karakter zal hebben. Toch zal ook de zon met het vorderen van de dag meer spelruimte gaan krijgen en krijgen we uiteindelijk een mix van zon, staplewolken en lokaal een bui of wat sneeuw.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radar (bron WetterOnline.de)

Vooral aan de noordkant van het centrale Alpenmassief kunnen de buien ook talrijker uitvallen. Tussen de buien door is er echter ook hier ruimte voor opklaringen. De grootste kans op zon maken de zuidkant (Ticino, Trentino) en de uiterste oostelijke en zuidwestelijk Alpen. De temperaturen bevinden zich op een winters niveau. Het nulgradenniveau varieert algemeen tussen een hoogte van 1000 en 1500 meter, in de oostelijke Alpen tussen de 700 en 1200 meter. Op 2000 meter vriest het 10 tot 7 graden en op 3000 meter 17 tot 13 graden. Voor de echte diepvries liefhebbers kunnen we vandaag de hoogste toppen adviseren, hier vriest het een graad of 20 tot 22. Voeg hier nog een stevige tot krachtige oostenwind aan toe dan weten we dat we ons warm moeten aankleden!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het sneeuwt op de Gerlosplatte (1589m)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] En ook in Montafon (Gargellen, 1424m) vanmorgen gewoon nog volop winters

Na een koude met lokaal matige en ook strenge vorst in de hoger dalen gaan we maandag er in de oostelijke Alpen wintertechnisch nog een keer een schepje bovenop doen. Vanuit het noorden nadert een storing (koufront -occlusie -trogje) die niet alleen nog wat koudere lucht gaat aanvoeren maar er ook voor gaat zorgen dat de neerslagactiviteit zal gaan opleven. De westelijke Alpen zullen vanaf maandag juist meer gaan profiteren van luchtdrukstijgingen uitgaande van het Britse hoog dat langzaam zijn invloed naar de Alpen gaat uitbreiden. Hierdoor zal de storing die verder naar het westen en zuidwesten koerst nauwelijks nog actief zijn. Wel krijgen in de Zwitserse Alpen(noordkant) te maken met een stevige “Bise” (noordoosten wind)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Maandag gaat er vooral aan de centrale oostelijke hoofdkam nog weer wat sneeuw vallen

Dinsdag gaat het hoog dan verder aan de wandel en kan het ook in de oostelijke Alpen langzaam gaan stabiliseren. Het hardnekkigst zullen de wolken en neerslag in de Stau van de centrale Alpennoordhang zijn, vooral in de (Vor)Arlberg kan er dinsdag nog sneeuw vallen. Met het naderen van het hoog gaan ook de temperaturen van westen naar oost langzaam weer in de lift.

Na dinsdag gaat het “Britse” hoog verder aan de wandel, rond of net na het het weekend wordt het systeem met zijn zwaartepunt boven centraal /zuidoost Europa berekend. Daardoor zal de hoogtestroming de koudere noord(oost)hoek gaan verlaten en kan met een naar zuidelijke richtingen draaiende hoogtestroming geleidelijk steeds zachtere lucht west Europa en de Alpen gaan overspoelen. Met veel zon zijn vanaf vrijdag 20+ graden goed mogelijk. Lente dus.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Lenteweer met 20°+ komen vanaf het weekend binnen bereik.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Ook de GFS ensembles (prikpunt oost Zwitserland) spreken boekdelen! – Lente –

Of dit inderdaad allemaal zo zal gaan evolueren en hoe het er in detail uit zal gaan zien gaan we de komende dagen in kaart brengen. Tot zover voor vandaag, een fijne eerste Paaszondag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen (1020m -Oberwallis)  0.8 graden en eerste schuchtere opklaringen

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

5 REACTIES

 1. hoi,
  Als vast bezoeker van alpenweerman wil ik Roy en Sander ook complimenten geven. De stukken waren interessant en prima geschreven zonder langdradig te worden. Chapeau. Het is moeilijker dan men denkt.

  Ga zo door jongen. Jullie hebben hier een fantastische springplank.

  Gr,

  Vincent.

 2. Welkom Roy en Sander, bij de beste weersite!
  Ik kijk met genoegen uit naar de toekomstige bijdragen!
  Gr,
  Wj

Comments are closed.