Het smelten van de ijslagen op de aarde gaan in een schrikbarend tempo. Dat blijkt wederom uit onderzoek van een team wetenschappers van de Universiteit van Maine in de Verenigde Staten. Op basis van metingen die zij sinds 2019 hebben verricht op de zuidflank van Mount Everest komen ze tot de conclusie dat een gletsjer op de Mount Everest in vijfentwintig jaar zo’n 55 meter ijs is kwijtgeraakt als gevolg van klimaatverandering. Die ijslaag op de hoogste gletsjer ter wereld had tweeduizend jaar nodig om deze dikte bereiken.

Op een hoogte van 8.020 meter verrichtten zij hun onderzoek, waarvan de resultaten donderdag werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Zelf de meest onbereikbare en extreem hoog gelegen gletsjers worden dus ook beïnvloed door klimaatverandering. Dit is de eerste keer dat dit wetenschappelijke wordt aangetoond. Niet eerder toonden wetenschappers aan dat ook de hoogste plekken ter wereld veranderen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Bron: nu.nl en Nature | Hoofdfoto: Unsplash

(Visited 247 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer