Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een zuidelijke stroming voert de komende 24 uur zeer warme en tamelijk droge lucht aan. Vrijdag overdag loopt de T850 op naar waarden omstreeks 16 graden; boven het zuidoosten mogelijk nog wat hoger. Dit resulteert bij een maximale instraling in temperaturen van 27-30 graden langs de kust en mogelijk liefst 33 graden in het zuiden van het land. Gedurende de middag ontwikkelt zich een thermische vore boven Noordwest-Frankrijk, die met een zuidwestelijke hoogtestroming onze kant op komt. Deze lijn wordt gevolgd door een koufront in de nacht naar zaterdag. De timing van beide passages (ontwikkeling tijdens de warmste periode van de dag) lijkt behoorlijk gunstig om de aanwezige energie optimaal te benutten.
 .

Vore en koufront goed te herkennen in de hoogtekaart, vrijdagavond 20.00 uur.

DLS & CAPE voor vrijdagavond 20.00 uur, in het zuiden tot ca 2500 J/kg. Boven België lokaal nog hogere waarden.

Vrijdag overdag zonnig en zeer warm, echter niet heel drukkend want de onderste luchtlagen zijn erg droog. Op nadering van de thermische vore stijgen de ThetaE-waardes naar 55-60 graden (dauwpunten 20-22°) en kan verspreid al een hele enkele CU/CB ontstaan, al dan niet met kortstondig onweer. Doordat er weinig effectieve schering aanwezig is, slechts 15 kts op 0-6 km, zal die ene bui in deze fase waarschijnlijk niet lang stand houden. ’s Avonds neemt vanuit het zuidwesten de schering flink toe rondom de vore: veelal 30-35 kts op 0-6 km en SRH 150-200 m2/s2. CAPE bedraagt bij ons circa 2000-2500 J/kg, in delen van België en Frankrijk tot ruim 3000 J/kg. Zodra de vore ‘gunstig gebied’ bereikt kunnen er direct zware regen- en onweersbuien ontstaan, meest waarschijnlijk als opgelijnde multicellen. Bij deze buien is een grote kans op fel onweer (>100 ontladingen / 5 min), hagel en zware windstoten tussen 70 en 100 km/uur. Eventueel zou een enkele losstaande cell zich in het beginstadium als supercell kunnen ontwikkelen, mogelijk gebeurt dit zelfs al iets vóór de vore uit. Doordat de buien zich niet overdreven snel verplaatsen kunnen er plaatselijk grote hoeveelheden neerslag vallen, in de orde van 30-50 mm valt lokaal niet uit te sluiten.

0-1 km schering en tornado-parameter (STP), uiteenlopend van circa 1-2 boven het westen. Gematigde kans op buien van Supercell-type.

Vrijdagavond trekt de vore NO-waarts over het land en ontwikkelt het eerste buiengebied zich mogelijk tot MCS (geclusterd onweerscomplex) met veel bliksem en forse hoeveelheden neerslag, onzeker is nog hoe groot deze cluster bij gunstige ontwikkeling uiteindelijk wordt. Tegen middernacht bereikt een koufront het zuidwesten met opnieuw kans op zware buien, eventueel weer opgelijnd. CAPE ligt dan nog altijd rond 1500 J/kg (ML Cape 1000-1200) en effectieve schering 30-40 kts. ThetaE-waardes blijven de hele periode omstreeks 55 graden schommelen. Ook deze buien kunnen gezien de situatie frequent bliksem opleveren, maar doordat buien nu vanaf enige hoogte getriggerd zijn neemt de kans op CG-onweer wel geleidelijk af. Daarnaast zijn windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd weer mogelijk. Toch is de onzekerheid voor dit front wel een stuk groter, omdat de vore wellicht al een groot deel van de aanwezige energie ‘opslokt’. Nowcasten dus! Pas in de nanacht verlaat het 1e koufront het oosten en zaterdagochtend volgt uiteindelijk nog het werkelijke koufront (vrijwel inactief) met aan de achterzijde ook de koele lucht op hoogte.

Convectieve situatie volgens Harmonie12 (run 4/6) voor vrijdagavond 19 uur. Meerdere felle onweersbuien boven het ZW, noordoostwaarts uitbreidend.

Idem convectieve kaart voor vrijdagavond, van WRF 4km.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 841 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer