Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een zuidelijke stroming voert de komende 24 uur zeer warme en tamelijk droge lucht aan. Vrijdag overdag loopt de T850 op naar waarden omstreeks 16 graden; boven het zuidoosten mogelijk nog wat hoger. Dit resulteert bij een maximale instraling in temperaturen van 27-30 graden langs de kust en mogelijk liefst 33 graden in het zuiden van het land. Gedurende de middag ontwikkelt zich een thermische vore boven Noordwest-Frankrijk, die met een zuidwestelijke hoogtestroming onze kant op komt. Deze lijn wordt gevolgd door een koufront in de nacht naar zaterdag. De timing van beide passages (ontwikkeling tijdens de warmste periode van de dag) lijkt behoorlijk gunstig om de aanwezige energie optimaal te benutten.
 .

Vore en koufront goed te herkennen in de hoogtekaart, vrijdagavond 20.00 uur.

DLS & CAPE voor vrijdagavond 20.00 uur, in het zuiden tot ca 2500 J/kg. Boven België lokaal nog hogere waarden.

Vrijdag overdag zonnig en zeer warm, echter niet heel drukkend want de onderste luchtlagen zijn erg droog. Op nadering van de thermische vore stijgen de ThetaE-waardes naar 55-60 graden (dauwpunten 20-22°) en kan verspreid al een hele enkele CU/CB ontstaan, al dan niet met kortstondig onweer. Doordat er weinig effectieve schering aanwezig is, slechts 15 kts op 0-6 km, zal die ene bui in deze fase waarschijnlijk niet lang stand houden. ’s Avonds neemt vanuit het zuidwesten de schering flink toe rondom de vore: veelal 30-35 kts op 0-6 km en SRH 150-200 m2/s2. CAPE bedraagt bij ons circa 2000-2500 J/kg, in delen van België en Frankrijk tot ruim 3000 J/kg. Zodra de vore ‘gunstig gebied’ bereikt kunnen er direct zware regen- en onweersbuien ontstaan, meest waarschijnlijk als opgelijnde multicellen. Bij deze buien is een grote kans op fel onweer (>100 ontladingen / 5 min), hagel en zware windstoten tussen 70 en 100 km/uur. Eventueel zou een enkele losstaande cell zich in het beginstadium als supercell kunnen ontwikkelen, mogelijk gebeurt dit zelfs al iets vóór de vore uit. Doordat de buien zich niet overdreven snel verplaatsen kunnen er plaatselijk grote hoeveelheden neerslag vallen, in de orde van 30-50 mm valt lokaal niet uit te sluiten.

0-1 km schering en tornado-parameter (STP), uiteenlopend van circa 1-2 boven het westen. Gematigde kans op buien van Supercell-type.

Vrijdagavond trekt de vore NO-waarts over het land en ontwikkelt het eerste buiengebied zich mogelijk tot MCS (geclusterd onweerscomplex) met veel bliksem en forse hoeveelheden neerslag, onzeker is nog hoe groot deze cluster bij gunstige ontwikkeling uiteindelijk wordt. Tegen middernacht bereikt een koufront het zuidwesten met opnieuw kans op zware buien, eventueel weer opgelijnd. CAPE ligt dan nog altijd rond 1500 J/kg (ML Cape 1000-1200) en effectieve schering 30-40 kts. ThetaE-waardes blijven de hele periode omstreeks 55 graden schommelen. Ook deze buien kunnen gezien de situatie frequent bliksem opleveren, maar doordat buien nu vanaf enige hoogte getriggerd zijn neemt de kans op CG-onweer wel geleidelijk af. Daarnaast zijn windstoten en lokaal veel neerslag in korte tijd weer mogelijk. Toch is de onzekerheid voor dit front wel een stuk groter, omdat de vore wellicht al een groot deel van de aanwezige energie ‘opslokt’. Nowcasten dus! Pas in de nanacht verlaat het 1e koufront het oosten en zaterdagochtend volgt uiteindelijk nog het werkelijke koufront (vrijwel inactief) met aan de achterzijde ook de koele lucht op hoogte.

Convectieve situatie volgens Harmonie12 (run 4/6) voor vrijdagavond 19 uur. Meerdere felle onweersbuien boven het ZW, noordoostwaarts uitbreidend.

Idem convectieve kaart voor vrijdagavond, van WRF 4km.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 846 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer