Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedrukgebied trekt snel vanaf de Franse kust richting Schotland en zorgt aan de oostzijde voor flinke opstuwing van warme lucht. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen 17 en 20 graden van noord naar zuid, op hoogte bereikt de warmste lucht komende nacht pas onze omgeving. Bovendien neemt de onstabiliteit flink toe, hetgeen resulteert is een behoorlijke toename van de onweerskansen vanaf dinsdagnacht.

Komende nacht trekt een warmtefront van zuid naar noord over het land, waarbij op hoogte warme en zeer vochtige lucht binnenstroomt. De T850 stijgt dan naar circa 12-14 graden, ThetaW/850 liggen daarbij op ca 16° en ThetaE/850 waarden enige tijd 50-56°. Direct achter het warmtefront kan snel onstabiliteit getriggerd worden vanaf middelbaar niveau; dat proces start vanavond al in Centraal- en Noord-Frankrijk. Georganiseerde buiencomplexen die daar zijn ontstaan kunnen op de schering (SRH tot 350 m2/s2) komende nacht ook België en het zuiden van Nederland bereiken.

De parameters laten MCS-vorming wel toe, toch is er meer kans op een lineair systeem met wellicht fel onweer en (zware) windstoten. Daarbij is ook lokaal grote hagel mogelijk. Naarmate de cluster(s) verder noordwaarts trekken wordt de effectieve schering minder en zal de activiteit op den duur afnemen. Vanaf welk punt dat precies zal zijn is ‘nowcasten’.

Dinsdagochtend bevinden we ons in de warme sector van het laag en voert een stevige ZZW-wind warme lucht aan. Met wat zon loopt de temperatuur snel op naar 17-20 graden aan zee en meest 20-24 graden in het binnenland. Het absolute maximum van 23-24° zal wel afhankelijk zijn van de hoeveelheid ‘storende’ bewolking.

Verder kan zich in de warme sector een enkele onweersbui vormen: schering is behoorlijk fors met zo’n 35 kts op 0-6 km, SRH 150-200 m2/s2 en 0-1 km shear van 20-25 m/sec kan dat wel meteen een sterke multicell zijn en heel lokaal is een (kleine) supercell niet uitgesloten. CAPE ligt afhankelijk van de temperatuur tussen 700 en 1100 J/kg. Vervolgens bereikt iets voor het middaguur een koufront het zuidwesten, trekt met grote snelheid NO-waarts en verlaat halverwege de middag alweer het land. Op óf vlak voor dit koufront (prefrontaal) kan zich mede door forcering vanaf de grond een multicell squall-line vormen, al dan niet gebroken, met kans op zware windstoten. Harmonie opteert in enkele runs voor uitschieters tot omstreeks 100 km/uur langs de oostgrens. De windstoten zullen dan ook het grootste aandachtspunt zijn. Daarnaast is er frequent onweer op de cellen mogelijk. Achter het koufront is de warmte verdreven en valt hooguit nog een enkele regenbui.

Waarschuwing:
Festivals en andere activiteiten voor Bevrijdingsdag in de buitenlucht moeten dus vooral het eerste deel van de dag rekening houden met lokaal zware buien, misschien wel schade door met name windstoten, gedurende de namiddag/avond is het risico op onweer verdwenen.

Maandag 4 mei (7.30 uur), Wouter v. Bernebeek

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 483 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Onweerskansen Bevrijdingsdag – update”

  • Maaike
    4 mei 2015 at 15:12

    Opletten dus bij de verschillende festivals in het land. Dank.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer