Onweersbuien – vrijdag sneeuw

Algemeen: Geleidelijk neemt de invloed van de hogedruk af en krijgen we vanaf donderdag te maken met de invloed van een laag boven Frankrijk en Italië. Met het instromen van vochtige warme lucht vanuit het zuidwesten neemt de buienkans sterk toe. Vrijdag op koufrontpassage  “Temperatursturz”, veel neerslag en een sneeuwvalgrens die aan de noordkant daalt naar 1500 tot 900 meter.

Waarschuwing
Voordat we met het Alpenweer verder gaan eerst een waarschuwing. Vandaag neemt de buienkans in het gehele Alpengebied sterk toe. Door de zeer onstabiele opbouw van de atmosfeer moet lokaal met zware (onweers)buien rekening worden gehouden. De buien kunnen vergezeld gaan van plensregens met wateroverlast, hagel, zware windstoten en ook de kans op windhozen of tornado’s is niet geheel uitgesloten.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Estofex waarschuwing voor severe weather -zwaar weer (level 2) Alpen

Tropisch
Thermische hoogstandjes voor medio mei gisteren in grote delen van West Europa en de Alpen. In het voorveld van een koufront dat over Duitsland lag stroomde zeer warme lucht vanuit het zuidwesten naar het  noordoosten en op diverse plaatsen steeg het kwik tot boven de 30 graden en lokaal werd er bijna 32 graden bereikt. Ook hier in Wallis was het uitzonderlijk warm met zelfs hier in Termen -Oberwallis op 1020 meter hoogte zomerse 26.5 graden als maximum. In het dal steeg het kwik tot 31 graden en zelfs in de late avond was het met 20 tot 22 graden nog heerlijk vertoeven op de terrasjes.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In het hooggebergte ligt ondanks de hoge temperaturen nog veel sneeuw. Foto Grossglockner Hochstrasse (via Twitter -Hans ter Braak)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Sneeuwresten Fellhornbah (Voralberg) Foto via Twitter -Haus Walser Berge

Op het koufront kwamen gisteren in Duitsland diverse actieve onweersbuien tot ontwikkelingen die tot de avond de oostelijke grens bereikten. Lokaal gingen de buien vergezeld van hagel, zware windstoten en heel lokaal werden ook windhozen waargenomen en kwam het tot schade. In de avond en nacht namen de buien door de afname van energie toevoer (zon) geleidelijk weer in kracht af.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Gisteren ontstonden al zware (onweers)buien in Duitsland (Thüringen). Vandaag dan ook in de Alpenlanden

Unwetterpotential
Zoals al hierboven even aangekaart moeten we vandaag ook in de Alpen rekening houden met zware onweersbuien die vooral aan de noordkant van de Alpen en het Alpenvoorland “Unwetterpotential” kunnen hebben (noodweer). In de ochtend zal het allemaal nog wel mee vallen en kan de zon nog een paar uur aan de hemel pronken. Met het opwarmen van de warm-vochtige luchtmassa’s door de zon wordt de atmosfeer toenemende onstabiel. Er vormen zich boven de bergen stapelwolken die tot grote hoogtes zullen gaan uitgroeien om uiteindelijk het buienstadium bereiken.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld. Bron WetterOnline.de

In de middag en avond kunnen er overal (zware) onweersbuien ontstaan! In de warme lucht stijgen de temperaturen opnieuw tot 25 a 28 graden, in het zuidoosten en inner-alpin lokaal tot 29 a 31 graden. Dat het ook in de bergen alles behalve koud is zal niemand verbazen. Het nulgradenniveau bevindt zich tussen de 3500 en 3900 meter, op 2000 meter wordt het 10 tot 16 graden en zelfs op 3000 meter is het met 3 tot 6 graden extreem zacht. De westenwind neemt in kracht toe tot matig of krachtig, tijdens buien en in de bergen is er kans op (zeer) zware windstoten.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In de loop van de dag neemt de kans op onweersbuien ook in de Alpen sterkt toe!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vooral in de bergen is onweer extra gevaarlijk, zoek tijdig een veilig onderkomen en blijf uit de buurt van metalen voorwerpen (inslag Eiger)

Koufront, noordkant sneeuw tot 900 meter
In de latere avond en nacht gaat de energie er weer uit en verdwijnen de buien. Donderdag verandert er nog niet veel, de aanvoer van de vochtige en warme lucht houdt ook dan nog aan en we krijgen een herhaling van zetten. In de loop van de dag opnieuw de vorming van stapelwolken en navolgende (onweers)buien. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag (koude lucht vooral op groter hoogte) vanaf Engeland de oversteek naar het Europese vasteland maken. Via Frankrijk en de Alpen trekt het systeem verder richting de Golf van Genua.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Hoogtelaag, vrijdag boven de Golf van Genua. Veel neerslag in de Alpen, in de bergen sneeuw!

Op nadering en passage van het hoogtelaag en het bijbehorende koufront gaat de neerslag in de loop van de nacht op vrijdag en op vrijdag overdag overal verder intensiveren. Tevens gaat er van het noorden koudere lucht instromen die vooral de Alpennoordkant gaan beïnvloeden. Hier kan de sneeuwvalgrens dalen tot 1500 a 1200 meter en in de inner-alpine dalen bij aanhoudende en intensieve neerslag is sneeuw tot 1100 a 900 meter mogelijk. De meest zuidelijk gelegen gebieden aan de Alpenzuidkant krijgen in mindere mate te maken met de koudere lucht, algemeen geldt hoe zuidelijker hoe warmer, sneeuw valt er hier vanaf 1500 tot 2200 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De komende dagen en mn op vrijdag kan er in de bergen (hooggebergte) weer sneeuw van betekenis gaan vallen (30-70cm)

Zaterdag ligt het hoogtelaag alweer boven het zuiden van Italië en komen we geleidelijk in rustiger vaarwater. In het weekend is er nog veel bewolking en kan er nog wat neerslag vallen (buien). De sneeuwvalgrens stijgt dan weer naar 1700 tot 2100 meter en in de dalen en het laagland wordt het 16 tot 20 graden. De Alpenzuidkant profiteert van de Nordföhn en met veel zon han het kwik hier stijgen tot 22 a 25 graden.

Weer warmer
Begin volgende week komen we in het overgangsgebied tussen een complex lagedrukgebied boven Scandinavie en hogedruk boven de Atlantische Oceaan te liggen en zuidoost Europa te liggen. Daarbij gaat de hoogtestroming de zuidwesthoek weer opzoeken en omdat we aan de warme kant van de jetstream komen gaan de temperaturen weer flink in de lift. De aangevoerde lucht is vrij droog dus de zon krijgt dan ook weer veel ruimte. Of in het verdere verloop de jet tot over de alpen zal doorschuiven (hoogtetrog) en we weer aan de koude kant komen is nog onzeker.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt het begin volgende week opnieuw warmer

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles, of het in de tweede helft van de week van het noordwesten uit weer gaat afkoelen inclusief nieuwe neerslag is nog onzeker.

Tot zover voor dit moment voor wat betreft het uitgebreide ochtend-weerpraatje. Afhankelijk van de ontwikkelingen (onweer) volgen er extra updates. Natuurlijk is Alpenweerman ook terug te vinden met actueel weernieuws op Twitter en Facebook, dus stay tuned! Actueel in Termen Oberwallis (1020m) afgezien van wat cirrusvelden onbewolkt en 12.6 graad in de weerhut.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Ochtendstemming in Oberwallis -Grächen (1600m)

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]