Algemeen: Aan de voorzijde van een laag met kern boven het zuiden van Engeland hebben we met een zuidelijke (föhnige) hoogtestroming te maken. Een actief koufront behorende bij het laag trekt tot morgenavond over de Alpen en beëindigd de warme föhnfase. Vanaf morgen wordt weer drogere en minder warme maar nog altijd zachte lucht aangevoerd

Kijken we naar de weerkaarten dan valt meteen een depressie boven de Britse Eilanden op. Dit systeem met momenteel nog 2 aparte kernen en een kerndruk van 985hPa,  zal vandaag en ook morgen het weer in de Alpen maar ook in andere delen van west Europa gaan beïnvloeden. Aanvankelijk wordt daarbij nog zeer warme en vochtige lucht aangevoerd (origine Caraïbisch gebied). In de loop van de dag zak een koufront welke momenteel nog boven Frankrijk ligt de westelijke Alpen binnentrekken.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] UKMO -fronten. Situatie middernacht[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Veel bewolking en eerste neerslag in het westen -Mégève, Mont d’Arbois (1830m)

De Föhn zal vanmorgen in de Zwitserse Alpen zijn hoogtepunt bereiken en neemt van west naar oost in kracht af. Hiermee wordt dan de weg vrijgemaakt voor regen en onweersbuien die zich vooral langs de Alpennoordzijde en over het Alpenvoorland zullen gaan uitbreiden. Deze onweersbuien kunnen gepaard gaan met plensregens, hagel en (zeer)zware windstoten en ook de kans op tornado’s moet niet worden uitgesloten! Voor het koufront uit kan de atmosfeer nog even lekker opwarmen en met ondersteuning van de Föhn kan het kwik lokaal tot 30 graden oplopen. Het nulgradenniveau ligt tussen de 3400 en 3500 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In het oosten vandaag nog alles “zomers” -Walchensee -Karwendel

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Königssee -Berchtesgaden Alpen

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De eenzame skiër -Möltalergletser

De oostelijke Alpen merken vandaag nog weinig van het naderende koufront. Pas tegen de avond zullen de buien het westen gaan bereiken. Met een stevige zuidelijke (Föhn)wind schijnt vooral de zon en kan het kwik  oplopen tot 22 a 29 graden. Onder gunstige condities (Föhn) kan het lokaal 30 tot 32 graden worden.

Met het naderend koufront moeten we de komende 36 uur van west naar oost dus rekening houden met zware (onweers)buien. Momenteel zijn al diverse weeralarmen van van kracht. Vooral bij buitenactiviteiten maar ook voor diegenen die het hooggebergte ingaan in het zaak om de lokale weerberichten goed in de gaten te houden!

Volg de onweersbuien en “Blitz” opOnweer-ontladingen


Morgen keert in de westelijke Alpen achter het koufront de rust in de atmosfeer weer enigzins terug, aanvankelijk hebben we nog te maken met wat restbewolking maar en en vanuit het westen gaat de zon op steeds meer plaatsen doorbreken en krijgen we uiteindelijk te maken met een mooie dag en heel aangename temperaturen van een graad of 20. Helemaal strakblauw zal echter niet worden, dit heeft te maken met overtrekkend sluierbewolking en de ontwikkeling van stapelwolken. Mogelijk dat later op de dag sommige stapelwolken het buien stadium zullen bereiken.

De oostelijke Alpen hebben juist morgen nog te maken met het wegtrekkende koufront. De wolken overheersen en steeds weer kan er wat regen of buien vallen. In de nog warme lucht die vooral naar het oosten toe nog aanwezig is kunnen vanaf de middag zware regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Tegelijkertijd gaat het in de westelijke delen alweer opklaren. Met 20 tot 25 graden en zonder föhn is de hitte ook hier dan geen thema meer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Morgen vooral neerslag in de oostelijke Alpen GFS  voor woensdag 09h00

Donderdag en vrijdag gaan we profiteren van een overtrekkend tussenhoog. Zon en overtrekken (hogere)bewolking bepalen het weerbeeld en de temperaturen liggen opnieuw op heel aangename “zomerse” 20 tot 25 graden. In de loop van de vrijdag krijgen we weer te maken met de invloed van Atlantische storingen. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar een apart lagedrukgebied dat de Noordzee gaat optrekken. In hoeverre dit laag het weerbeeld in de Alpen zal gaan bepalen is mede door de nabijheid van een tussenhoog nog onzeker. Uitgaande van de laatste modeluitdraai moeten we echter in het weekend rekening gaan houden met het opleven van de buienactiviteit waarbij het lokaal behoorlijk kan gaan plenzen!. Voor details is het echter nog wat te vroeg. Morgen meer daarover.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Weekend nog enigszins onzekere prognose met laagje en tussenhoog (ECMWF zondag)

Na het weekend lijkt het erop (ECMWF) dat we opnieuw zullen gaan evolueren richting warm zomerweer. Verantwoordelijk daarvoor is een hogedrukgebied dat boven west en centraal Europa een zuidelijke hoogtestroming erin laat komen. In alle hoogtes gaan de tempeaturen markant in de lift en grote kans dat op uitgebreidere schaal de 25 tot 30 en wellicht ook 30+ gehaald zal gaan worden. Of dit gaat lukken, daarover ook later meer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Volgende week overgang naar zomerweer?!

Volgende updates (ook via Twitter en Facebook) afgestemd op de actualiteiten. Dus stay tuned en follow! Actueel in Termen Oberwallis (1020m) bedekt (föhnig) Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK