Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Flinke regen en onweersbuien zullen de komende dagen de warmte verdrijven. De synoptische weersituatie is hier bij best interessant. Er kunnen namelijk ook randverschijnselen optreden zoals zware windstoten en hagel. Vrijdag is in het zuidoosten zelfs een supercell mogelijk.

Eerst zon en (zeer) warm

Voordat de onweersbuien een einde maken aan de warmte is het vandaag en morgen nog zeer warm. In de oostelijke helft kunnen nog 2 tropische dagen genoteerd gaan worden. Het is nog niet helemaal zeker of de 30 grens ook op beide dagen gehaald gaat worden. Vandaag (woensdag) zal het kwik waarschijnlijk stagneren op een dikke 29 graden en morgen kan (restant) bewolking van de onweersstoring de temperatuur wat temperen. Mocht de zon morgen toch nog even goed doorkomen dan kan het kwik in Limburg lokaal stijgen naar 31 graden. Overigens is het in het westen en vooral aan zee veel minder warm door een wind van zee.

Flinke tegenstellingen in temperatuur vanmiddag door een zwakke westelijke wind. Zeer warm in het oosten, maar koel aan zee. Het scheelt bijna 14 graden! Spannend wordt het of we ergens nog officieel de 30 graden halen op een KNMI meetstation. Op Twente is zojuist het warmterecord op deze dag verbroken van 28 ,5 graden.

Vannacht opkomende onweersbuien in het westen

Een thermisch lagedrukgebied ontwikkeld zich op dit moment boven het Kanaal en trekt vannacht samen met het warmtefront over het westen van ons land. Hiermee wordt (op hoogte) nog een fractie warmere lucht aangevoerd. Op het front gaan regen en onweersbuien samen smelten, waardoor er een (groot) onweerscomplex ontstaat die waarschijnlijk wat kenmerken van een MCS gaan krijgen. Als multicellen namelijk in de nacht ontstaan en kan genieten van middelbare onstabiliteit dan is de kans op een MCS zeker aanwezig. Aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan.

Een voorbeeld van een MCS boven Belgie op de satellietbeelden. Herkenbaar aan de pannenkoek vorm. Vannacht lijkt dit ook te gaan gebeuren.
Op de hoogtekaart ziet dit er als volgt uit. Een lagedrukgebied trekt vannacht over het westen van Nederland met de bijbehorende onweersbuien. Het oosten blijft nog droog.

Pittige windstoten door outflow

Afhankelijk van de intensiteit van de nachtelijke buien kunnen door outflow pittige windstoten voorkomen. Dit is nog wel een onzekere factor omdat het onweerscomplex eenmaal boven het westen aangekomen, meer en meer gaat uitdoven. De scherpste randjes gaan er dus vanaf. Wel zien we behoorlijk wat ontladingen terugkomen in de diverse weermodellen. De kans op onweer is dus groot. In de loop van de ochtend verlaat dit neerslaggebied het noordwesten en noorden van het land.

Donderdagmiddag in het midden en oosten opnieuw onweer

Achter het onweerscomplex klaart het weer wat op en omdat er stiekem nog wat warmere lucht is binnengeslopen kan de temperatuur weer snel in de lift. Getriggerd door een hoogtetrog gaat convectie nu een rol spelen. De buien ontstaan dus nu vanaf de grond en worden gevoed door de warmte. De stapelwolken komen als torens en bloemkolen tevoorschijn en gaan stijgen en stijgen. Hoe meer opklaringen er zijn, des te actiever worden de buien. Daar zit nog een beetje de onzekerheid in hoeverre de onstabiliteit aangesproken kan gaan worden. Vooruit wordt het namelijk nog (bijna) tropisch warm in het (zuid)oosten.

Vrijdag opnieuw onweer, mogelijk een supercel?

Vrijdag passeert dan het (echte) koufront en komt veel koelere, maritiem polaire lucht binnenstromen. Daar vooruit passeert een volgend thermisch laag en trekt over het midden van het land noordoostwaarts. De configuratie is echter uiterst onstabiel. Er is veel warmte en vocht voorradig. We hebben dan te maken met veel shear en ook nog eens een draaiing van de wind. Verder zien we een windtoename op hoogte. Voor de vorming van een supercell moet het in theorie ongeveer 75 km/u harder waaien op hoogte, dan aan de grond. Bovendien wordt op hoogte de lucht flink kouder. Allemaal ingrediënten voor de vorming van een supercell. Maar alles moet dan natuurlijk wel goed vallen en het is nog de vraag of dit gaat lukken. Hiervoor moeten we de luchtlagen analyseren en de soundings gaan bekijken.

De sounding prikpunt Zuid-Limburg is uiterst interessant. Vrijdagmiddag rond 14:00 uur zien we volgens het Amerikaans weermodel een luchttemperatuur van 26 graden. Aan de grond is de wind zuidoost en ongeveer 5 knopen, daarna draait de wind naar zuidwest en neemt op hoogte snel toe naar 45 knopen op ongeveer 3,5 km. Dit is precies 75 km/u verschil met de grond. Verder zien we een erg onstabiele en vochtige luchtkolom. Bovendien is er dan voldoende shear. 45 knopen op 6 km. In potentie is er nu dus de ontwikkeling van een supercell mogelijk.

Conclusie: Donderdag en vrijdag onweer, daarna koeler

Donderdag en vrijdag vallen er dus onweersbuien die lokaal voor overlast kunnen zorgen. Houdt daarom de berichtgevingen goed in de gaten! Komend weekend koelt het af naar 17 tot 23 graden, zijn er perioden met zon en valt lokaal nog een bui. De grootste warmte is dan verdreven.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige avond!

De uitgelichte afbeelding is van ons archief.

(Visited 1.792 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier