Onweersbuien in aantocht met flinke windstoten
Eerst zon en (zeer) warm
Voordat de onweersbuien een einde maken aan de warmte is het vandaag en morgen nog zeer warm. In de oostelijke helft kunnen nog 2 tropische dagen genoteerd gaan worden. Het is nog niet helemaal zeker of de 30 grens ook op beide dagen gehaald gaat worden. Vandaag (woensdag) zal het kwik waarschijnlijk stagneren op een dikke 29 graden en morgen kan (restant) bewolking van de onweersstoring de temperatuur wat temperen. Mocht de zon morgen toch nog even goed doorkomen dan kan het kwik in Limburg lokaal stijgen naar 31 graden. Overigens is het in het westen en vooral aan zee veel minder warm door een wind van zee.
Vannacht opkomende onweersbuien in het westen
Een thermisch lagedrukgebied ontwikkeld zich op dit moment boven het Kanaal en trekt vannacht samen met het warmtefront over het westen van ons land. Hiermee wordt (op hoogte) nog een fractie warmere lucht aangevoerd. Op het front gaan regen en onweersbuien samen smelten, waardoor er een (groot) onweerscomplex ontstaat die waarschijnlijk wat kenmerken van een MCS gaan krijgen. Als multicellen namelijk in de nacht ontstaan en kan genieten van middelbare onstabiliteit dan is de kans op een MCS zeker aanwezig. Aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan.
Pittige windstoten door outflow
Afhankelijk van de intensiteit van de nachtelijke buien kunnen door outflow pittige windstoten voorkomen. Dit is nog wel een onzekere factor omdat het onweerscomplex eenmaal boven het westen aangekomen, meer en meer gaat uitdoven. De scherpste randjes gaan er dus vanaf. Wel zien we behoorlijk wat ontladingen terugkomen in de diverse weermodellen. De kans op onweer is dus groot. In de loop van de ochtend verlaat dit neerslaggebied het noordwesten en noorden van het land.
Donderdagmiddag in het midden en oosten opnieuw onweer
Achter het onweerscomplex klaart het weer wat op en omdat er stiekem nog wat warmere lucht is binnengeslopen kan de temperatuur weer snel in de lift. Getriggerd door een hoogtetrog gaat convectie nu een rol spelen. De buien ontstaan dus nu vanaf de grond en worden gevoed door de warmte. De stapelwolken komen als torens en bloemkolen tevoorschijn en gaan stijgen en stijgen. Hoe meer opklaringen er zijn, des te actiever worden de buien. Daar zit nog een beetje de onzekerheid in hoeverre de onstabiliteit aangesproken kan gaan worden. Vooruit wordt het namelijk nog (bijna) tropisch warm in het (zuid)oosten.
Vrijdag opnieuw onweer, mogelijk een supercel?
Vrijdag passeert dan het (echte) koufront en komt veel koelere, maritiem polaire lucht binnenstromen. Daar vooruit passeert een volgend thermisch laag en trekt over het midden van het land noordoostwaarts. De configuratie is echter uiterst onstabiel. Er is veel warmte en vocht voorradig. We hebben dan te maken met veel shear en ook nog eens een draaiing van de wind. Verder zien we een windtoename op hoogte. Voor de vorming van een supercell moet het in theorie ongeveer 75 km/u harder waaien op hoogte, dan aan de grond. Bovendien wordt op hoogte de lucht flink kouder. Allemaal ingrediënten voor de vorming van een supercell. Maar alles moet dan natuurlijk wel goed vallen en het is nog de vraag of dit gaat lukken. Hiervoor moeten we de luchtlagen analyseren en de soundings gaan bekijken.
Conclusie: Donderdag en vrijdag onweer, daarna koeler
Donderdag en vrijdag vallen er dus onweersbuien die lokaal voor overlast kunnen zorgen. Houdt daarom de berichtgevingen goed in de gaten! Komend weekend koelt het af naar 17 tot 23 graden, zijn er perioden met zon en valt lokaal nog een bui. De grootste warmte is dan verdreven.
Vanuit Stiphout wens ik u een prettige avond!
De uitgelichte afbeelding is van ons archief.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.