Vandaag is het een prachtige dag, met middagtemperaturen tot 26°C. De buienkans later op de dag is ondertussen gedaald tot vrijwel nul, omdat de lucht niet vochtig genoeg is.

Morgen wordt het nog wat warmer: in het zuiden kan het net 30°C worden. Vanaf de namiddag dringen er dan wel regen- en onweersbuien op vanuit het zuiden, maar de tamelijk droge lucht zorgt er morgen ook voor dat deze boven Nederland grotendeels weer zullen oplossen. Rond middernacht komt er dan een tweede golf met forse buien, en die gaat in de nacht naar zaterdag wel over heel Nederland naar het noorden. De activiteit ervan kan van plaats tot plaats sterk verschillen.

Vanaf zaterdag gaat de temperatuur weer omlaag. Dat levert voor zaterdag nog aangename waardes op, al is het daarbij wel aan de winderige kant. Op zondag dringt er opnieuw regen op vanuit het zuiden. Hier zal vooral Belgie mee te maken krijgen.

Maandag moeten we het dan nog maar eens met 15 tot 17°C doen bij een doorstaande noordenwind, die het voor het gevoel nog eens extra fris zal maken. Maar dat heeft het voordeel dat het daarna alleen nog maar beter kan worden…..

De eerste illustratie is de Hirlam-neerslagverwachting voor de nacht naar zaterdag, als de eerste buienreeks zowat uitgeblust is, en de tweede er in het zuiden aankomt. Deze kaart geeft de neerslagsom over het afgelopen uur. De tweede kaart is de neerslagsom over 6 uur van zaterdagochtend, van het WRF-4km model.


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.