Heb jij Tignes wel eens bezocht? Door de pistes en bergtoppen om je heen voel je je klein en nederig, maar als je eenmaal op de top staat weet je weer waar je het voor doet. Met een centrale ligging op 2100 meter hoogte en gekoppeld aan Val D’Isère vind je hier genoeg afdalingen binnen alle gradaties om eindeloos wintersportplezier te beleven.  

splitsing piste
Het skigebied van Tignes is naast skigebied Val d’Isère gelegen. Een vlekkeloze overgang zorgt voor nog meer pisteplezier. Foto: Stephane Cande

De geschiedenis van skiresort Tignes 

Het huidige, moderne skiresort Tignes heeft een waardige geschiedenis om te vertellen. Van Les Brévières tot La Grande Motte vind je 10 informatiepunten, die jou meer informatie geven over deze locaties. Laat me alvast een tipje van de sluier oplichten. Wist je bijvoorbeeld dat Tignes betrokken is geweest bij de Olympische Winterspelen in 1992, waar disciplines als ski ballet, freestyle skiën en mogul skiën werden beoefend? In 2024 zullen ze weer een belangrijke rol spelen in de Olympische Winterspelen. In 2020 kregen ze de onderscheiding ‘Terres de Jeux 2024’, waardoor toekomstig Olympisch spelers nu in Tignes kunnen oefenen voor hun wedstrijden.  

Een ander uniek zichtbaar kenmerk van Tignes vind je bij de hoogste dam van Frankrijk. Door het bouwen van deze dam, werden de levens van alle bewoners veranderd. Het dorp moest opnieuw opgebouwd worden op grotere hoogte. Hier vind je dan ook het hedendaagse dorp, zoals je het nu kent. Tignes zoals het ooit heeft bestaand, is inmiddels verdronken in 230 miljoen kubieke meter water.  

Er valt nog veel meer te vertellen over dit gebied. En zoals je in bovenstaande tekst kunt lezen heeft onder andere het bouwen van de dam effect gehad op hoe wij Tignes vandaag de dag kennen. Bereid je voor op je reis en laat je inspireren door de geschiedenis van dit prachtige gebied.  

De dam van Tignes
In het prachtige, majestueuze landschap van Tignes vind je de dam, hier midden op de afbeelding te zien. Foto: Andy Parant

De feiten 

In het skiresort Tignes vind je maar liefst 163 pistes met een redelijk gelijke verdeling in niveau. Zo vind je er 21 groene pistes, 67 blauwe pistes, 41 rode pistes en 29 zwarte pistes. En daarnaast vind je er nog 5 tourskiroutes. Zelfs voor de meest gevorderde skiërs is er dus genoeg uitdaging te vinden, want in totaal vind je er meer dan 300 kilometer pisteplezier.  

Om Tignes en Val d’Isère te ontdekken maak je gebruik van de 76 skiliften. En wist je al dat er 9 gratis liften te vinden zijn in Tignes? Een aantal jaar geleden is Tignes begonnen met het ontwikkelen van ‘beginnerslocaties’. Deze nieuwe zones, genaamd ‘1,2,3… SKI START’ liggen aan de voet van ieder dorp en zijn deels gratis te gebruiken. Om de ontwikkeling van ieders ski-skills te stimuleren, vind je er ‘magic carpets’ (transportbanden). Zo heb je geen excuus om van die eerste pistes af te gaan. En het allermooiste is dat je in Tignes meteen naar de het begin van de Grande Motte gletsjer op 3.032 meter hoogte kunt, om zo jouw eerste blauwe routes te proberen.  

piste met magic carpets in Tignes
Magic Carpets om snel en makkelijk naar de top van de piste te gaan. Hoe heerlijk is het dat ze hier overdekt zijn. Foto: Stef. Cande

Het piste-profiel, wat kun je verwachten in Tignes?  

In Tignes bezoek je de pistes tussen 3.456 meter hoogte (de top van de Grande Motte skilift) en 1.550 meter hoogte (Tignes le Brevières). Die grootste hoogtes beginnen in oktober al wit te worden én met lage temperaturen kan hier artificiële sneeuw gemaakt worden. Het is dan ook logisch dat de echte fanatiekelingen hier meteen in het begin van het seizoen klaar staan om de afdaling te maken, want dan is de verbinding met Tignes en Val d’Isère nog niet geopend. De Grande Motte gletsjer is overigens ook een perfecte locatie om te oefenen met snelheid, slalommen en downhill skiën, dus de kans dat werelds’ grootste atleten naast je staan is groot.  

Tussen december en maart zijn zowel Tignes als Val d’Isère helemaal wit en klaar voor alle bezoekers, maar in april en mei verandert het landschap. In deze eerste maanden van de lente ontstaat mooie zachte sneeuw, terwijl jij onder het genot van een zonnetje en zachte temperaturen de afdaling maakt. Een lunch op de piste wordt nog aangenamer als jij een moment neemt om in de relaxstoelen van het uitzicht te genieten. Deze maanden zijn dan ook het hoogtepunt van genieten voor dit gebied.  

landschap met pistes
Eenmaal bovenop de berg zie je overal pistes, skiliften en nóg hogere bergtoppen. Welke piste wordt het nu? Foto: Stef. Cande

Tijd om te experimenteren  

Als je eenmaal in Tignes bent aangekomen, is het onvermijdelijk dat je keer op keer in die skilift stapt om weer een afdaling te maken. En hoe leuk het ook is, soms ben je toe aan iets anders. In Tignes vind je meerdere fun en freestyle gebieden waar jij jouw vaardigheden nog meer kunt verbeteren én waar je wedstrijdjes kunt houden met familie en vrienden. Het gecombineerde gebied Tignes – Val d’Isère bevat bijvoorbeeld twee snowparks, een boardercrossparcours en uitgebreide oefenpistes en -weiden voor alle disciplines. Als dat nog niet genoeg is, of als je gewoon even wilt lachen, gieren en brullen dan zijn het Gliss’park én de uitgebreide slee-pistes de perfecte locaties om te genieten. Sleeën is beschikbaar voor peuters, kinderen én volwassenen, dus er is voor iedereen iets te ontdekken.

Er is zó veel informatie te vinden over Tignes, dat ik alleen maar kan aanraden om in al het moois te duiken wat het gebied te bieden heeft. Wil je meer weten over het gebied, de pistes of de geschiedenis, ontdek hier dan meer over Tignes.  

Hoofdfoto: Skiërs in Tignes ontdekken de prachtige uitzichten. Foto: Andy Parant ©andyparant.com

(Visited 537 times, 1 visits today)