Onstuimig, zaterdag voorjaar, zondag winter

0

Algemeen:
Met een straffe westelijke hoogtestroming stroomt zaterdag achter een warmtefront (zeer) zachte lucht over de Alpen uit. Zondag koufront passage met weer sneeuw tot in de dalen.

Gisteren trok een actieve randstoring via Duitslang naar het oosten en met de aantrekkende wind had de Hochnebel die in sommige dalen al dagen hardnekkig bleef liggen geen kans meer en werd letterlijk weggeblazen. Met de stevige westenwinden (tot 80km/h) werd tevens relatief zachte lucht aangevoerd die later onder invloed van een zwak koufront weer wat “afkoelde”. Dat de dynamiek in de lucht groot was konden we gisteren ook heel mooi zien aan vele “lens-wolken” oftewel “cumulus lenticularis” die in opvallende grote getale boven de bergen te zien waren.


Prachtige lenticularis boven Les Diablerets. Via Twittter Paul Bongertman


Ook wel “Ufo” wolken genoemd, Via Twittter Paul Bongertman

De opvallende vormen danken hun ontstaan door de golfvormige beweging van de lucht onder invloed de bergen. Wanneer de wind met een flinke kracht tegen de berg blaast wordt de lucht gedwongen te stijgen. Aan de achterzijde van de berg daalt de lucht dan weer. Een lenswolk blijft daarom min of meer permanent boven dezelfde plaats hangen terwijl de lucht gewoon verder stroomt. Vorming van lenswolken kan duiden op snelle stromingen in de hogere luchtlagen of een plotselinge toename van de wind op een bepaalde hoogte (föhn). Veelal zijn ze een voorbode van een weeromslag met navolgend slecht weer. Vaak worden ze ook wel “ufo” wolken genoemd en in het Duits ook wel “föhnfische”.


Lenti’s ook boven de Portes du Soleil, foto Herman Maes via Twitter

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat de ingestroomde wat koudere lucht achter het koufront van het westen uit alweer wordt opgeruimd door een opkomend occlusiefront behorend bij een randstoring die boven het zuiden van Noorwegen is aangekomen. Een volgende randstoring met een bijbehorende warmtefront zal weldra volgen.


De depressietrein draait dit weekend op volle toeren. weerkaart voor vanmiddag
13h00 (bron MeteoGroup)

In de westelijke Alpen zal de dag op nadering van de storingen de dag dan veelal met wolken beginnen. Mocht de (waterige) zon nog ergens een kans maken dan is het meer naar het oosten en zuiden toe. Met het vorderen van de dag worden de wolken steeds dikker, de bergtoppen verdwijnen geleidelijk uit het zicht en weldra volgt de neerslag. Omdat de lucht nog niet direct zacht is en omdat er deels nog wat koudere lucht boven de Alpen ligt zal de sneeuwvalgrens bij aanvang van de neerslag nog tussen de 1000 en 1500 meter liggen. In de loop van de dag en in de nacht op zaterdag volgt dan het warmtefront. Samen met de harde tot stormachtige westenwind stijgt de sneeuwvalgrens dan tot 2000 meter. Op 2000 meter gaat het kwik naar  0 tot 5 graden en het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 2000 en 2500 meter.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

De oostelijke Alpem mogen zich in de ochtend op wat meer zon verheugen maar lang zal ook hier de pret niet duren. Van het westen uit wordt ook hier de bewolking in de loop van de middag dikker en in de middag gaat het ook hier van west naar oost regenen en boven de 1000 a 1300 meter sneeuwen. In de nacht dan in navolging van de westelijke Alpen ook hier een snel stijgen van de sneeuwvalgrens tot circa 2000 meter. In de nacht en ochtend zal de neerslag dan deels ook overgrijpen op de aangrenzende gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam.

Boven de circa 2000 meter kan er tot morgen10 tot 30cm sneeuw gaan vallen, daar beneden valt de neerslag hoofdzakelijk in vloeibare vorm. Misschien wel het opvallende weerverschijnsel morgen is de stormachtige westen tot noordwestenwind met in de bergen deels zware tot zeer zware windpieken (orkaankracht). Zeker iets om goed rekening mee te houden en informeer van te voren zeker even over het wel of niet gaan van de skiliften.


Het mooie weer zoals gisteren in Chatel (ingezonden via APP)
kunnen we de komende 3 dagen vergeten,

Van voorjaar weer naar winter
Zaterdag zitten we dan vol in de zogenaamde warmtesector, een breed gebied met zeer zachte lucht. De neerslag trekt via de oostelijke Alpen weg en omdat de lucht tijdelijk onder de invloed van een (zwak) tussenhogedruk komt kan het een poos gaan opklaren en deels is het zelfs zonnig. Lokaal kan het dan in de dalen 17 tot 18 graden worden en niet gek opkijken wanneer ergens de 20 grens sneuvelt!. Door de stormachtige wind zullen we echter niet veel plezier beleven aan de zon en “warmte” of het moet achter het glas zijn. In de loop van de dag -nacht  zal in het westen en later ook in het oosten de bewolking weer gaan toenemen op nadering van een koufront. Naar verwachting zal de bijbehorende neerslag in de eerste helft van de nacht de Alpen gaan binnentrekken. Aanvankelijk sneeuwt het daarbij boven de 1500 a 1700 meter maar in de middag -avond geleidelijk dan weer sneeuw tot in de dalen.

Door het zachte weer in combinatie met de regen en harde wind zullen de sneeuwcondities beneden de 2000 meter er natuurlijk niet beter worden. Dit geldt zowel voor de Alpen als ook voor de Duitse Middelgebergtes. Pas zondag op het koufront en met het dalen van de sneeuwvalgrens zal in ieder geval een deel van het verlies weer gecompenseerd worden. In hoeverre de bilans naar positief naar negatief zal doorslag is moeilijk te zeggen. Voordeel (het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk) is dat er op veel plaatsen al helemaal geen sneeuw meer ligt of hooguit nog oude goed gezette en ijzige oude sneeuw van een week geleden. Deze sneeuw is echter goed geconserveerd en kan wel tegen een stootje, hetzelfde geld voor de sneeuw boven de 1800 a 2000 meter. Hier zal er alleen maar bij gaan vallen.


Neerslaghoeveelheden (sneeuw) volgens het door ons gebruikte
WRF model cumulatief voor de komende 5 dagen

De neerslaghoeveelheden worden door de modellen nog wat verschillend berekend. Het GFS komt met hoeveelheden tussen de 20 en 60mm en lokaal in de Oostenrijkse (Nord)weststau gebieden tot 90mm. Het ECMWF zoals bijna altijd iets bescheidener met 20 tot 50 en lokaal 60mm. Hoeveel sneeuw er zondag ook in de lagere delen gaat vallen is nog onzeker. Dit heeft alles te maken met hoe snel de sneeuwvalgrens zal gaan dalen en hoe snel het koufront met de neerslag over de Alpen gaat trekken. Daarnaast komt dan ook de hogedruk er weer in die de neerslag er ook weer uit zal gaan halen. De komende dagen meer daarover.

Kouder en stijgende sneeuwkansen
Vanaf maandag krijgen we dan weer te maken met een volgende warmtefront sector behorende bij een tussenhoog dat in de periode van maandag tot woensdag over de Alpen gaat trekken. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan nogmaals zeer zachte lucht aangevoerd. Woensdag nadert echter alweer een volgend koufront met regen en later sneeuw tot rond de 1000 meter. Donderdag trekt een volgend tussenhoogje van west naar oost over de Alpen en zal even voor een tijdelijk weersverbetering zorgen voor volgende fronten behorende bij actieve depressie die Scandinavie intrekken het Alpen zullen gaan binnen en overtrekken. In eerste instantie wordt daarbij dan weer even war zachtere lucht aangevoerd maar de thermische excessen in positieve zin des woords zijn dan verleden tijd.

Vanaf woensdag komen met een steeds zuidelijker verlopende straalstroom de temperaturen op een geleidelijk steeds lager niveau uit met sneeuw geleidelijk tot onder de 1000 meter. Rond de donderdag tijdelijk nog even daarboven.


Op termijn wordt het kouder met stijgende sneeuwkansen. GFS
voor volgend weekend

Door de meer noordwestelijke aanvoer stroomt in toenemende mate koudere maritieme polaire lucht over west Europa en de Alpen uit. Het wordt dus niet alleen kouder maar ook de sneeuwvalk ansen nemen verder toe waarbij het tot in de dalen zal gaan sneeuwen. Natuurlijk moeten we door de nog wat lange verwachtings termijn nog even die slag om de arm houden maar mocht dit zo gaan evolueren (en waarom niet, wordt grosso modo immers door beide modellen ondersteund) dan ziet het er winter technisch allemaal een heel stuk beter uit. Lekker door duimen dus en hopelijk morgen ook weer die positieve ontwikkelingen. Fijne dag, pas op met de storm en hou goed de (onze) weerberichten in de gaten. Tot morgen.


GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Volg het Alpenweer en updates ook via Alpenweerman Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + elf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.