klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Het tussenhoog dat voor een tijdelijke weersverbetering zorgde zwakt zich alweer af. Geleidelijk komen de Alpen onder druk van een depressie bij Schotland in een krachtige westelijke hoogtestroming te liggen waarmee in eerste instantie zachtere lucht wordt aangevoerd.

Gisteren viel het ondanks de aanwezigheid van een zwak tussenhoog wat tegen met de zon. Weliswaar klaarde het hier en daar mooi op maar op veel plaatsen bleef onder een inversie tot 2000 tot 2400 meter de bewolking en -of Hochnebel hardnekkig hangen en vooral in de ochtend viel er lokaal ook nog wat (lichte) sneeuw. Later in de middag trok het zwerk op grotere schaal open en kom er nog even van de zon genoten worden. Rond middernacht bereikte bewolking behorende bij een volgende storing (occlusie) alweer de Alpen.


Mooie opklaringen gisteren in de Franse Alpen (ValTho) via Twitter
@RhoneAlpes


Traumwetter en condities ook boven de Hochnebel vanuit La Plagne
ingezonden via de Mail door -David van Dijk


Minder zon maar wel veel (sneeuw)plezier in Gerlos (via de Mail -Robert Kuiper)


Daarentegen weer volop zon in Kastchberg-Aineck (via Mail -Willy Voordijk)

Opkomend warmtefront, zachter
Vandaag start de dag enkel ten oosten van de lijn Lienz -Klagenfurt nog met zon, elders is het bewolkt en vooral in de sneeuwvalgrens van het westen uit vrij snel naar 1500 tot 1800 meter en het nulgradenniveau  naar circa 2000 meter. In de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1600 meter. Het
Actuele radarbeeld met opkomende warmtefront(neerslag). Bron
WetterOnline.de


Sneeuwval op dit moment in Oberwallis (tot in het dal), webcam
Meteo-Oberwallis  – Rosswald (1800m)

Maandag onstuimig, geleidelijk weer dalende sneeuwvalgrens
De rust die in de loop van de middag even weerkeert is helaas van tijdelijke aard. Reeds in de namiddag en avond nadert van het westen uit een volgend frontensysteem de Alpen. De bewolking neemt weer toe en weldra volgt er weer neerslag. Omdat we ons nog binnen de warmtefrontsector nog in de vrij zachte lucht bevinden pendelt de sneeuwvalgrens tussen maandag eerst nog tussen de 1200 en 1800 meter. In de loop van de dag stroomt echter weer kouder lucht binnen en kan de sneeuwvalgrens weer gaan dalen tot 1000 a 800 meter. De neerslag wordt begeleid door een harde tot stormachtige westenwind.


Maandag onstuimig en nat, in de bergen sneeuw

De meeste neerslag wordt morgen langs westelijke en noordelijkeAlpenhoofdkam berekend, hier kan tussen de 20 en 30mm neerslag vallen en bij gunstige Weststau ook nog meer. Hoger op, vanaf 1800 meter valt de neerslag in vaste vorm en mag men rekenen op 10 tot 30cm Neuschnee en lokaal dus ook nog meer. Dinsdag trekt een tussenhoogje precies over de Alpen en overdag keert de rust geleidelijk weer terug en kan het weer opklaren. De meeste zon wordt in het westen en zuiden verwacht, de meeste bewolking nog in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam. Hier kan ook nog geruime tijd wat sneeuw vallen waarbij de sneeuwvalgrens rond de 800 meter zal pendelen.

Halve tot meter Neuchnee
Ook dit keer is de rust van tijdelijk aard, volgende bewolking samenhangend met een portie nog wat koudere lucht (koufront) nadert in de avond van het noordwesten alweer de Alpen en zal opnieuw voor meer bewolking en neerslag gaan zorgen. Omdat er zich boven midden Italië een depressie zal ontwikkelen draait de hoogtestroming woensdag naar noord tot noordoost waardoor de bewolking en neerslag vooral de noordkant van de Alpen zullen beïnvloeden. Het is door nog onzeker in hoeverre ook de zuidelijke Alpen neerslag gaan meepakken, waarschijnlijk komt de neerslag niet zover naar het noorden maar helemaal gerust ben ik daar nog niet over. De komende dagen meer daarover.


Rond midden van de week naar NO draaiende hoogtestroming

In ieder geval is het wel zeker dat we de komende dagen neerslag van betekenis in de Alpen mogen gaan verwachten met als zwaartepunt langs de Alpennoordkant en ook westelijke Alpen. GFS berekent tot het einde van de week neerslaghoeveelheden die oplopen tot 50 a 100mm en lokaal tot 130mm. Het ECMWF is een stuk terughoudender en komt met 20 tot 60.


Neerslag volgens het GFS model tot einde van de week (cumulatief)

In de loop van vrijdag en anders het weekend lijkt de hogedruk weer wat te gaan toenemen. Omdat de as de hogedruk naar alle waarschijnlijkheid ten noorden van de Alpen zal verlopen (
GFS volgend weekend met de hogedruk ten noorden en de lage druk
ten zuiden van de Alpen.

Tot zover voor vandaag, tot morgen en een fijne zondag waar dan ook. Actueel in Termen (1020m,Oberwallis) licht sneeuwal en -1°. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.306 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer