Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De eerste sneeuw is goed aan het vallen, en de voortekenen voor een mooie winter zijn gunstig. De meeste poederfanaten ons onder wachten ongeduldig tot de kerst- of voorjaarsvakantie. Maar ben je steevast de eerste (en de laatste) op de piste en vind je dit te lang duren? Voor degenen die niet langer kunnen wachten en het liefst zo vaak mogelijk hun skischoenen in de latten klikken: hier presenteren wij 5 skigebieden die nu al open zijn en waar je heerlijk je eerste sporen kunt trekken!

1.  Zermatt

Iedereen herinnert zich de winter van vorig jaar: beelden van witte sneeuwlinten in grasgroene weiden. Met de slogan ‘Wir haben Schnee‘ probeerden Zwitserse skigebieden toeristen naar hun hoog gelegen gebieden te trekken, waar voldoende sneeuw lag. Het hoogst gelegen Zwitserse gebied is verreweg Zermatt. Hier kan 365 dagen per jaar geskied worden op de pistes op de gletsjers rond het Matterhorn Glacier Paradise. Eind november hoopt Zermatt het gehele gebied te kunnen openen, maar het hele jaar kun je je sporen trekken met een werkelijk fenomenaal uitzicht op de Matterhorn en vele andere Zwitserse vierduizenders.

zermatt132
De Matterhorn is vanzelfsprekend hét icoon van Zermatt, maar ook de omliggende vierduizenders mogen er zijn.

Zermatt is overigens een gebied waar je als fanatiek wintersporter gewoon een keer geweest móét zijn. Het sfeertje, de bergen, het autovrije dorpje, je moet het allemaal een keer proeven en meemaken. Dit is de crême de la crême van de wintersport. Verwacht hier geen ordinaire après ski, maar luxe en glitter & glamour. Je zult wel je portemonnee moeten trekken, want Zermatt is niet goedkoop: een skipas kost hier 92 franc, maar het is aan te bevelen om alleen de Zwitserse kant te nemen (79 franc), want dit is voor één dag toch al te groot. Tip: doe een drankje bij Bergrestaurant Rothorn. Vanaf hier kun je vervolgens een heerlijke afdaling naar het dal maken met je neus voordurend naar de Matterhorn. Mooiste dalafdaling die er is (?)!

Vanaf de Rothorn kun je eindeloos carven met je neus richting de Matterhorn.

2.  Engelberg

Een ander Zwitsers gebied waar je al vroeg de latten op kunt is Engelberg. Het Titlisgebied boven Engelberg is bijzonder sneeuwzeker, omdat de Titlis meer dan 3000 meter hoog is. Met name voor gevorderde skiërs en freeriders is Engelberg fantastisch. Paradepaartje van het gebied is de lift naar de Titlis: het laatste gedeelte wordt afgelegd in de Rotair, een gondellift die om zijn eigen as draait. Zo kun je dus van het uitzicht genieten zonder een stijve nek.

rotair_titlis32x
De Titlis Rotair draait volledig om zijn as in leidt naar het hoogtepunt van het skigebied van Engelberg. Bron: titlis.ch

Bovendien ligt bovenop de Titlis nog een andere attractie te wachten: de Cliff Walk. Tussen twee bergtoppen hangt de hoogste hangbrug van Europa, vanwaar je ongekend uitzicht hebt op de Berner en Glarner Alpen. Overigens vereist dit wel stale zenuwen… De brug is 1 meter breed en 100 meter lang.

De Titlis Cliff Walk is voor echt thrillseekers. Als je je zenuwen in bedwang kunt houden, wordt je beloond met een ongekend uitzicht op de Berner en Glarner Alpen. Bron: titlis.ch
De Titlis Cliff Walk is voor echte thrillseekers. Als je je zenuwen in bedwang kunt houden, wordt je beloond met een ongekend uitzicht op de Berner en Glarner Alpen. Bron: titlis.ch

3.  Saas Fee

Saas Fee ligt in het Duitstalige deel van Wallis en heeft een van de grootste skigebieden van Zwitserland. Ook hier wordt het gehele seizoen door geskied op de Fee gletsjer. Saas Fee is autovrij en samen met de strikte regels voor uitbreiding van het dorp en de traditionele Zwitserse chaletstijl zorgt dit voor een heerlijke serene rust in dit prachtige dorp aan de voet van de Dom. Hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, is de Mittelallalin op ruim 3500 meter hoogte. Je komt hier met de metro Alpin (nee, geen gondellift dus!), die al een attractie op zichzelf is. Boven ligt het schitterend gelegen restaurant, dat heel langzaam 360 graden ronddraait om van het uitzonderlijke uitzicht te genieten.

Het uitzicht vanaf de Mittelallalin is onovertroffen. Vanaf ruim 3500 meter kan een schitterende afdaling naar Saas Fee worden gemaakt. Bron: myswitzerland.com
Het uitzicht vanaf de Mittelallalin is onovertroffen. Vanaf ruim 3500 meter kan een schitterende afdaling naar Saas Fee worden gemaakt. Bron: myswitzerland.com

4.  Hintertuxer gletsjer

In dit lijstje kan de Oostenrijkse Hintertuxer gletsjer natuurlijk onmogelijk ontbreken. Ook in dit gebied is het hele jaar een deel van het gebied geopend, als enige in heel Oostenrijk. Het is zelfs het grootste skigebied ter wereld dat het gehele jaar geopend is. Door middel van de Gletscherbus I, II en III en de overige liften wordt je naar boven gebracht naar de gletsjerwereld. Afhankelijk van de sneeuwcondities is er zelfs in de zomer zo’n 22 kilometer piste geopend. Dankzij goede voorzieningen om in de winter sneeuw te conserveren zijn er ook in warme zomers grote sneeuwvoorraden beschikbaar.

Het sneeuwzekere gebied van de Hintertuxergletsjer vormt het grootste zomerskigebied ter wereld. Bron: tirol.ch
Het sneeuwzekere gebied van de Hintertuxergletsjer vormt het grootste zomerskigebied ter wereld. Bron: tirol.ch

5.  Kitzsteinhorn – Kaprun

Een ander toonaangevend Oostenrijks gletsjerskigebied ligt in de deelstaat Salzburg, boven Kaprun. Rond de Kitzsteinhorn kan vrijwel het gehele jaar geskied worden. Dit gebied is zeer sneeuwzeker. Als de sneeuwcondities in het naastgelegen Zell am See niet optimaal zijn, komt iedereen naar de Kitzsteinhorn. De skigebieden Kaprun en Zell am See zijn niet per lift verbonden, maar kennen wel een goede busverbinding. Vergeet als je hier bent niet de piste ‘Black Mamba’ te nemen…succes!

De Kitzsteinhorn: top of Salzburg. Bron: zellamsee-kaprun.com
De Kitzsteinhorn: top of Salzburg. Bron: zellamsee-kaprun.com

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 585 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer