Algemeen:
De Alpen liggen in een noordwestelijke hoogtestroming, achter een koufront wordt  vochtigere en koelere lucht aangevoerd. Na tijdelijke hogedrukinvloed krijgen we vanaf zondag te maken met een krachtige westelijke hoogtestroming waarmee vochtige en zachte lucht wordt aangevoerd

Gisteren lagen de Alpen in een gebied met lage luchtdruk en maar weinig drukgradiënt. Met weinig dynamiek en dus ook wind stagneerde de boel en bleef de (rest)bewolking en Hochnebel deels ook hardnekkig liggen. De meeste zon was gisteren voorbestemd voor de
Heerlijke condities in Aosta -Cervinia (foto Tim Jager via de mail)


“In het dal mist, veel bewolking… Boven zaaaaalig zonnetje”  meldde Tilly vanuit
La Plagne via de Mail


Perfect ook op het Jungfraujoch met  een fenomenaal uitzicht over de
Konkordiaplatz en de Grote Aletsch gletsjer

Later in de middag ontstonden er echter ook hier weer wolken of Hochnebel. De temperaturen kwamen in vergelijking met de voorgaande dagen in de wat koudere binnengestroomde lucht duidelijk op een lager niveau uit. Algemeen was het, met uitzondering van de oostelijke Alpen hebben nog langere tijd met neerslag te maken die boven de circa 1000 meter als sneeuw valt, in de loop van de dag krijgt de neerslag een meer buiig karakter en mogelijk kan in het westen de zon door de bewolking prikken.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Meer kans op zon is weggelegd voor de zuidkant van het Alpenmassief en de zuidelijke Franse Alpen alwaar een krachtige tot stormachtige wind dan wel Nordföhn (Mistral) de bewolking deels zal doen oplossen. Sowieso staat er vandaag in het gehele Alpengebied een harde en in de bergen ook stormachtige wind die het er voor het gevoel niet prettiger op maakt.


Vooral in de oostelijk Alpen valt nog sneeuw,  winterse Gerlosplatte (1589m)


en ook in Berwang (1300m) sneeuwt het nog.

Zaterdag kunnen we dan even op adem komen en profiteren van de stabiliserende uitwerking van een overtrekkend tussenhoog. We krijgen dan te maken met een vriendelijk en zonnig weerbeeld en ook de temperaturen zullen in alle hoogtes weer een aantal graden hoger uit gaan komen. Enkel het noordoosten van de oostelijke Alpen houdt nog wat meer (rest)bewolking waaruit lokaal nog een vlok sneeuw en in de lagere delen en dalen een spat regen (buitje)  kan vallen. Ondanks dat de wind in kracht is afgenomen staat hij vooral in de bergen nog aardig door.

Lang zal de pret echter niet duren, kijken we naar de weerkaarten dan zien we de de activiteit in de weerkeuken op de Atlantische Oceaan sterk toenemen. Tussen hogedruk boven de Azoren en lagedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan ontwikkelt zich een zeer krachtige jetstream waarmee in rap tempo fronten over west Europa en de Alpen zullen gaan trekken.


Verloop en windsterkte GFS), in het roze gebied
is de jet op zijn sterkst (meer dan 300km/h)

Periodiek gaat er (veel) neerslag vallen en  staat er veel wind. Omdat de slingerend jetstream meeste tijd ten noorden van de Alpen verloop krijgen we ook steeds weer te maken met porties zachte lucht. Vanaf het midden van de week gaat de hoogtestroming wat kantelen en kan er wat koudere lucht richting en over de Alpen gaan stromen. In eerst instantie valt de meeste neerslag in de Weststau van de Alpen, na woensdag met een meer noordwestelijke component dan vooral in de Nord(west)stau. Rond de noordelijke Alpenhoofdkam en de aangrenzende gebieden kan behoorlijk wat neerslag gaan vallen, in de bergen boven de 1500 tot 1800 meter sneeuw.

Paas-sneeuw in overvloed
Ook vandaag zien we dat de modellen met zoals altijd het GFS aan kop behoorlijk wat neerslag in de Stau gebieden berekenen. Het ECMWF laat de komende week de neerslaghoeveelheden oplopen tot 100mm en het GFS tot 200mm, lokaal rond Salzburg ook nog meer (250-275mm).


Neerslag cumulatief  tot 1 april adhv het WRF model

Misschien wat overdreven maar zeker niet onmogelijk gezien het stromingspatroon. De onzekerheid op deze termijn is dan ook nog groot maar zeker is al wel dat het alles behalve fraai weer gaat worden. Veel wind en neerslag zullen meer aan de herfst doen denken dan aan het voorjaar en in de bergen lijken de paasdagen voor wat betreft de sneeuwzekerheid veilig gesteld. Fijne dag en tot morgen maar weer. In Termen is het deels opgeklaard met een temperatuur van 4.3 graden. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 661 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer