Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Net als bij ons afgelopen vrijdag was het ook voor veel Alpenlanden afgelopen dagen erg warm en werden temperaturen van boven de 30 graden gehaald. Deze hitte bracht niet alleen records maar ook andere effecten met zich mee. Zo werd bijvoorbeeld gisteren in verschillende media gemeld dat in Zuid Duitsland (deelstaat Beieren) op meerdere snelwegen de maximumsnelheid omlaag werd gebracht naar 80 km per uur. De reden hiervoor was de extreme hitte. Twee jaar geleden raakten wegen ernstig beschadig door aanhoudende hoge temperaturen. Beton en asfalt kunnen door grote hitte omhoogkomen en losraken, ook wel blow-ups genoemd. Deze schade aan het wegdek kan levensgevaarlijk situaties veroorzaken. Toch goed om hier in de zomer altijd even rekening mee te houden wanneer u met de auto richting de Alpen rijdt met deze hoge temperaturen.

De extreme hitte werd gevolgd door grote onweerscomplexen die trokken over delen van Zuid Duitsland, Zwitserland en het westen van Oostenrijk. In onder andere Zuid Duitsland werd ook code rood afgegeven voor zeer gevaarlijk onweer. Tijdens een festival in Duitsland zijn ook meerdere mensen gewond geraakt door het onweer. Ook de komende tijd lijkt het erop dat we nog rekening moeten blijven houden met kans op onweer.

Vandaag
De zondag begint in de meeste delen van de Alpen overwegend zonnig en broeierig. Daar op de plaatsen waar het gisteren ook al regende en vochtig is kunnen in de loop van de dag cumulus wolken ontstaan die uit kunnen groeien tot nieuwe onweersbuien. In veel andere gebieden kan het in de ochtend eerst nog even nevelig zijn. Vooral aan de noordkant van de Alpen is er kans op regen en onweer in middag. In de namiddag zullen de buien verder naar het zuiden trekken. De temperatuur zal ongeveer uitkomen op 14 tot 18 graden rond de 2000 m en 5 tot 8 graden rond de 3000 m. De wind is zwak tot matig. Verder geldt er in delen in het oosten van Oostenrijk een waarschuwing voor hitte vandaag.

Wees alert wanneer u deze cumulus wolken ziet. Meestal treedt onweer in de late namiddag op.

Tussen de buien door zullen er ook genoeg perioden met zon zijn, zoals afgelopen dagen hier in Serfaus-Fiss-Ladis

Komende week
Voor komende week hebben we te maken met een vlakke drukverdeling boven de Alpen en aanhoudende kans op onweer. Deze vlakke drukverdeling is een typische zomersituatie en gaat vaak samen met wisselvallig weer. Hoewel de hele week de buien en onweer aanhouden zullen er tussendoor ook nog genoeg perioden met zon zijn.