Off-piste skiën ja of nee?

Populair is het en het lijkt ook steeds meer in populariteit toe te nemen. Maar daarnaast is off-piste skiën ook vaak onderwerp van discussie en dat is zeker niet zonder goede reden. Laat ik voorop stellen dat off-piste skiën er geweldig uit ziet. Als ik op wintersport van die waaghalzen zie die zich op een fantastische manier door de tiefschnee weten te werken dan kijk ik zeker met een jaloerse blik in die richting, maar het roept ook de volgende vraag op. Is het off-piste skiën nou wel zo verantwoord gezien de (levensgevaarlijke) risico’s?

Wanneer ben je off-piste?
Laten we even alle onduidelijkheden uit de wereld helpen. Bij off-piste hebben we vaak het idee dat hiermee wordt bedoeld dat je van berghellingen af skiet op grote afstand van de pistes, maar dit is absoluut niet het geval. De betekenis van off-piste is heel simpel; alle plekken buiten de geopende piste. Dus of je nou één of duizend meter buiten de piste skiet het maakt niet uit. Daarnaast valt skiën op een gesloten piste ook onder off-piste. Groot kans dat jij dus ook wel eens off-piste bent gegaan en misschien wel zonder dat je het echt door hebt gehad.

 

Off-piste

 

Grenzen verleggen
Het is al eens vaker gezegd dat wintersport, naast dat het natuurlijk fantastisch is, een geweldige manier is om je eigen grenzen te verleggen. Het is ook uitnodigend om eens een klein stukje over je eigen grens te gaan, zeker als je het spelletje eenmaal doorhebt. Ik spreek even voor mezelf als ik zeg dat juist dat beetje extra risico nemen precies datgene is wat wintersport zo ontzettend leuk en verslavend maakt. Maar kun je off-piste skiën eigenlijk wel plaatsen onder ‘een beetje risico nemen’? Zeker gezien het feit dat er regelmatig noodlottige ongevallen te betreuren zijn. Elk skiseizoen hoop je dat berichten zoals deze ons bespaard blijven, maar helaas blijkt dat nog wishful thinking. Het eerste wat te binnen schiet na het lezen van zo’n bericht is; hoe dom kun je zijn om daar te gaan skiën terwijl het risico, in dit geval een lawine, zo groot is? Toch proberen we allemaal wel eens iets op de ski’s of snowboard waar risico’s aan verbonden zijn, maar het 99 van de 100 keer toch goed gaat. Je kunt je ongetwijfeld nog het ski-ongeval van Michael Schumacher herinneren. Dit gebeurde op slechts een paar meter buiten de piste, zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding.
Off-piste ongeval
Noem het een 13 in een dozijn actie, want hij haalde iets uit wat meerdere skiërs/boarders wel eens doen. Even net buiten de piste gaan om dat sprongetje te maken of om even door de diepe sneeuw te gaan. Is dit dan pure pech of oliedom? Ik vind het lastig om daar over te oordelen aangezien ik dit in m’n enthousiasme ook zomaar zou kunnen doen. Het feit is wel dat dit soort ongevallen té veel en té vaak voorkomen.
Hulpverleners
En dat brengt mij bij een groep waar we vaak niet bij stil staan; de hulpverleners. Dat wij risico’s nemen is één ding, maar dat deze groep helden daarbij ook risico’s moeten nemen voor een reddingspoging is wat anders. Dan kun je zeggen dat ze er juist voor dit soort ongevallen zijn, maar dat voelt als een nogal vreemde redenering. Daarnaast speelt ook het menselijke mee, want het lijkt mij een verschrikkelijke gedachte als je weet dat er iemand onder een lawine ligt, waarvan je weet dat het zuurstof snel opraakt en zijn of haar kans op overleving rust op jouw schouders. Natuurlijk weten deze mensen wat ze doen en zijn ze er voor getraind, maar het is niet verkeerd om hier ook eens bij stil te staan voordat je off-piste gaat.
Zoeken naar slachtoffers lawine

 

Discussie
Laat ik voorop stellen dat het zeer begrijpelijk is dat off-piste skiën populair is en je er een enorme kick van krijgt, zeker als je er zeer bedreven en ervaren in bent. De meeste waaghalzen zullen weinig angst kennen en niet teveel stilstaan bij de risico’s, wat logisch is anders zul je het niet snel gaan ondernemen. Toch zit een ongeval in een heel klein hoekje en zijn het de gevaren van rotsen, ravijnen en lawines die het off-piste skiën zo ongelooflijk gevaarlijk en onvoorspelbaar maken. Al ben je nog zo’n ervaren skiër, heb je nog zo veel kennis van het gebied en het meest fantastische materiaal, er worden geen garanties gegeven op een foutloze afloop. Het blijft een lastig onderwerp, maar juist daarom wel goed om er met elkaar over te discussiëren.

Wat zijn jouw gedachten over off-piste skiën? Blijven toestaan, gaan beperken of zelfs verbieden? Ik hoor graag jouw mening!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties