Je zou het misschien niet verwachten in november, maar de winter heeft al even van zich laten horen. Niet alleen in de Alpen valt deze week veel sneeuw, maar ook in Nederland zijn de eerste vlokken gemeld. Daarbij is het ook nog eens guur en koud. Waar we dit aan te danken hebben en hoe lang dit ‘bijna-wintertje’ nog gaat duren lees je verderop in deze blog.

ardennen
‘Winter’ in de Ardennen. Foto van Wouter van Bernebeek.

 

Ook in Twente was het in de nacht van 8 op 9 november even wit. Bron: Jan Visser via Twitter.
Ook in Twente was het in de nacht van 8 op 9 november even wit. Bron: Jan Visser via Twitter.

Waterkoud

Handschoenen waren op dinsdag 9 november geen overbodige luxe. Dit gold niet alleen voor de ochtenden en avonden, maar ook zeker overdag. Zo werd het in De Bilt (in ieder geval tot de avond) niet warmer dan 4.3 graden. Dat zou zelfs voor een dag in midden januari aan de koude kant zijn. Als dit zo blijft dan is het de op vier na koudste 9 november sinds het begin van de metingen. Nog niet recordkoud dus, maar wel meer dan 6 graden onder normaal!

Maximumtemperaturen op 9 november.
Maximumtemperaturen op 9 november tot 19:10.

Let it snow?

Het bleef niet alleen bij lage temperaturen overdag. Vooral in het zuiden van Nederland en België viel ook veel regen. Dat deed het nog eens extra koud aanvoelen. In de Ardennen en het (zuid)oosten van Nederland viel zelfs ook (natte) sneeuw.Misschien wel verrassend: vergeleken met vorig jaar zijn we zelfs laat met de sneeuw. Toen viel in de Limburgse heuvels de eerste sneeuw al op 14 oktober (!).

limburg14okt2015
Zo kan het dus al in oktober! Foto van Jan Bouwers, Vijlen, genomen op 14 oktober 2015

Het lijkt erop dat de sneeuw in Nederland vandaag (9 november) beperkt blijft tot een paar natte vlokken. Op veel plaatsen zal ‘gewoon’ regen vallen met wat natte sneeuw ertussen. Misschien dat in de Limburgse heuvels de sneeuw wel even blijft liggen. Voor sneeuw is het in het grootste deel van Nederland nog niet koud genoeg. Voor sneeuw moet de zogenaamde natteboltemperatuur aan de grond onder nul liggen. Op het kaartje hieronder is dat de middelste kolom.

Verwacht wordt dat deze temperatuur rond 22:00 in midden-Nederland rond 3 graden ligt, dat is dus te hoog voor sneeuw. Rond ongeveer 450 meter smelt de sneeuw dus naar regen volgens deze verwachting. Dit is omdat daar de natteboltemperatuur onder 450 meter hoogte boven nul uitkomt.

temps
Temperatuur (links), natteboltemperatuur (midden) en dauwpuntstemperatuur (rechts) voor midden Nederland op woensdag 22:00. De hoogte staat in de linker kolom. De verwachting is afkomstig van het Arpége weermodel. Bron: Meteociel.

Russische oorsprong

De koude lucht die op 9 november boven Nederland ligt is afkomstig uit Rusland, zoals hieronder is te zien. Deze kwam met een boog via Scandinavië en de Noordzee uiteindelijk in Nederland uit. En omdat het in november in Rusland ook aardig kan winteren, is lucht die daar vandaan komt vrij koud!

 De oorsprong van de lucht die in de nacht van 8 op 9 november boven Nederland lag. Bron: NOAA HYSPLIT.

De oorsprong van de lucht die in de nacht van 8 op 9 november boven Nederland lag. Bron: NOAA HYSPLIT.

En ongewoon koud in Rusland?

Wat de kou nog eens extra heeft ‘versterkt’ is dat de lucht boven Rusland ongewoon koud was. De lucht die op 2 november boven Rusland lag (en dus op 9 november in Nederland aankwam) was ongeveer 5 graden kouder dan normaal! Overdag werd het daar toen niet warmer dan -5 graden, terwijl temperaturen rond het vriespunt normaal zijn.

 

De lucht in Rusland die naar Nederland werd gevoerd was ook ongewoon koud voor daar. Bron: tropicaltidbits
De lucht in Rusland die naar Nederland werd gevoerd was ook ongewoon koud. Bron: tropicaltidbits.

Einde in zicht?

De kou lijkt nog tot het weekend te blijven duren. Op donderdag en vrijdag valt daarbij ook van tijd tot tijd neerslag, vooral in het zuiden van Nederland en België. Alleen in de Ardennen en Zuid-Limburg lijkt de sneeuw ook te blijven liggen. In de rest van de Benelux valt de neerslag vooral als regen en lokaal als natte sneeuw. Zaterdag en zondag verlopen waarschijnlijk droger met in de nachten op uitgebreide schaal vorst, maar weinig of geen neerslag.

Vanaf maandag lijkt het gedaan met de kou. Veel berekeningen gaan voor temperaturen richting 12 graden overdag op dinsdag. Maar er is nog veel onzekerheid. Hoe dat verder verloopt kun je volgen in de Beneluxberichten op de site!

Temperatuurverwachting voor De Bilt voor de komende week. Vanaf maandag lijkt het warmer te worden, maar de onzekerheid is groot. Bron: KNMI.
Temperatuurverwachting voor De Bilt voor de komende week. Vanaf maandag lijkt het warmer te worden, maar de onzekerheid is groot. Bron: KNMI.

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

2 REACTIES

  1. Hier in het hoge noorden op Spitsbergen ongewoon warm. Vandaag +5 graden en ook voor de komende dagen nog weinig vorst in de verwachting. Verschil moet er zijn. Climate Change is a Hoax hoor je Trump zeggen. Geloof jij het?

    • Dat het op Spitsbergen +5 graden is, is natuurlijk geen bewijs voor climate change, zo is het bijvoorbeeld in delen van Rusland en bij ons weer kouder dan normaal. Het is natuurlijk wel opvallend en daarnaast heeft de gemiddelde temperatuur op aarde wel een stijgende lijn te pakken. Dus ik persoonlijk hecht niet al te veel waarde aan de woorden van Trump 😉

Comments are closed.