Nordstau Oostenrijk hardnekkig

0

Tweedeling Alpenweer houdt tot dinsdag aan

Terwijl de westelijke en zuidelijke Alpen zich opnieuw mogen verhogen op zonnig en zacht weer worstelen de Oostenrijkse Alpen nog steeds met het slechte Nordstau weer. In de loop van maandag dan wel dinsdag zal de hogedruk ook hier voor een verbetering gaan zorgen. Donderdag volgt een overgang naar onvervalst winterweer en dat niet alleen in de Alpen !

Weersituatie algemeen

De Alpen liggen in het grensgebied tussen hogedruk boven het Iberisch Schiereiland, Frankrijk doorlopend tot over Scandinavië en lagedruk boven Oost Europa en West Rusland. Terwijl de westelijke Alpen profiteren van de hogedrukinvloed hebben de oostelijke Alpen te maken met de invloed van de lagedruk waarbij zich vochtige luchtmassa’s’ aan de oostelijke Alpenhoofdkam stuwen

Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje ). Oostenrijkse Alpennoordkant niveau 3-4 (oranje-rood)
 
Vandaag
Veel zon en prima condities in de westelijke en zuidelijke Alpen, in de bergen zacht. In de oostelijke Alpen nordstau en algemeens slechte condities. Veel bewolking, deels aanhoudende en intensieve neerslag (sneeuw) in combinatie met een harde tot stormachtige noordenwind.


In de westelijke Alpen belooft het weer een mooie dag te worden,
webcam Lauchneralp (Wallis)

Weerpraatje
De aangekondigde nordstau situatie aan de oostelijke Alpennoordkant verliep geheel volgens plan (dikke pluim voor het ECMWF dat dit al heel vroegtijdig in de smiezen had) maar wat een verschillen op kleinste ruimte. In de gebieden met de meest intensieve neerslag kon de sneeuwvalgrens dalen en hier en daar sneeuwde het in de wat meer beschutte dalen tot 800 a 700 meter. Elders tot 1200 a 1400 meter vooral (heel) veel regen en dus een kletsnatte, trieste en vooral ook anti-winterse bedoeling. Terwijl hier de frustraties groot waren elders jubelstemming met een hele dag sneeuwval resulterende in een dik pak sneeuw van lokaal 30 tot 50cm.
 
Extremen
Niet alleen de sneeuwvalgrens kenmerkte zich door lokaal grote verschillen, ook de neerslag hoeveelheden varieerden enorm. Meest viel er in de Stau aan de oostelijke Alpennoordkant tussen de 20 en 50mm maar er waren ook gebieden waar de Stau goed zijn werk kon doen en aanzienlijk meer viel. Vooral in het zuidoosten van Beieren was dit het geval, lokaal werd daar in 48 uur meer dan 200mm hemelwater afgetapt. En daarmee zijn we er nog niet voor wat betreft de grote verschillen en extremen. Terwijl het aan de gehele oostelijke Alpennoordkant regende, sneeuwde en er een harde tot stormachtige wind stond, blies aan de zuidkant een krachtige Nordföhn. In het Zwitserse Tessin kond met ondersteuning van de föhn de temperatuur oplopen tot boven de 20 graden en lokaal werd het bijna 24 graden warm. Geen record overigens, dat staat voor januari nog steeds op 24.5° gemeten in Locarno.


Veel sneeuw gistermiddag in Zell am See

De rest van de Alpen (westelijke Alpen) hadden te maken met rustig zonnig en vooral ook zacht hogedruk weer. De zon kon er naar hartenlust schijnen en enkele wolkjes of wolkenvelden mochten geen naam hebben. En zoals zo vaak bij dit soort hogedrukweer en een noordoostelijke stroming weer die deels hardnekkige Hochnebel en lagere bewolking met een bovengrens tot soms wel 1800 a 2000 meter. Boven de Hochnebel scheen de zon, daaronder was het grauw en kil. Leverde overigens wel weer heel mooie plaatjes op.
 
Aanhoudende Nordstau
Ook vandaag houdt in de oostelijke Alpen de nordstau aan, het is er bewolkt en er valt steeds weer neerslag waarbij de intensiteit geleidelijk van het westen uit iets afneemt. De sneeuwvalgrens kan lokaal weer grote verschillen vertonen maar zal meest tussen de 700 en 1200 meter liggen. De nulgradengrens pendelt rond de 1200 a 1400 meter. In het westen (Vorarlberg, Tirol) valt minder neerslag en deels is het er droog en hier en daar kan de zon door de wolken prikken, lokaal kan er boven de dalen ook Hochnebel ontstaan. Met de Nordföhn hebben de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Oost Tirol, Karinthië tot in de zuidwestelijke Steiermark) de beste papieren als het gaat om de zon. Hier ligt het nulgradenniveau met de föhn rond de 2400 meter.

De westelijke Alpen profiteren ook vandaag weer van de hogedruk invloed. In de bergen dus opnieuw volop zon en in de droge lucht weer die prachtige vergezichten. In de dalen lokaal weer hardnekkige Hochnebel en -of lage bewolking. Ondanks de soms stevige doorstaande noordoostenwind (Bise) is het  zacht met een nulgradengrens die tussen de 2700 en 3300 meter ligt. Op de pistes en dan met name de wat hoger gelegen  pistes gewoon prima condities en de sneeuw zal niet veel te lijden hebben onder de warmte (lage luchtvochtigheid /dauwpunten). Diegenen die even genoeg hebben van al dat witte spul moeten de sprong over de hoofdkam maken. Met de Nordföhn gaat het kwik aan de Alpenzuidkant lokaal opnieuw de 20 graden grens voorbij.


Komende 2 dagen nogmaals tot een halve meter sneeuw in de Oostenrijkse nordstau gebieden

 
…en nogmaals tot een halve meter sneeuw
Ook maandag nog geen grote veranderingen. Terwijl het in de westelijke gebieden van de oostelijke Alpen droog is en de zon ook schijnt valt er in de Stau van de noordoostelijke delen (Salzburg, zuiden OberÖsterreich, noordelijke Steiermark -Mostviertel) nog steeds regen en boven de 600 a 800 meter sneeuw. In het oosten van Oostenrijk stroomt wat koudere lucht binnen, daar kan sneeuw vallen tot in het laagland. Voor wat betreft de overige Alpen kunnen we kort zijn, zowel voor maandag als ook voor de dinsdag alles:  “wie gehabt”. Met de nordstau kan in de bovengenoemde gebieden vandaag en morgen zo’n 30 tot 50mm neerslag gaan vallen, in de bergen levert dit dus nogmaals een 30 tot 50cm aan verse sneeuw op.

Winterweer opkomst
Woensdag is de storing weer voorbij en knapt het tijdelijk weer op, vooralsnog verandert er weinig aan de temperatuur. Vanaf donderdag gaat zich dan langzaam een verandering aftekenen die de overgang zal inluiden naar een geheel ander weertype. Al dagen laten de weermodellen unaniem een overgang zien naar belangrijk kouder winterweer. Deze zal in de steigers worden gezet door een zich opwerpende rug van hogedruk boven de Atlantische Oceaan welke zich in het weekend tot over Scandinavië gaat uitbreiden. Tegelijkertijd zien we de luchtdruk boven centraal Europa en de Middellandse Zee steeds verder dalen. Tussen de hogedruk in het noorden en de lagedruk boven centraal Europa en Middellandse Zee komt een (noord)oostelijke hoogtestroming opgang.


ECMWF, maandag 14 januari is het winters plaatje compleet en zien we eindelijke weer
eens een klassieke winterse setting

Donderdag en vrijdag zitten we nog in het overgangsgebied, in het weekend gaat dan de steeds koudere arctische lucht over grote delen van West en Centraal Europa uitstromen. GFS is daarmee iets progressiever dan het ECMWF, daarnaast dient ook opgemerkt te worden dat de kaarten per dag nogal verschillen vertonen in de precieze ligging van de sturende drukgebieden. Voor de Alpen wordt vooral de positie van het lagedrukgebied en daarin opgenomen aparte storingen belangrijk. Hoe dat precies zal gaan verlopen is nog onduidelijk. Wel lijkt het vrij zeker dat we in het weekend gaan evolueren naar winters weertype en omdat het een cyclonaal (lagedruk) karakter zal hebben (cyclonaal oost) moeten we ook rekening houden met sneeuwval. Voor het zover is kan er in het overgangsgebied donderdag en vrijdag al wat meer bewolking komen die vooral de westelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. De sneeuwvalgrens zal in eerste instantie dan nog zo rond de 1000 meter liggen. In het weekend dan van het noorden uit sneeuw tot in de dalen en het laagland en vooral in de bergen markant kouder !

Winterweer ook in Nederland
Niet alleen de Alpen gaan te maken krijgen met winterweer. Grote delen van west en centraal Europa kunnen zich gaan opmaken voor onvervalst winterweer met temperaturen die vanaf vrijdag ook overdag niet of nog maar met moeite boven het vriespunt zullen gaan uitkomen. De neerslag die eventueel kan gaan vallen (voor details is het helaas nog te vroeg) komt dan overal in de vorm van sneeuw naar beneden. Voor Nederland betekent dit dat de sloten, vaarten en andere wateren zullen gaan dichtvriezen (vooral wanneer er geen sneeuw valt). In het Sauerland kan men eindelijk weer de sneeuwkanonnen gaan inzetten om zo een einde te maken aan een belabberde periode.

En voor wie denkt dat het slecht een plaagstootje van Thialf betreft slecht nieuws. Uitgaande van de kaarten van de afgelopen dagen, de diverse ensemble berekeningen alsmede ook de modeluitdraai van vanmorgen,  heeft het er alle schijn van de  Atlantische Oceaan voorlopig wordt “afgekoppeld” en we een langere periode van koud winterweer tegemoet zullen gaan. Daarbij zijn er ook aanwijzingen dat het op de wat langere termijn nog kouder gaat worden.


Spannende tijden gaan ook aanbreken voor de Nederlandse wintervrienden en wie weet
kunnen de schaatsen binnenkort uit het vet !

Of,  hoe en wanneer…daarover morgen meer. Eventueel zullen we bij belangrijke ontwikkelingen of veranderingen middels een extra update daar verslag van doen. Vanuit een onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst en morgenochtend zijn we er weer met hopelijk ook dan mooie winterse vooruitzichten.

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / @Sneeuwhoogte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.