Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We hebben er niet lang op hoeven wachten. Op 1 Oktober begon het stormseizoen dus we zijn er vroeg bij. Het KNMI had donderdagochtend om 8.55 uur code geel in Friesland en Groningen opgeschaald naar code oranje, dit bleek niet onterecht. De hulpdiensten hadden hun handen vol aan het opruimen van het spoor wat Xavier achter zich liet.

Op dit kaartje van Earthwindmap is goed te zien dat de storm gisteren precies tussen Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk op ons af kwam.

Overlast

Aan het bovenstaande kaartje zien we dat Xavier, (zijn kern lag om 11.00 uur nabij Denemarken) de Noordzee opstuwt richting onze stranden. Met een windkracht 10 en windstoten die op zijn hoogtepunt boven de 100km/h uit kwamen is het goed dat de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s in Groningen maatregelen troffen tegen het opkomende hoge water. Tussen 13.00 en 13.15 uur bereikte het water in Delfzijl met NAP +3,25 meter het hoogste punt. Omdat dat 25 cm boven de kritieke grens is werden om 10.00 uur de couperes (dijkdoorgangen) gesloten. Vanaf 12.30 uur bediende de provincie Groningen uit voorzorg ook geen sluizen en bruggen meer. Het sluiten van de couperes is niet voor niets geweest want de kades van Delfzijl zijn daadwerkelijk ondergelopen. Het water zakte redelijk snel omdat de storm rond kwart over een over zijn hoogtepunt heen was, en trok hij verder Europa in.. De weg was rond 16.00 weer vrij.

Waterschappen nemen maatregelen tegen het opkomende water bron: waterschap-NZV
Jannes Wiersema maakte deze foto van de ondergelopen kade in Delfzijl.
Op deze grafiek is te zien hoe hoog het water stond in Delfzijl, gisteren toen de storm op zijn hoogtepunt stond een verhoogde waterstand. Vandaag, 6 Oktober, ook een licht verhoogde waterstand in de verwachting van gisteren.

Xavier trekt weg naar het oosten

Zoals gezegd is de storm vlak na het middaguur over zijn hoogtepunt heen en kunnen wij kunnen beginnen met de bomen en andere stormschade opruimen. Xavier trekt weg naar onze oosterburen. Ook daar zorgt hij voor hoog water, in de deelstaat Schleswig-Holstein is er op enkele meetpunten in binnenwateren een verhoogde waterstand gemeten. Alleen al in Hamburg werden de hulpdiensten in twee uur tijd ruim zevenhonderd keer gebeld om te komen. Normaal is dat een aantal voor een hele dag en nacht. In Berlijn kwamen tussen 16.00 en 19.00 uur ongeveer evenveel telefoontjes binnen. Hierdoor riep de brandweer van Berlijn de noodtoestand uit. In totaal zijn er in Duitsland 7 mensen omgekomen.. We mogen moeder natuur nooit onderschatten en zien hieraan dus dat we de door het KNMI uitgegeven kleurcode altijd serieus moeten nemen!

De deelstaat Schleswig-Holstein ligt in het noorden van Duitsland grenzend aan de Noordzee. Bron Hochwasserzentralen.de

De internationale trein van Amsterdam naar Berlijn was vlak over de grens gestrand in Bad Bentheim. De 400 reizigers moesten de nacht doorbrengen op een veldbed in een school en sporthal. De absolute uitschieter is gemeten in het Harz gebergte op de 1141m hoge Brocken is rond 2 uur een windstoot van 178 km/h gemeten. Dat is windkracht 11 bft en daarmee orkaankracht. Hieronder is ook goed te zien dat in Nederland de wind al flink is afgenomen.

Windstoten gemeten op het hoogtepunt (12.00 uur) van de storm in Nederland. Bron: kachelmannwetter.com
Xavier is om 14.00 uur grotendeels naar het Oosten weggetrokken. Bron: kachelmannwetter.com

Tot zover de berichtgeving over storm Xavier, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer