Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We schreven deze winter al regelmatig over het gebrek aan sneeuw in de wintersportgebieden in de Alpen. Volgens onze collega’s in Frankrijk is het echt een kurkdroge winter. Sinds 21 januari viel over het hele land minder dan 1 millimeter neerslag per dag. Dat is de langste periode in de winter zonder noemenswaardige regen ooit gemeten in Frankrijk, volgens de nationale weerdienst Météo-France.

Het huidige aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk “nooit eerder gezien”, zegt het weerbureau. Météo-France houdt de neerslagrecords sinds 1959 bij. Dinsdag waren er 31 dagen zonder regen geregistreerd. Door het gebrek aan neerslag is de Franse bodem uitzonderlijk uitgedroogd voor de tijd van het jaar. Vooral het zuiden van Frankrijk is zwaar getroffen.

Minder regen en minder sneeuw

Frankrijk gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte. Sindsdien is er in bijna alle maanden te weinig regen gevallen. Alleen in december 2021, juni 2022 en september 2022 viel er voldoende neerslag. Naast het gebrek aan regen ligt er in de bergen ook minder sneeuw dan normaal voor deze tijd van het jaar. De periode van september tot maart is cruciaal voor het aanvullen van de watervoorraden uit gesmolten sneeuw, zegt de weerdienst.


Minder sneeuw in de Alpen, minder water in de Rijn?

Angstige artikelen in de vaderlandse media die reppen over mogelijk lage waterstanden later dit jaar in de Rijn vanwege het huidige sneeuwtekort in de Alpen. Wat is hier van waar?

Gaan we dezelfde taferelen tegemoet als afgelopen zomer, met bijna de laagste waterstanden ooit en alle problemen van dien? Voordat ik hier antwoord op geef even terug naar de basis. Want hoe zat het ook alweer, is de Rijn een regen of gletsjerrivier? Lees het in dit artikel.


Daarnaast is het in Frankrijk al twaalf maanden op rij warmer dan gemiddeld. Sinds het bijhouden van de metingen in 1947 is er nog nooit zo’n lange reeks van ’te warme’ maanden gemeten. Aan de droge periode komt woensdag naar verwachting een einde. In het zuiden van het land gaat het regenen en zal er sneeuw vallen in de hooggelegen gebieden in Frankrijk.

Bron: nu.nl

(Visited 1.464 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier