klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

We schreven deze winter al regelmatig over het gebrek aan sneeuw in de wintersportgebieden in de Alpen. Volgens onze collega’s in Frankrijk is het echt een kurkdroge winter. Sinds 21 januari viel over het hele land minder dan 1 millimeter neerslag per dag. Dat is de langste periode in de winter zonder noemenswaardige regen ooit gemeten in Frankrijk, volgens de nationale weerdienst Météo-France.

Het huidige aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk “nooit eerder gezien”, zegt het weerbureau. Météo-France houdt de neerslagrecords sinds 1959 bij. Dinsdag waren er 31 dagen zonder regen geregistreerd. Door het gebrek aan neerslag is de Franse bodem uitzonderlijk uitgedroogd voor de tijd van het jaar. Vooral het zuiden van Frankrijk is zwaar getroffen.

Minder regen en minder sneeuw

Frankrijk gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte. Sindsdien is er in bijna alle maanden te weinig regen gevallen. Alleen in december 2021, juni 2022 en september 2022 viel er voldoende neerslag. Naast het gebrek aan regen ligt er in de bergen ook minder sneeuw dan normaal voor deze tijd van het jaar. De periode van september tot maart is cruciaal voor het aanvullen van de watervoorraden uit gesmolten sneeuw, zegt de weerdienst.


Minder sneeuw in de Alpen, minder water in de Rijn?

Angstige artikelen in de vaderlandse media die reppen over mogelijk lage waterstanden later dit jaar in de Rijn vanwege het huidige sneeuwtekort in de Alpen. Wat is hier van waar?

Gaan we dezelfde taferelen tegemoet als afgelopen zomer, met bijna de laagste waterstanden ooit en alle problemen van dien? Voordat ik hier antwoord op geef even terug naar de basis. Want hoe zat het ook alweer, is de Rijn een regen of gletsjerrivier? Lees het in dit artikel.


Daarnaast is het in Frankrijk al twaalf maanden op rij warmer dan gemiddeld. Sinds het bijhouden van de metingen in 1947 is er nog nooit zo’n lange reeks van ’te warme’ maanden gemeten. Aan de droge periode komt woensdag naar verwachting een einde. In het zuiden van het land gaat het regenen en zal er sneeuw vallen in de hooggelegen gebieden in Frankrijk.

Bron: nu.nl

(Visited 1.332 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer