Nogmaals Traumwetter

Algemeen:
Het uiterste oosten van Oostenrijk ligt nog onder invloed van een storing boven de oostelijke Balkan waardoor hier nog een verdwaalde sneeuwbui mogelijk is. In de rest van de Alpen is het wederom een zeer zonnige dag, maar neemt later in de middag de bewolking in de westelijke Alpen op de nadering van een lagedrukgbied langzaam verder toe

We kunnen in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen weer een topdag bijschrijven. Alleen in Tirol en verder oostwaarts viel het gisteren zoals verwacht wat tegen, want deze omgeving lag onder invloed van een hoogtelaag boven het Balkan gebied. Op veel plaatsen zijn hier aan de noordzijde van tijd tot tijd wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gekomen, maar vandaag is die kans aanzienlijk kleiner.  De piste omstandigheden zijn sinds gisteren met het instromen van koudere lucht aanzienlijk verbeterd en deze trend zich vandaag ook nog voort. In de middag kunnen de lagere zuidhellingen weer wat problemen gaan geven met zwaardere “slush”condities, maar dat is eigenlijk normaal voor deze tijd van het jaar. In de loop van de middag zien we in Franse en zuidwestelijke Italiaanse Alpen de bewolking dan langzaam verder gaan toenemen, wat de voorbode is van een faliekante weersverslechtering die voor de zuidelijke Alpen op het menu staat.


Veel beter kan je het niet krijgen. Gisteren in Ischgl via @App

Laax met uitzicht op de Vorab gletscher. Eveneens traumwetter!

De Masner in Serfaus ligt er ook supermooi bij zeg! Via @App

Veel sneeuw voor zuidwestelijke Alpen
De situatie voor de komende dagen is en blijft vrij complex. Dat er veel sneeuw gaat vallen in de zuidwestelijke Alpen is ondertussen wel zeker. Onzekerheid is de grillige sneeuwvalgrens die in de modellen niet duidelijk beschreven wordt. Met het naderbij komen van het afsnoerende venijnige lagedrukgebiedje bevindt het aandachtsgebied zich in eerste instantie nog in vrij koude polaire lucht. Vanaf zondag stroomt echter in een cyclonaal stromingspatroon (tegen de wijzers van de klok in) zachtere lucht de Alpen binnen. En juist op zondag gaat de neerslag intensiteit door de flink onstabieler wordende atmosfeer enorm toenemen! Maar goed. Laten we bij het begin beginnen. Vandaag later op de dag vanuit het zuidwesten in de Franse en zuidwestelijke Italiaanse Alpen verder toenemende bewolking met inzettende lichte sneeuwval. De Sneeuwvalgrens


De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.

"> sneeuwvalgrens ligt voorlopig tussen de 1200 en 1500m, waarbij de sneeuwval op zaterdag over het algemeen nog vrij licht qua intensiteit is.


Op dit moment nog geen vuiltje aan de lucht. De zon heeft het voor het zeggen
in de Alpen, met alleen bewolking voor het noordoosten van Oostenrijk

Weerkaart voor zaterdag met afsnoerende lagedruk ten zuidwesten van
de Alpen. De staufase neemt vooral vanaf zondag flink in kracht toe
@KNMI / HIRLAM

Vanaf zondag zwaardere staufase

De neerslagkaartjes van ECMWF en GFS blijven vrij imponerend. Vanaf zondag schakelt de sneeuw en regen fase in een duidelijk hogere versnelling, en gaat het in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpes Maritimes, Aosta en Piëmonte boven gemiddeld 1300 à 1500m steeds harder sneeuwen. De lagere gebieden ontkomen niet aan de onvermijdelijke regen, maar misschien valt de schade door zogenaamde neerslagafkoeling nog mee. Later op de zondag breidt de sneeuwval zich meer oostwaarts richting Tessin, Lombardije en Dolomieten uit, en kan in deze omgeving op de middelbare en hogere pistes de boel ook eens even lekker wit opgefrist gaan worden. Maandag houdt de staufase aan de zuidkant volop aan en deze zal zich in de loop van dinsdag in een ogenschijnlijke Retour d`est


Sneeuw uit het oosten

Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.

">Retour d`est

Sneeuw uit het oosten

Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.