Algemeen: de Alpen liggen onder een vlakke luchtdrukverdeling. Een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland houdt een zuid tot zuidwestelijke stroming in stand waarmee steeds weer warme maar ook vochtige onstabiel lucht tot over de Alpen wordt aangevoerd. Vanaf het midden van de week krijgen we te maken met toenemende hogedruk invloed waarmee de atmosfeer zal stabiliseren.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we het hoogtelaag (zie weerbericht van gisteren -plaaggeest hoogtelaag) vandaag boven het Iberische Schiereiland liggen. Dit hoogtelaag houdt, zolang het ten westen van de Alpen ligt, een zuidelijke stroming in stand waarmee steeds weer onstabiele vochtig warme lucht vanuit het Middellandse Zee gebied en Noord Afrika wordt aangevoerd. Deze lucht is zeer gevoelig voor verstoringen en mede ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming) ontaard dit in regen en onweersbuien.

Niet alleen de Alpen hebben te maken met de regen en onweersbuien. Ook elders zien we steeds weer buien ontstaan die lokaal heftig zijn met tropische plensregens (wateroverlast) maar ook hagel en zware windstoten. Bij dit soort situaties vinden we de meest zware buien terug in de gebieden met storingen en boven het land en dan met name daar waar bergen zijn. De bergen (Alpen) zorgen voor een extra “optillen” van de warme lucht waardoor de stapelwolken nog makkelijker kunnen uitgroeien tot (zware) buien. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid met de term “orografische triggering”.

[/fusion_builder_container]

(Visited 471 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer