Nog even door de zure appel bijten
Algemeen: de Alpen liggen onder een vlakke luchtdrukverdeling. Een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland houdt een zuid tot zuidwestelijke stroming in stand waarmee steeds weer warme maar ook vochtige onstabiel lucht tot over de Alpen wordt aangevoerd. Vanaf het midden van de week krijgen we te maken met toenemende hogedruk invloed waarmee de atmosfeer zal stabiliseren.
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we het hoogtelaag (zie weerbericht van gisteren -plaaggeest hoogtelaag) vandaag boven het Iberische Schiereiland liggen. Dit hoogtelaag houdt, zolang het ten westen van de Alpen ligt, een zuidelijke stroming in stand waarmee steeds weer onstabiele vochtig warme lucht vanuit het Middellandse Zee gebied en Noord Afrika wordt aangevoerd. Deze lucht is zeer gevoelig voor verstoringen en mede ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming) ontaard dit in regen en onweersbuien.
Niet alleen de Alpen hebben te maken met de regen en onweersbuien. Ook elders zien we steeds weer buien ontstaan die lokaal heftig zijn met tropische plensregens (wateroverlast) maar ook hagel en zware windstoten. Bij dit soort situaties vinden we de meest zware buien terug in de gebieden met storingen en boven het land en dan met name daar waar bergen zijn. De bergen (Alpen) zorgen voor een extra “optillen” van de warme lucht waardoor de stapelwolken nog makkelijker kunnen uitgroeien tot (zware) buien. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid met de term “orografische triggering”.
[/fusion_builder_container]
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.