Nog even door de zure appel bijten

Algemeen: de Alpen liggen onder een vlakke luchtdrukverdeling. Een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland houdt een zuid tot zuidwestelijke stroming in stand waarmee steeds weer warme maar ook vochtige onstabiel lucht tot over de Alpen wordt aangevoerd. Vanaf het midden van de week krijgen we te maken met toenemende hogedruk invloed waarmee de atmosfeer zal stabiliseren.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we het hoogtelaag (zie weerbericht van gisteren -plaaggeest hoogtelaag) vandaag boven het Iberische Schiereiland liggen. Dit hoogtelaag houdt, zolang het ten westen van de Alpen ligt, een zuidelijke stroming in stand waarmee steeds weer onstabiele vochtig warme lucht vanuit het Middellandse Zee gebied en Noord Afrika wordt aangevoerd. Deze lucht is zeer gevoelig voor verstoringen en mede ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming) ontaard dit in regen en onweersbuien.

Niet alleen de Alpen hebben te maken met de regen en onweersbuien. Ook elders zien we steeds weer buien ontstaan die lokaal heftig zijn met tropische plensregens (wateroverlast) maar ook hagel en zware windstoten. Bij dit soort situaties vinden we de meest zware buien terug in de gebieden met storingen en boven het land en dan met name daar waar bergen zijn. De bergen (Alpen) zorgen voor een extra “optillen” van de warme lucht waardoor de stapelwolken nog makkelijker kunnen uitgroeien tot (zware) buien. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid met de term “orografische triggering”.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Tropische plensbuien met wateroverlast in het zuiden van Frankrijk

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld met in het zuiden al diverse regen en onweersbuien.

Goed, hoe komen we van de onstabiliteit en buien af?  Net als gisteren berekenen de modellen dat het hoogtelaag de komende dagen vanaf Spanje via de Balearen -Golf van Genua naar het oosten wegtrekt en tegelijkertijd “opvult”. Rond het midden van de week is het de Alpen gepasseerd en kan de stroming eindelijk een andere richting gaan opzoeken. Door ondersteuning van het Atlantische hoog wat zijn vleugels tot over het Europese continent zal uitslaan kan de atmosfeer dan eindelijk tot rust komen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Rond het midden van de week is het hoogtelaagje gepasseerd en krijgen we hogedruk vanuit het westen

We zullen ons dus nog een aantal dagen de paraplu nodig hebben. Vooral maandag kan op passage van een koufront (samenhangend met het naderende hoogtelaag) er ook aanhoudend neerslag gaan vallen waarbij op de “Luftmassengrenze” lokaal ook grote neerslaghoeveelheden mogelijk zijn. De temperaturen gaan dan wat naar beneden met op maandag in de regen hooguit een graad of 16 tot 20. In het oosten is het eerst nog tropisch met lokaal weer tropische waardes. Ook daar gaat vanaf maandag de temperatuur omlaag.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In de loop van de dag groeien de wolk(jes) lokaal weer uit tot buien -webcam Mayrhofen

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Nog is de lucht grotendeels wolkenvrij boven de Dachstein(gletsjer, 2700m)

Dinsdag dan ook nog kans op regen en onweersbuien, geleidelijk gaat vanuit het westen de fut eruit en vanaf woensdag krijgen we van west naar oost te maken met droog weer en steeds meer zon. De maxima komen weer op zomerse 25 tot 28 graden uit.

Tot zover voor vandaag, fijne zondag en vergeet vooral die paraplu niet mee te nemen. Actueel in Termen -Oberwallis regen -trüb- met een temperatuur van 14 graden.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]